Srpski NBA talenat koga su se Zvezda i Partizan odrekli! (FOTO)

Nikola Jovanović je završio prvu sezonu u američkoj koledž košarci, gde je dobio zavidnu minutažu za studenta prve godine. O tome, o reprezentaciji Srbije do 19 godina, zašto ga porede sa Novickim, kao i o životu u Los Anđelesu, govori u razgovoru za Telegraf

  • 7

Sezona u NCAA ligi je završena tako što je pehar za najbolju ekipu pripao ekipi Univerzieta Konektikat. Tokom prethodnih nekoliko meseci su u prvi plan izbijali talentovani girači koji pretenduju da jednog dana zaigraju za NBA ekipe, a među njima je i srpski reprezentativac do 19 godina, Nikola Jovanović.

U dresu Južne Kalifornije, Jovanović je ove sezone provodio oko 20 minuta, što je zaista odlična minutaža za studenta prve godine na ovom koledžu. Momak koji je imao priliku da se dokaže i kod nas ipak je izabrao "kolevku" košarke..

POREDE GA SA NOVICKIM

U razgovoru za Telegraf, Jovanović koji igra poziciji krilnog centra, govori o svojoj "freshman" sezoni, danima provedenim u Crvenoj zvezdi i Partizanu, zašto je odlučio da ode u Ameriku, o životu u Los Anđelesu...

Telegraf.rs intervjuKako bi opisao tvoju "freshman" godinu na univerzitetu?

Zanimljiva, radna, naporna i svakako je ne bih menjao ni za šta drugo.

Telegraf.rs intervjuKako izgleda jedan tvoj običan dan?

Između dva treninga su predavanja, ali uvek nađem vremena za razgovore sa porodicom i prijateljima.

Telegraf.rs intervjuKako izgledaju treninzi? Šta ih najviše razlikuje od onih u Evropi, na čemu se najviše radi?

- Treninzi su kompleksni i traju duže nego kod nas. Treneri vode računa o svemu, od ishrane preko teretane, individualnog rada sa loptom i bez nje, do uspeha u školi.

Telegraf.rs intervjuNisi jedini Srbin u timu, Strahinja Gavrilović iz Kragujevca ti je saigrač. Kako vas dvojica funkcionišete na koledžu, jeste li cimeri?

- Strahinja mi je pomogao da se lakše uklopim u sistem i košarkaski program koji ovde već dugo i uspešno funkcioniše. Znači puno kad na drugom kraju sveta u timu imaš zemljaka.

Telegraf.rs intervjuKako bi ocenio život u Los Anđelesu? Podeljen na Lejkerse i Kliperse? Jesi li posećivao NBA utakmice, možda upoznao nekog od igrača?

- Bio sam na nekoliko utakmica kada su u LA gostovale ekipe sa našim igracima. Žao mi je Što zbog obaveza u školi i treninga nisam mogao da gledam uživo više NBA mečeva.

Telegraf.rs intervjuDa li si u kontaktu sa ostalim momcima iz Srbije koji su izabrali da grade karijeru kao ti?

- U kontaktu sam samo sa momcima iz moje konferencije (Stefan Nastić), kao i sa onima sa kojima sam trenirao u reprezentaciji (Luka Anđušić).

Telegraf.rs intervjuOtac ti se dugo bavio košarkom, i sestra ti trenira u Crvenoj zvezdi. U porodici kao da ste predodređeni za košarku. Kad si ti počeo da treniraš?

- Počeo sam da treniram sa devet godina u školi košarke kod Sofije Pekić na 25. maju, a potom za sedam godina prošao sve Zvezdine selekcije zaključno sa juniorskim timom. Kada je došlo do promena u Zvezdi, prešao sam u Partizan i tu proveo jednu lepu i uspešnu sezonu. Bilo je u oba kluba medalja, putovanja, pehara, uz puno napornih treninga.

Telegraf.rs intervjuKoliko stižeš da pratiš dešavanja u srpskoj košarci?

- Često se čujem sa drugovima iz domaćih klubova, tako da imam informacije iz prve ruke. Imam sjajne drugove i u Zvezdi i u Partizanu.

Telegraf.rs intervjuPosle uspeha u juniorima Partizana i sa reprezentacijom, ovde se dosta licitira za koga navijaš, s obzirom da si prvo trenirao u Crvenoj zvezdi.

- Navijam za klub za koji igram.

Telegraf.rs intervjuZašto si se opredelio za školovanje i dalje treniranje u Americi? Šta ti se posebno sviđa u tom stilu košarke?

- Amerika je kolevka košarke. Od malih nogu sam impresioniran punim halama i pažnjom sa kojom se ovde prate događanja pod obručima. Ponosan sam na to što sam neka vrsta sportskog ambasadora Srbije u NCAA ligi.

Telegraf.rs intervjuPrilično si rano otišao toliko daleko od kuće. Kako si prelomio da odeš?

-  Gimnaziju sam završio u Beogradu i to Treću beogradsku, bilingvalno francusko odeljenje i bio sam odličan djak. Ovo mi je pomoglo da lakše dobijem stipendiju ozbiljnog univerziteta. U Džeksonvilu je jedna od najboljih pripremnih škola košarke pod vođstvom trenera Reksa Morgana. USC mi je omogucio da na Floridi odigram više od četrdeset utakmica za deset meseci i tako prilično spreman dočekam svoju "freshman" sezonu. Siguran sam da su mi treninzi i utakmice sa našom reprezentacijom U19 prošlog leta puno pomogli na sticanju samopouzdanja.

Telegraf.rs intervjuČitali smo da bi želeo da budeš tip igrača Kevin Durent, mada te dosta porede se Novickim. Šta kaže tvoj trener Endi Enfild po tom pitanju?

- Svestan sam da moram još puno da radim jer se razlika između naše i američke košarke ogleda pre svega u fizičkoj pripremi igrača.

-Predispozicije su ovde preduslov, a ozbiljan rad i zalaganje mogu samo da pomognu da se uopšte dobije prilika. Ja sam svojim odnosom prema obavezama i napornim radom na treninzima, jedini od "freshmena", uspeo da zaslužim poverenje trenera i dobijem zavidnu minutažu kao i mesto u startnoj petorci.

- Trener Enfild je sjajan i ja sam siguran da će se već naredne godine isplatiti ogroman rad koji smo imali ove sezone. Ove godine je ekipa dosta podmlašena sa ukupno šest fresmena pa smo stoga i morali da platimo danak neiskustvu.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(B. Mekić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CLG

    1. maj 2014 | 17:53

    Mozda je i bolje po njega sto su ga se "odrekli"

  • Milan

    1. maj 2014 | 20:23

    Svaka cast! Decko je bio igrac koji je najvise napredovao u sezoni

  • Kroka

    1. maj 2014 | 17:23

    Odrekli ga se ??? Bas me cudi ! Zvezda i Partizan rak rane nase kosarke i celokupnog sporta !?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA