Šta je potrebno Đokoviću da ostvari najveće snove?

Prošla je još jedna godina u kojoj Đoković nije osvojio jedina dva trofeja koji mu izmaču iz sezone u sezonu

  • 24

Prošla je još jedna godina u kojoj su Novaku Đokoviću izmakla dva toliko željena trofeja. Posle poraza u finalu Rolan Garosa od Stena Vavrinke ostao je bez želje da kompletira sve Gren slem trofeje, da bi u nedelju propustio šansu da se domogne i jedinog Mastersa koji u karijeri nije osvojio.

Đoković je više puta isticao kako ima želju da osvaja što više Gren slemova, ali jedan od njih uvek ističe iznad svih - jedini koji do sada nije osvojio. Poraz u finalu u Parizu teško mu je pao, pa je i zaplakao po završetku meča.

>>> Neprikosnoven: Đoković izgubio finale, ali dobio 600 bodova!

>>> E, ZATO JE NOLE KRALJ: Šta je Đoković hteo da kaže svojom porukom na ćirlici?

Nadao se najbolj teniser sveta da će ove godine, gde totalno dominira, za utehu osvojiti bar jedini Masters koji mu nedostaje, i da će tako ispisati istoriju i postati jedini teniser kome je tako nešto pošlo za rukom.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ipak, Federer je bio bolji u finalu i Đoković će morati još malo da sačeka da ispuni snove.

Nema sumnje da će već sledeće godine ponovo napasti toliko željene trofeje, i nadamo se da će konačno i uspeti da ih ostvari, na radost cele nacije.

Đoković će sledeće sezone pred sobom imati tri posebna izazova i to će biti jedini turniri koje nikada nije osvojio. Pored Rolan Garosa i Sinsinatija, na Novakovoj prioritetnoj listi biće i Olimpijske igre, koje se održavaju u Rio de Žaneiru.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

ŠTA JE POTREBNO NOVAKU DA OSVOJI TOLIKO ŽELJENE TROFEJE?

Đoković nesumnjivo igra najbolji tenis u karijeri tokom ove sezone, verovatno i bolji nego čuvene 2011. godine, kada je osvojio tri Gren Slema u sezoni. Blizu takvog rezultata je i ove, ali je ponovo na Rolan Garosu i u Sinsinatiju, u meču za trofej, pružio partiju ispod svog nivoa.

Šta je razlog tome?

Đoković je očigledno tolikom željom da osvoji ta dva trofeja sebi stvorio nenormalan pritisak koji ga sputava čim dođe na korak od ostvarenja sna. On je i sam priznao posle izgubljenog finala od Vavrinke, da je presija bila nenormalna, kao i očekivanje javnosti koja je Rolan Garos označila kao pitanje života. Sve to sigurno je uticalo i na Đokovića.

Najboljeg tenisera sveta je u finalu u Parizu poremetilo i to što je polufinalni duel protiv Marija igrao čak dva dana, i što je imao manje vremena za odmor, za razliku od Vavrinke, koji je pri tom odigrao meč karijere.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Novaku je pre svega potrebno da se oslobodi tolikog pritiska. Da se opusti i da na terenu igra svoj najbolji tenis, koji je i dovoljan da osvoji sve što poželi, pa i te ''baksuzne turnire''.

Svi se dobro sećamo duple grešake protiv Rafaela Nadala u finalu Rolan Garosa, kojom je Španac osvojio deveti pehar u Parizu. Takođe mnogima još uvek prolazi fleš sa njihovog polufinala Olimpijskih igara u Pekingu, kada je Đoković lak smeč izbacio u aut, čime je Nadal ušao u finale, a potom i osvojio turnir.

To su najbolji pokazatelji koliko se Novaku stegne ruka u ključnim momentima mečeva na tim turnirima, koje toliko želi da osvoji. Ta želja na neki način postaje njegova kočnica, što se inače njemu ne dešava na ostalim turnirima, gde najbolje igra upravo kada je pod pritiskom.

Rolan Garos i Sinsinati će sigurno osvojiti tokom karijere. Jednostavno, mora! Pred njim je period u karijeri kada bi trebalo da bude najdominiantniji teniser sveta.

Olimpijske igre su svake četvrte godine, a naredne dolaze upravo u najbolje vreme za Novaka, kada je ubedljivo najdominantniji na svetu.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Federer je već u godinama, i uskoro bi trebalo i da se penzioniše, a i Novak se posle poraza u finalu Sinsinatija našalio da će osvojiti taj masters kada se Švajcarac povuče sa ATP tura.

Novaku je najbolje da, koliko je to moguće, na ove turnire ubuduće ne dolazi sa tolikom presijom da mora da ih osvoji. Ima dovoljno vremena za tako nešto.

Pred njim je najbolji period u karijeri i samo treba da se opusti i da igra najbolji tenis, što će biti dovoljno da ostvari snove, da ispiše istoriju, i da postane možda i najbolji teniser svih vremena.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

NOVAK U FINALIMA ROLAN GAROSA

2012. Đoković - Nadal (4:6, 3:6, 6:2, 5:7)

2014. Đoković - Nadal (6:3, 5:7, 2:6, 4:6)

2015. Đoković - Vavrinka (6:4, 4:6, 3:6, 4:6)

NOVAK U FINALIMA SINSINATIJA

2008. Đoković - Mari (6:7, 6:7)

2009. Đoković - Federer (1:6, 5:7)

2011. Đoković - Mari (4:6, 0:3* predaja Novaka)

2012. Đoković - Federer (0:6, 6:7)

2015. Đoković - Federer (6:7, 3:6)

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(D.U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Montenegro !!!

    24. avgust 2015 | 23:47

    Djole i da ne osvojis vise ni jedan turnir ti si sampion !! Nikad vise takvog sportiste !!!

  • Sinisa

    24. avgust 2015 | 23:49

    Pred njim su jos godine igranja i prilika da osvoji i ova dva turnira.

  • Markoc

    24. avgust 2015 | 22:00

    Rolan Garos nije osvojio zato sto je igrao dva dana polufinale i bilo je premalo vremena za rekuperaciju, a Sinsinati zato sto je u losoj formi trenutno i to je to. Ja licno navijam da uzme Garos, a Sinsinati manje vise.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA