U srpskom fudbalu može da radi ko šta hoće!

Pravilnici FSS i Zajednice Superlige Srbije očigledno su samo mrtvo slovo na papiru

  • 14

U srpskom fudbalu može da radi ko šta hoće, a Pravilnici koji postoje samo su mrtva slova na papiru. To se moglo videti i proteklog vikenda na dve derbi utakmice u Superligi. U glavnoj ulozi bli su aktuelni i bivši trener Crvene zvezde, Miodrag Božović i Nenad Lalatović.

Već nekoliko dana traje prava lakrdija kada je u pitanju suspenzija Nenada Lalatovića. Trener Vojvodine je suspendvan od strane Disciplinske komisije FSS-a na tri meseca, zbog incidenta koji se dogodio 1. novembra, kada je još kao trener Borca učestvovao u incidentu na Čairu posle meča protiv Radničkog iz Niša.

>>> LALATOVIĆ NAPADNUT NA ČAIRU: Navijači ga gađali flašama, brutalne psovke u tunelu! (VIDEO)

>>> SNIMAK INCIDENTA U NIŠU: Najgore psovke Lalatovića i čelnika Radničkog! (VIDEO)

Lalatović je već imao uslovnu kaznu, koja mu je istekla krajem septembra, a FSS ga je ponovo kaznio, i to drakonski, posle verbalne rasprave sa čelnicima Radničkog pred konferenciju posle meča, kada su mogle da se čuju mnoge vulgarne psovke sa obe strane, što je kamera sve zabeležila.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Ipak, iako su ga disciplinci ''rebnuli'' na tri meseca i zabranili mu da vodi klub, Lalatović je regularno vodio ekipu na tri naredne utakmice od kako je objavljeno da će biti suspendovan - protiv Mladosti iz Lučana, Inđije u Kupu i na kraju protiv Partizana.

U Humskoj je bilo i najviše problema, pa je došlo čak i do ucena da Vojvodina neće da igra utakmicu ukoliko Lalatoviću ne bude dozvoljeno da bude pored terena. Na kraju je tako i bilo, a objašnjenje je bilo da je Lalatović bio na ''tehničkoj klupi''.

Prema Disciplinskom pravilniku koji se odnosi na zabranu vršenja funkcije, u članu 23 piše da lice koje je kažnjeno, u zavisnosti od funkcije koju obavlja ima sledeće zabrane:

- ne može da ulazi u svlačionicu ili pristupa klupi za rezervne igrače

- ima zabranu ulaska u prostorije kluba ili saveza

- ima zabranu ulaska na stadione

Lalatoviću je kao treneru zbog suspenzije zabranjeno da bude pokraj klupe i ulazi u svlačionicu, ali ga to pravilo nije sprečilo u tome na prethodnim utakmicama.

Ako je za prethodne mečeve mogao da ima opravdanje u vidu toga da mu Rešenje nije stiglo, za utakmicu protiv Partizana je već bilo teško opravdati to što je bio pored klupe.

Ipak, Novosađani su na neki način pronašli ''rupu u zakonu'' i pozvali se na član 139. Disiplinskog pravilnika, po kome odluka o suspenziji mora biti saopštena klubu 48 sati pre odigravanja utakmice. Ona i jeste bila poslata u tom vremenskom roku, ali su je čelnici Vojvodine podigli u petak, što je 24 sata ili manje od početka meča.

>>> Konferencija je obavezna, a Grof se nije pojavio! Čemu onda služi ovo pravilo?

>>> Da li je Grof Božović Zvezdin Vujošević?

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Dan kasnije je nešto drugačiji prekršaj napravo trener Crvene zvezde Miodrag Božović posle meča protiv Čukaričkog, kada se nije pojavio na konferenciji za medije, na kojoj je obavezan da prisustvuje.

Ako posle meča protiv Borca nije mogao da izađe pred novinare zbog crvenog kartona, posle pobede na Brdu je bio u obavezi prema Pravilniku Superlige o čemu piše u članu 94.

- Najkasnije 20 minuta po završetku utakmice održava se konferencija za štampu. Glavni treneri i najmanje po jedan od igrača svakog tima obavezni su da učestvuju na konferenciji.

>>> GROFE, JAVI SE: Delije pozvale svog trenera, a onda mu skandirale ime! (VIDEO)

Međutim, i pored toga popularni Grof je na konferenciju poslao Srđana Maksimovića, jer je navodno imao neodložne obaveze.

Podsetimo, na konferenciji pre meča protiv Čukaričkog je ušao u žestok verbalni sukob sa novinarima, a jednome je uputio čak i uvrede i nazvao ga budalom.

Da li je time Božović na neki način hteo da se ''osveti'' novinarima i da li je time želeo da pokaže da je iznad njih, kao i iznad Pravila i propisa koji ga na nešto obavezuju, ostaje nam samo da nagađamo.

Sve ovo nije novost, a slični ispadi se dešavaju i ponavljaju godinama unazad, pa se uvek prave ''truli kompromisi'' ili se na jedno oko malo zažmuri kada se pravila zaobilaze i krše.

Zaključak je da su fudbalske institucije potpuno izgubile kredibilitet i da ih više niko ne ''ferma'' ni 5 %, dok su pravila puna rupa u zakonu, kojima mogu da se prave pravne vratolomije, ne bili li se izbegle kazne i zabrane. A i pored toga su očigledno samo mrtvo slovo na papiru.

Šta je rešenje problema? Da li je potrebno potpuno promeniti pravilnike, da li je problem u papirima ili ljudima koji vode fudbalske institucije u Srbiji? Ili je možda rešenje da one koji krše pravila ozbiljnije kažnjavaju, kako se slični ispadi ne bi ponavljali?

Očekujemo da iznesete vaše mišljenje o svemu u komentarima.

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @Žika Živac@

    7. decembar 2015 | 22:15

    Dva najbolja trenera u Srbiji!

  • Гроф

    7. decembar 2015 | 22:58

    Само јако, све их боли истина !

  • Ogi

    8. decembar 2015 | 07:37

    Srbija je zemlja seljaka u kojoj ako odigras dobru sezonu ne moras da postujes pravila.Zato i jeste kako jeste,lose.Grobar sam ali to nema veze sa klubom,vec zemljom.Platini,Le Blanc,Anieloti,Murino i dr ce uvijek biti Premijer Liga,a mi cemo da tapsamo najveceg baju u stadu.Izmedj' sljiva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA