ZOVU GA SAMURAJ U KOPAČKAMA: Za vikend je dao gol u 48. godini, a zbog njega je Jugoslavija plakala 1996. (VIDEO)

Kazujoši Mijura je sa 48 godina najstariji fudbaler na svetu, ali to ga ne sprečava da trese mreže * ''Najveći'' je kog je Japan ikada imao, a javnosti u bivšoj Jugoslaviji ostaće upamćen po golu u maju 1996. godine, na Kirin Kupu

  • 5

Možda je Kristijano Ronaldo postigao pet golova na jednom meču, možda Premijer liga nikada nije videla ovakvo kolo sa šest fenomenalnig golova, možda je Novi Pazar ostvario istorijsku pobedu nad Crvenom zvezdom, ali nema sumnje da je istinski heroj prvog vikenda u aprilu japanski veteran Kazujoši Mijura i njegov gol u 48. godini života.

Skok u 14. minutu, udarac glavom i gol za Jokohamu doneo je Mijuri još jedan rekord u karijeri - postao je najstariji strelac japanske Džej lige i tako potvrdio da je jedan od najvećih azijskih fudbalera u istoriji.

Obreo se u profesionalnom fudbalu 1986. godine kada većina njegovih sadašnjih saigrača nije bila ni rođena. Imao je čudan fudbalski put - iako je Japanac, počeo je da ''tera loptu'' u Brazilu.

Najstariji fudbaler na svetu (48) nastavlja da pleše na terenu: Pogledaje njegov gol i čuvenu proslavu! (VIDEO)

Rođen je u Šizuki 1967. godine i sa 15 je napustio domovinu uputivši se u Sao paolo kao student. Tamo je ostao sedam godina, a branio je boje šest klubova. Između ostalog Santosa i Palmeirasa.

- Prve tri godine bile su preteške i osećao sam nostalgiju ka domovini. Nakon toga sam se oporavio, jer sam naučio jezik i dobio vozačku dozvolu - istakao je Mijura koji je imao dosta vremena da proučava svoje idole Garinču i Pelea:

- Kao fudbaler u Brazilu naučio sam da uvek imam visoke standarde i da se ne zadovoljavam trenutnim, nego da idem korak napred.

Brazilski fudbal i Santos je napustio 1990. godine i vratio se u domovinu. Pojačao je Nipon Sports Klub, koji je kasnije preinačio ime u Kavasaki. Usledio je i poziv u nacionalni tim s kojim je osvojio Azijski kup dve godine kasnije. Frustrirajuća sezona usledila je kada je 1994. godine prešao u Đenovu.

Foto: Wikimedia/norio nakayama Foto: Wikimedia/norio nakayama

Postao je prvi azijski fudbaler u Seriji A, ali i veliki promašaj. Dao je samo jedan gol i to u derbiju protiv Sampdorije, ali će dugo pamtiti duel sa legendarnim Barezijem koji mu je slomio nos. S obzirom na to da je igrao na pozajmici, usledio je povratak u Kavasaki.

Kao igrač Kavasakija ostao je upamćen i javnosti u tadašnjoj Jugoslaviji. Igrajući za Japan, Mijura je u maju 1996. godine bio jedini strelac protiv Plavih na Kirin Kupu. Matirao je Aleksandra Kocića na isteku sata igre i rasplakao mnoge navijače u bivšoj Jugi, u momentu kada su Piksi, Dejo, Miha i ekipa izlazili iz ''ilegale''.

Međutim, to nije jedina povezanost Mijure sa zemljama bivše SFRJ pošto je 1999. godine osvojio prvenstvo Hrvatske sa Dinamom.

Nije igrao na SP u Francuskoj, iako je u tim kvalifikacijama postigao 14 golova, uključujući četiri protiv Uzbekistana u pobedi od 6:3. Neočekivano je pao je u nemilost selektora Okade, a posle meča sa Uzbekistancima upisao je još samo dva. Ukupno je odigrao 89 mečeva i postigao 55 golova za nacionalni tim.

- Na treneru je da donosi odluke., ali ja verujem u sebe i u to da mogu postizati još golova. Međutim, i publika je želela promene - rekao je tada 31. godišnji Mijura.

Da je bio strah i trepet za protivnike govore i izjave nekadašnjih selektora Engleske i Argentine. Japan je 1995. godine igrao prijateljski meč protiv Gordon Albiona čiji selektor Teri Venejbls je rekao.

- Ne znam mnogo o japanskom fudbalu,osim da igraju brzo i imaju odličnog fudbalera Marakazua (Mijurin nadimak) - bio je Venejblsov odgovor na pitanje novinara.

Foto: Profimedia/Newscom Foto: Profimedia/Newscom

Selektor Argentine Danijel Pasarela je imao sreću što Mijura nije bio u sastavu Japana za SP 1998. godine pošto je Argentina bila takođe u grupi D.

- Znam samo da imaju Kazujošija Mijuru, fudbalera sa velikim kvalitetom - rekao je Pasarela.

Po povratku iz zagreba igrao je za Kujoto i Kobe, da bi 2005. godine postao član Jokohame. Proveo je sezonu na pozajmici u Sidneju, a za sadašnji klub je upisaa preko 200 nastupa. Činilo se da je otišao u zaborav, ali očigledno Kazujoši Mijura nije rekao sve fudbalu.

(M. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA