Zvezda i Partizan najveći gubitnici: Ove promene u JSL doneće revoluciju u srpskom fudbalu!

Promene u formatu takmičenja doprineće zanimljivosti i neizvesnosti lige do samog kraja, a smanjiće se i mogućnost eventualnog nameštanja utakmica * Novi sistem je nepravedan prema najboljim ekipama iz regularnog dela, te će najmanje odgovarati Crvenoj zvezdi i Partizanu, koji po pravilu imaju najviše osvojenih bodova posle 30 kola

  • 17

Zajednica superligaša Srbije donela je odluku da se od naredne sezone promeni format takmičenja. Uvodi se plej of i plej aut, koji će se igrati nakon trideset kola, ali će se bodovi, koji su do tada osvojeni, deliti sa dva pre početka doigravanja za titulu i opstanak.

Ovakav model se koristi u belgijskoj Župiler ligi, s tim da se tamo plej of igra dvokružno, što u Srbiji neće biti slučaj, već će osam najbolje plasiranih ekipa posle regularnog dela takmičenja igrati sedam dodatnih kola.

Analizirali smo prethodnu sezonu u Belgiji, koja najbolje dočarava sve specifičnosti ovog sistema, kako bismo ljubiteljima fudbala u Srbiji približili najavljene promene i sve što one donose takmičenju.

ZVANIČNO: Gledaćemo tri fudbalska derbija sledeće sezone!

Na redu je 10. promena JSL u poslednje 22 godine! Koji sistem je najbolji za Srbiju?

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Deljenje bodova je svakako najveća specifičnost ovog modela takmičenja. To znači da se može desiti da ekipa, koja u regularnom delu takmičenja ima sedam bodova prednosti, nakon deljenja bodova može da ima samo tri više.

Prethodne sezone je u Belgiji tokom regularnog dela takmičenja Standard iz Liježa bio ubedljivo najdominantnija ekipa, dok je Anderleht često kiksirao. Posle 30 kola je Standard imao deset bodova prednosti nad ekipom iz Brisela. Ipak, posle deljenja bodova pred plej of, razlika se svela na pet, a posle nekoliko kikseva u uvodnim kolima, potpuno se istopila. Na kraju je Anderleht osvojio titulu sa dva boda prednosti.

Uzećemo kao primer i JSL u sezoni 2009/10. Partizan je posle 30 kola osvojio 78 bodova, a Crvena zvezda 71. Ako bi se delili bodovi, razlika od sedam poena bila bi smanjena na samo tri boda. Crno - beli bi imali 39, a crveno-beli 36.

Nekada se može desiti i da posle deljenja bodova razlika od sedam bodova bude četiri. Da je Partizan u gorepomenutoj sezoni osvojio 79 bodova, a Zvezda 72, posle deljenja bodova bi imali 40 odnosno, 36.

Printskrin: Superliga.rs Printskrin: Superliga.rs

Ukoliko bi se u JSL sada pravio presek pred plej of i, kada bi se podelili bodovi stanje bi bilo sledeće:

1. Partizan 20

2. Crvena zvezda 18

3. Čukarički 17

4. Vojvodina 17

5. Jagodina 12

6. Novi Pazar 12

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Prednost ovog modela je svakako to što će doprineti zanimljivosti takmičenja. Više ekipa će se uključiti u trku za titulu, kao i u borbu za mesta koja vode u Evropu, odnosno opstanak. Tako će takmičenje biti interesantnije i neizvesno do samog kraja. A moglo bi se desiti da posle dugo godina šampionski pehar osvoji neka druga ekipa, a ne Partizan i Crvena zvezda.

Takođe, ovim promenama bi se predupredile situacije da određene ekipe budu u sigurnoj zoni, u kojoj ne mogu ni da ispadnu, niti da se bore za Evropu, pa samim tim ne budu potpuno takmičarski nastrojene na pojedinim utakmicama.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Mana ovog modela je to što je nepravedan prema ekipama koje najviše pokažu u regularnom delu sezone. Samo mali pad forme u plej ofu može za jedno do dva kola da izbriše sve stečeno tokom trideset utakmica u regularnom delu. To će najmanje odgovarati večitim rivalima, koji po pravilu gotovo uvek zauzimaju prva dva mesta na tabeli.

Takođe, jednokružni sistem u plej ofu je manje pravedan nego dvokružni, koji postoji u Belgiji. Tako će neka ekipa gostovati u Pazaru ili u Novom Sadu, dok će druga ići na na manje vruća gostovanja.

Promena će svakako značajno doprineti na povećanju neizvesnosti takmičenja, smanjiće se preduge pauze između dve polusezone, imaćemo više utakmica, a sigurno i jedan večiti derbi više, koji najveći praznik fudbala u Srbiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladimir

    5. mart 2015 | 13:59

    I da se prihvati ovaj model, iako smatram da vise od dve sezone on nece izdrzati, ostaje veliko pitanje Prve lige Srbije i nizih liga o kojima niko ni ne razmislja. Upravo nize lige moraju biti osnova fudbala i mesto za razvoj mladih igraca. Sta ce desiti sa npr. osmim u play-offu koji nema ambicije za Evropu? Obezbedio je opstanak i moze da radi sta zeli. Kada ce se resiti pitanje pozajmica igraca klubovima istog ranga? Kada ce se resiti pitanje nekolicine trenera koji spartaju ligom uzduz i popreko, a nikada nista znacajnije nisu ucinili? Liga mora imati 10 klubova i cetvorokruzni sistem, Prva liga 12 i trokruzni sistem. Iz Super lige 10. ispada, a 8. i 9. igraju baraz sa 2. i 3. iz Prve lige. Uvesti Super kup kao uvod u sezonu i finanijsko nagradjivanje plasmana kao i kotizaciju za ucesce u Super ligi. I konacno odrediti uslove za igranje u Super ligi.

  • Sloven

    5. mart 2015 | 16:24

    Trbali su 62 kluba, da odigraju svi sa svima,pa onda tek plejof 31 klub ,pa od toga 15/5,igraju zavrsnicu dok ne ostanu 4 kluba ,eeee onda tih 4 kluba ,turnir svaki sa svakim,i na kraju u p.m

  • xxxx

    5. mart 2015 | 14:29

    Malo žešća glupost, bolje da porade na privatizaciji klubova, čišćenju kriminalca i lopova iz fudbala i onda ce i normalno ligasko takmicenje biti na solidnom nivou, broj klubova treba biti 12-14 maksimalno, treba postaviti neke standarde sto se tice infrastrukture a ne da se igra na njivama, treba to sve malo uglancati i napraviti dobar marketing za ligu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA