Hrvati otkrivaju preko kojih fudbalskih zvezda je Mamić prao pare

Ozbiljna fudbalska imena su u celoj igri

  • 1
Printskrin: Youtube/Kanal Ri Printskrin: Youtube/Kanal Ri

Zdravko Mamić, njegov sin Mario i još dve osobe osobe privedeni su zbog osumnjičenosti za organizovan kriminal u Dinamu iz Zagreba za koji se smatra da su fudbalskim transferima oštetili klub za 10,5 miliona evra (80 miliona kuna).

>>>Jutarnje hapšenje u Zagrebu: Pao Mamić!

USKOK ih tereti da su u periodu od 2004. do 2015. godine preko sada već ugašene Mamić sport agencije izvukli 80 miliona kuna i uz pomoć, takođe osumnjičenih, istarskih poduzetnika Sandra Stipančića i Igora Krote.

>>> Posle ovoga SVI morate skinuti kapu Kristijanu Ronaldu! Portugalac ispunio želju dečaku koji je izgubio sve!

Neslužbeno, ispitano je 20 fudbalera koji su u prethodnih deset godina nosili dres Dinama, a među njima su i Mario Mandžukić, Eduardo da Silva, Boško Balaban, Anderson Košta, Matias Čado, Davor Vugrinec. Pretresene su prostorije Hrvatskog fudbalskog saveza u kojima se nalaze licence za registraciju fudbalera.

Mamićev sin Mario, takođe je učestvovao u poslovanju, ali je navodno zbog sukoba interesa 2009. godine ugasio svoju menadžersku licencu, ipak to ga nije sprečilo da nastavi sa posmatranjem Dinamovih fudbalera, pa je tako gostovao na potpisivanju Matea Kovačića u Madridu. I dok je sin služio kao servis igračima, Zdravko Mamić je u svojoj menadžersko-predsedničkoj karijeri zaradio oko 160 miliona evra na prodaji igrača.

Foto: Print skrin/index.hr Foto: Print skrin/index.hr

Jedan od najzanimljvijih kupovina bila je kada je sadašnjeg člana milanskog Intera,  Marsela Brozovića doveo iz svoje filijale za 18,2 miliona kuna.

Foto: Print skrin/ index.hr Foto: Print skrin/ index.hr

USKOK ih već tuži za izvlačenje stotine miliona kuna iz Dinama

USKOK sumnjiči Zdravka Mamića i njegovog brata Zorana(trener Dinama) da su u periodu od 2009. do 2011. ukrali oko 90 miliona kuna i time oštetili državnu kasu i klub kojim gospodare. U optužbi se smatra da braća Mamići izvlače novac iz kluba preko dvojice neimenovanih fudbalera. Kasnije se saznalo da su u pitanju Luka Modrić i Dejan Lovren.

SLUČAJ MODRIĆA

Modrić je navodno najviše oštetio braću Mamić izjavom da je ugovor sa njim antidatiran, odnosno da je potpisan posle odlaska u Totenhem. Sa druge strane, Mamići su izjavili da su ugovori sa njim i Dejanom Lovrenom potpisani pre transfera u Totenhem. As Reala iz Madrida navodno je rekao kako je veći deo novca iz antidatiranog ugovora koji je zvanično pripadao njemu, morao da isplaćuje Mamiću. Takođe je naveo da je deo isplate u Totenhemu i Realu morao da ulaćuje Mamiću.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

"OPLJAČKANI" EDUARDO

Naturalizovani hrvatski reprezentativac jedini je igrač koji je imao petlju da se pobuni protiv Zdravka Mamića i odluči da se sudski obračuna sa jednim od najmoćnijih ljudi u hrvatskom sportu. Sudsku parnicu koja je trajala četiri godine, okončala je Jasna Šojat presudivši u korist Eduarda.

- Mamiću sam od 2001. do 2004. isplaćivao proviziju od 20 do 25 posto plate u Dinamu, oko 4.000 evra godišnje. Kada sam 2004. dobio godišnju platu u Dinamu od 120.000 eura, tada sam mu godišnje do 2007. isplaćivao proviziju na ruke od 24.000 eura. Gde? Nekad u njegovoj kancelariji, nekad u restoranu, kafiću - izjavio je Eduardo koji je pristao da uđe u Mamićevu agenciju jer mu se Zdravko činio kao ''moćan čovek koji mu je dao do znanja da u Hrvatskoj može igrati samo preko njega''.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Još neki od zvučnijih transfera bili su prelasci Marija Mandžukića u Volfsburg, Dejana Lovrena u Lion, Matea Kovačića u Inter i Milana Badelja u HSV, koji su u klub iz Zagreba inkasirali više od 30 miliona evra.

Ukupna suma od prodaje igrača u 15-godišnjeg radu Zdravka Mamića procenjuje se na 170 miliona evra.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA