Mislili smo da je običan navijač na derbiju. A onda nam je izjavu dao otac ubijenog Delije! (VIDEO)

- Sećate li se koji vam je ovo derbi do sada? - pitao sam starijeg čoveka sa unukom pred 148. Večiti derbi. - Ovo mi je prvi od pogibije sina 1999. godine na derbiju - odgovorio je, ispostaviće se, otac Ace Radovića, Tomislav

  • 71

Poranio sam na 148. Večiti derbi. Tri sata pre početka meča između Crvene zvezde i Partizana već sam bio na Autokomandi kako bih zabeležio atmosferu među navijačima uoči derbija. Nisam mogao ni da zamislim da će taj dan obeležiti susret u obližnjem parku.

Zbog radova na Autokomandi, deo oko kružnog toka bio je blokiran satima ranije, a policija nije dozvoljavala zadržavanje na jednom mestu. Primetio sam u parku starijeg čoveka sa malom devojčicom. Sedeli su na klupi. Prišao im je policajac, rekao da ne mogu da se zadržavaju, ali je ubrzo prošao i ostavio ih na klupici.

Prišao sam im u nameri da snimim simpatičnu priču kako je deda poveo unuku na utakmicu.

Da li joj je ovo prvi derbi?

- Jeste - odgovorio mi je.

Printskrin: Youtube/Telegraf.rs TV Printskrin: Youtube/Telegraf.rs TV

A vama, možete li da se setite koji vam je ovo derbi do sada?

Odmahnuo je rukama kao da je hteo da kaže da se ne seća tačnog broja, onda je zastao i izgovorio nešto zbog čega sam bio u totalnoj neverici.

- Ovo mi je prvi derbi od pogibije sina 1999. godine na derbiju.

Vi ste otac Ace Radovića?

Samo je klimnuo glavom, a u očima je bila viljdiva velika tuga.

Printskrin: Youtube/Telegraf.rs TV Printskrin: Youtube/Telegraf.rs TV

Neverica je prava reč kojom bih opisao kako sam se osećao u tom trenutku. Ćutali smo zajedno nekoliko sekundi. I nije bilo potrebe da bilo šta priča u tom trenutku, njegov pogled je sve govorio.

Nije mu bilo lako da priča o svojoj teškoj životnoj sudbini, nisam ni hteo da pokrećem bolnu temu. Ime Ace Radovića večno živi na Zvezdinom Severu i Delije ga ne zaboravljaju, što znači njegovom ocu Tomislavu Radoviću.

U prilogu je video snimak razgovora sa njim pred 148. Večiti derbi.

SLEDEĆE GODINE POSLEDNJI MEMORIJALNI TURNIR "ACA RADOVIĆ"

U Opovu, rodnom mestu Radovića, svake godine se na dan kada je Acin život ugašen, igra memorijalni turnir u njegovu čast. Poslednji će se odigrati 2016. godine.

- U kontaktu sam sa Delijama, obilaze nas, dolaze na memorijalni turnir. On će se igrati još ove i sledeće godine, tako je planirano da se gasi posle 17 godina, koliko je Aca imao kada je poginuo - rekao je Tomislav Radović.

Okrenuo sam priču na lepše teme, o njegovim unukama, Tamari i Aleksandri, koje navijaju za Zvezdu, kao i cela porodica. To mu je malo i promenilo raspoloženje.

- Obećao sam im da ću ih voditi i nisam imao kud - rekao je uz osmeh.

- Delije su nam obezbedile karte i čekamo da ih ćerka donese sa drugom unukom Aleksandrom.

Tomislavova ćerka, Vesna Radović Ivanović, Acina sestra, ima dve devojčice. Tomislav je sa mlađom unukom čekao u parku da dođe i donese im karte. Mlađa unuka Tamara ima tri godine. Na sebi je imala Zvezdinu majicu, koju joj je poklonio Ljubomir Stanković Krle - predsednik Udruženja građana Delije Sever.

UNUKA ROĐENA NA DAN KAD JE ACA UBIJEN

Starija unuka Aleksandra ima sedam godina i ide u prvi razred osnovne škole. Dobila je ime po Aleksandru, a nije me ostavio ravnodušnim podatak da se rodila istog datuma kada je poginuo Aca Radović - 30. oktobra. Šta vam je igra sudbine...

Pre nego što su stigle ćerka i starija unuka pitao sam kakav ishod derbija očekuje. Nisam ni slutio da će se i taj njegov odgovor ispostaviti neverovatnim zbog kasnijih dešavanja na utakmici.

- Očekujem da pa pobedi fer plej, to je uvek broj jedan - rekao je i potom se sa ćerkom i unukama uputio ulicom Ljutice Bogdana ka stadionu.

Foto: Telegraf   Foto: Telegraf
Foto: Telegraf   Foto: Telegraf

Prvi derbi koji je Tomislav sa ćerkom i unukama posmatrao od ubistva sina, obeležile su nemile scene. Sve je započelo velikom tučom Grobara i Delija na istoku, a zatim je došlo do još žešćeg okršaja Delija i policije na Severnoj tribini.

Brutalni kadar sa derbija nastao je iz ovog snimka: Krvavog dečka devojka moli da odu sa tribine! (VIDEO)

Samo pukom srećom niko nije stradao, kao što je to bilo na 113. Večitom derbiju. Bilo je teško povređenih i među policajcima i među navijačima. Fotografije i snimci sa krvavog derbija obišli su ceo svet.

Foto: Telegraf   Foto: Telegraf
Foto: Telegraf   Foto: Telegraf

Aca Radović je ubijen 30. oktobra 1999. godine na 113. Večitom derbiju na stadionu Partizana. Sa južne tribine su Grobari ispalili dve brodske signalne rakete u pravcu Severa. Jedna od njih pogodila je 17-godišnjeg Radovića, koji je izdahnuo na licu mesta zbog obilnog krvarenja. Utakmica je nastavljena kao da se ništa nije dogodilo, a ljudi koji su ispalili raketu kasnije su dobili zatvorske kazne od 8 do 23 meseca.

Foto: Redstarbelgrade.info Foto: Redstarbelgrade.info

Sve o 148. Večitom derbiju možete pročitati OVDE.

(D. Uštević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ik

    27. april 2015 | 20:17

    30 oktobra je i moj rodjendan, bio sam na Jugu kada je ludi Halkijevic ispucao tu prokletu raketu i kad je taj decko iz Opova izgubio zivot. Policija je tukla svakog ko je izasao sa juga a ja od tog dana vise ne idem na utakmice. Slava mu!

  • Pfc

    27. april 2015 | 20:32

    Najezio sam se. Ja sam tad imao 8 godina,volim Partizan svim srcem,ali ne podrzavam nasilje niti ubistva. Tuzna prica,i lepo od Delija sto nikada nisu zaboravili Acu i njegovu porodicu. Nek mu je vecna slava !

  • Samo tako

    27. april 2015 | 21:19

    Grobar jesam. Ali sam covjek prije svega. Ovo sto je napisano je za nauk buducim generacijama. Imam malu djecu i ne zelim da idu na utakmice da se tuku,vec da navijaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA