PET saveta kako da sprečite kiselost organizma u visokoproteinskim dijetama!

Ključ za dobijanje najboljeg rezultata iz ishrane sa visokim unosom proteina je da jedete hranu koja smanjuje kiselost iz proteina

  • 0

Već smo pisali o zabludama tokom visokoproteinskih dijeta, a sada je vreme da još malo obradimo temu koja se tiče kiselosti organizma tokom uzimanja velikih količina proteina.

Prava briga za održavanje zdravlja kostiju, da zanemarimo uzimanje proteina, je ravnoteža kiselosti tela, koja dokazano vodi ka gubitku kostiju i mišića, lošem radu bubrega, usporenom metabolizmu i dobijanju sala, visokom holesterolu, na kraju i kanceru.

Takozvana metabolička kiselost, hronično nizak pH tela, je isuviše velika tema da bi se dobro ovde obradila, ali ključ za dobijanje najboljeg rezultata iz ishrane sa visokim unosom proteina, je da jedete hranu koja smanjuje kiselost iz proteina.

Zapamtite da iako je visokoproteinska hrana kisela, jedući je telo dovodite da samo izbacuje kiselinu efikasnije, smanjujći opterećenje kiselinom.

Ovde vam nudim 5 saveta kako da visokoproteinska ishrana radi za vase dobro:

1) Smanjite opterećenje kiselosti tako što ćete jesti dosta voća i povrća , naročito tamno povrće. Spanać, kelj, tikvice, zelenu salatu, praziluk, brokoli, korenasto povrće, paradajz, crne ribizle, trešnje, grožđe i kivi su sasvim alkalni.

foto-ilustracija: whologwhy / Foter.com / CC BY foto-ilustracija: whologwhy / Foter.com / CC BY

2) Izbacite obrađene žitarice i smanjite unos žitarica uopste jer one stvaraju više kiselina.

3) Izbegavajte sir (sir je jedna od namirnica koja najvise proizvodi kiseline) i limitirajte unos mlečnih proizvoda.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Suat Eman Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Suat Eman

4) Uzimajte glutamin (neesencijalna amino kiselina) jer je dokazano da netralizuje kiselinu u telu. Pijte mineralnu vodu ili dodjate limun u vodu da bi bila vise alkalna i tako smanjite vašu kiselost.

5) Obezbedite dovoljno vitamina D i magnezijuma jer oba su neophodna za izgradnju kostiju i omogućavaju da se kalcijum apsorbuje i iskoristi u telu. Praktikanti preporučuju uobicajeno 5,000 IU vitamina D I 500 mg magnezijuma dnevno.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/voraorn Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/voraorn

(Vladica Jovanović - Vlasnik i trener u www.fitnessclubvladica.com)

Foto: MR Big/Miloš Marković Foto: MR Big/Miloš Marković

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA