Ko je jači? Analiza startnih petorki Zvezde i Partizana! (FOTO)

Gde je jači Partizan, a gde Crvena zvezda i ko će kakav izbor taktike da ima u presudnim duelima za Evroligu i finale regionalnog takmičenja

  • 91
Foto: S. Pikula Foto: S. Pikula

Srpska košarka je spremna za najvažnije duele ove sezone. Crvena zvezda i Partizan se sastaju u polufinalu plej-ofa Aba lige. Serija počinje u utorak od 21 sat, a nomimanli domaćin je Zvezda.

Iako je ove sezone Crvena zvezda imala bolje rezultate i veće pobede, i važi za favorita u ovim utakmicama, nije loše napraviti analizu startnih petorki oba tima i videti ko tu ima prednost.

Sudeći po svemu, prve dve utakmice 14 i 15 april od 21 sat igraće se samo pred navijačima Zvezde, jer crveno-beli nisu bili za razmenu karata sa KK Partizan. Očekuje se ista situacija u revanš mečevima 18 i 19 aprila.

ZAKUVALO SE PRED POLUFINALE: Vujošević i Milosavljević umalo nisu došli na konferenciju!

RADONJIĆ I VUJOŠEVIĆ ŠOU: Pitali ih da li dobijaju otkaz ako izgube, pogledajte njihove reakcije! (VIDEO)

Zašto Vujošević nije hteo da dođe na zajedničku konferenciju? (VIDEO)

Vujošević: Ne plaši nas pun Pionir Delija, pobeđivali smo i veće ekipe od Zvezde! (VIDEO)

Bez obzira na to što je košarka kolektivan sport, zanimljivo je videti na kojoj poziciji je Zvezda jača a na kojoj Partizan.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Očigledno je da je to na poziciji centra gde je Marjanović dominantan, i nema sumnje da će na tome bazirati taktiku Partizan.

Ali da krenemo redom:

PLEJMEJKERI - VILIJAMS VS AKOJON

Na mestu plejmejkera borbe će voditi Markus Vilijams iz Zvezde i novajlija Džoš Akojon iz Partizana.

Gledajući statistički Markus je jači, jer je odigrao više utakmica od svog zemljaka. Međutim, treba ih gledati igrački. Vilijams je više plejmejker koji voli da razigrava druge, to je dokazao na startu sezone gde je imao i po 10 asistencija po meču.

Tokom ABA lige je beležio 5, 5 dodavanja. Ume Markus i da pogodi kad je gusto, ali ne spada u meč vinere jer je nekoliko mečeva u Evroligi promašio šut za pobedu.

Foto: abaliga.com/ABA, Marko Todorović Foto: abaliga.com/ABA, Marko Todorović

Sa druge strane Džoš Akojon je više strelac nego dodavač i nema sumnje da će njegovi poeni mnogo značiti crno-belima. Akojon je odigrao samo dva meča u Aba ligi sa prosekom od 13,5 poena, dok je u Superligi odigrao jedan meč i ubacio 11 koševa.

Međutim, to ne znači ništa jer se radi o odličnom šuteru koji je u Kini imao prosek od 37 poena po meču.  Akojon, takođe, ima bolje atletske predispozicije, brži je snažniji pa će dobra odbrana na Vilijamsu biti njegov adut.

BEKOVI - BLAŽIČ VS MILOSAVLJEVIĆ

Biće ovo duel dva, pre svega, odlična odbrambena igrača, s tim da Milosavljević ima i dobre bnapadačke karakteristike, za nijansu bolje od Blažičevih.

Igranje u Evroligi i nekoliko dobrih utakmica, kao dobra rola na derbiju i u Kupu, moglo bi da bude na strani slovenačkog reprezentativca što se tiče samopouzdanja, ali kapiten Partizana takođe ima adute u rukavu, pre svega šut za tri poena.

Blažič je ove sezone u ABA  beležio 9 poena po meču, a najviše je ubacio Cedeviti 20, dok je  Milosavljević za 15 mečeva kolik je odigrao ubacivao 10,6 poena i 3,8 skokova.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

KRILA - KALINIĆ VS PAVLOVIĆ

Ovo će biti najzanimljivi duel na ovom derbiju. Naravno, gledano igrački u prednosti je Pavlović koji ima bolji šut, bolji ulaz, i odlična fizikalije, dok će Kalinić svoju šansu tražiti u igri leđima na niskom postu gde se odlično snalazi kao takozvana "lažna četvorka" i osim poena ume da asistira centru.

Takođe, zvezdino krilo nema ni loš prodor, tako da će biti zanimljivo videti gde će koji igrač tražiti  šansu. Da li Pavlović u šutu u prodoru ili Kalinić u igri leđima ka košu.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić, Marko Todorović Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić, Marko Todorović

Kalinić je beležio obve sezone 9,8 poena i 4 skoka, dok je Pavlović ubacivao 13,3 poena uz 2,5 skokova po meču.

KRILNI CENTRI - MITROVIĆ VS MAČVAN

Ovo je definitvno pozicija gde Partizan ima prednost. Mačvan je mnogo iskusniji igrač od Mitrovića a ima i poseban motiv protiv Crvene zvezde. Na svim  dosadašnjim mečevima odigrao je jako dobro i bio je najbolji pojedinac susreta.

Na prvom derbiju Mačvan je ubacio 20 poena, Mitrović samo 4. Na drugom derbiju u Kupu  Mačvan je takođe ubacio 20 poena, a Mitrović 9. Oba derbija dobila je Zvezda. Na trećem derbiju u kojem je Partizan pobedio Mačvan je ubacio 15 poena uz 10 skokova a Mitrović je postigao 0 poena. To jasno govori da u ovom duelu stariji košarkaš i nekadašnji reprezentativac ima prednost.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

CENTRI - MARJANOVIĆ VS MILUTINOV

Nema dileme da je ovde Zvezda u prednosti jer ima najboljeg igrača Evrope Bobija Marjanovića. Ove sezone Bobi je najdominantniji igrač na centarskoj poziciji i mnoge ekipe nisu uspevale da ga zaustave i imao je stalno dabl dabl učinak.

Na poslednjem derbiju je igrao 22 minuta i imao 5 poena uz tri skoka i to je njegova najslabija partija. Milutinov je tada ubacio 13 poena. Međutim, nije ovde poenat u igri jedan na jedan. Taktika Partizana je da se udvaja Marjanović a da se ostave ostali igrači sami na šutu.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić, Marko Todorović Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić, Marko Todorović

Tada je Zvezda šutnula 31-9 što je jako slabo i tu je bila prednost Partizana. Nema sumnje da će i na ovom meču jedna od varijanti biti da se udvaja Zvezdin div.

Znači, Partizan če pokušati da otera Zvezdu od koša, to jest da ih natera da šutiraju više spolja, a Zvezda će težiti da igru spusti u reket zbog Marjanovića i Cirbesa. Naravno, u svemu ovome će presudnu ulogu odigrati kolektivna odbrana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Frksi

    14. april 2015 | 00:32

    Akojon, Pavlović, Milosavljević, Mačvan su bolji od protivnika, a Marjanović ne može cele sezone na visokom nivou, vreme je da padne. Ovo je Partizanovo polufinale!

  • Mr

    13. april 2015 | 23:16

    Realno je partizanova 1. postava jaca ali zato zvezda ima dosta bolju klupu

  • O ČEMU VI OVDE PRIČATE?

    14. april 2015 | 00:14

    Mnogi se ovde ponašaju kao da Zvezda i Partizan nisu igrali već 3x ove sezone.Kakvi crni Mačvani,Pavlovići...pa pokazali su Zvezdini košarkaši ko je ko u igri pod obručima.Ne računamo onaj nebitni (Zvezdi nebitan) meč u Aba ligi gde su forsirali i vežbali šut za tri.Prema tome,Partizan ovde nema šta da očekuje.Znate već šta vas čeka,osetili ste.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA