ZVEZDA IGRA PROTIV TRADICIJE: Crveno-beli priželjkuju gol Piksija, tajac u Veroni i rapsodiju protiv Rome (VIDEO)

Srpski šampion ima negativan skor protiv italijanskih klubova * Ipak, Zvezdini fudbaleri moraju da znaju da statistika ne igra fudbal * Kad su mogli Piksi i Repčić u Italiji, Žigić protiv Rome u Beogradu, zašto izabranici Grofa Božovića ne bi mogli da izbace Sasuolo

  • 15

Žreb u Nionu je rekao - Sasuolo je poslednji stepenik Crvenoj zvezdi pred ulazak u Ligu Evrope!

Protivnik koji nije nepobediv, ali i protivnik koji je svakako favoriti protiv srpskog šampiona u ovom dvomeču. Logično, jer je Sasuolo bio 6. u Seriji A prošle sezone i pobeđivali su timove kao što su Juventus, Inter (dva puta), Milan, Lacio, Napoli...

Osnovani su 1920. godine i tek pre tri sezone su uspeli da se domognu Serije A. Od tada, siguarn su učesnik najelitnijeg italijanskog takmičenja. Svoje mečeve igraju na stadionu ''Mapei'' u Ređo Emiliji, kapaciteta oko 24.000 gledalaca. Pravi su domaći tim, pošto imaju samo tri poraza na svom terenu.

Trener je Euzebio Di Frančesko, čovek koji voli da igra ofanzivi fudbal i koji je bio kandidat da na mestu selektora Italije nasledi Antonija Kontea. Glavni igrač je Domeniko Berardi.

Foto: Guliver/Giuseppe Bellini/Getty Images Foto: Guliver/Giuseppe Bellini/Getty Images
Foto: Guliver/Giuseppe Bellini/Getty Images Foto: Guliver/Giuseppe Bellini/Getty Images
Foto: Guliver/Giuseppe Bellini/Getty Images Foto: Guliver/Giuseppe Bellini/Getty Images

Prvi meč se igra u Italiji 18. avgusta, a revanpš je sedam dana kasnije na Marakani. To znači da se Zvezda na ''čizmu'' vraća posle 10 godina i onog meča protiv Milana u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Istorija duela Zvezde i italijanskih klubova ne ide na ruku crveno-belima koji su u dvomeču uspeli da izbace samo Kjevo u sezoni 2002/03. Ali, ono što može d araduje Delije jeste sličnost između tadašnjeg kluba iz Verone i Sasuola. I jedni i drugi su proglašavani za ''hit šampionata.''

Ukupno 11 puta je najtrofejniji srpski klub igrao protiv Italijana. Samo su izbacili Kjevo i pobedili Romu u grupnoj fazi, dok su ostale mečeve napuštali pognute glave - na 21 meču zabeležene su tri pobede, šest remija i 12 poraza.

Prvi meč je odigran protiv Fjorentine 3. aprila 1957. godine. Bilo je to u okviru polufinala KEŠ. Gosti su u finišu slavili na Marakani, a u revanšu nije bilo golova. Maurilio Prini je postigao taj gol koji je Fjorentini doneo finale KEŠ. Za Zvezdu su tada igrali: Krivokuća, Popović, Zeković, Mitić, Spajić, Tasić, Šekularac, Toplak, Cokić, Kostić, Rudinski, Beara i Tomić.

Roma je bila sledeći rival u četvrtfinalu Kupa sajamskih gradova. Rimljani su slavili na Olimpiku 3:0, dok je Malešev postigao dva gola u revanšu. Nedovoljno. U istom takmičenju, samo tri godine kasnije, ponovo su crveno-beli naleteli na Fjorentinu. Debakl u dva meča i kraj takmičenja.

Do novog meča sa Italijanima čekalo se do sezone 1980/81. Gol Srebrenka Repčića na San Siru bio je dovoljan da se u Beograd ponese odličnih 1:1, ali je Muraro utišao Marakanu i odveo Neroazure u polufinale KEŠ. dvomeč sa Veronom navijači Zvezde će želeti što pre da zaborave (sezona 1983/84), dok je gorak ukus dvomeča sa Milanom sa kraja 80-ih i dalje tu.

Berluskonijeva ekipa predvođena je holandskom trojkom Gulit-van Basten-Rajkard bila je apsolutni favorit, ali je na San Siru Zvezda drugi put u istoj deceniji došla do 1:1. Heroj dana bio je Dragan Stojković, čiji je solo-gol jedan od najlepših u klupskoj istoriji, a odgovor Virdisa stigao je minut kasnije.

Revanš na Marakani trajao je puna 24 sata. Devetog novembra Savićević je doneo prednost Zvezdi, ali je zbog magle meč prekinut u 61. minutu. Sledećeg dana meč je ponovljen, van Basten i Stojković dali su golove, pa su usledili produžeci i penali.

Sa bele tačke pogodili su Stojković i Prosinečki, a Savićeviću i Mrkeli odbranio je Gali. Za Milaniste precizna su bila sva četiri izvođača: Barezi, van Basten, Evani i Rajkard. "Rosoneri" će i te i sledeće sezone biti nezaustavljivi u Evropi.

Slično je bilo i protiv Sampdorije samo godinu dana posle osvojene evropske titule. Malo je falilo da Zvezda drugi put uzastopno igra u finalu KEŠ. Vodili su crveno-beli 1:0, ali su poraženi 3:1.

Jedina pobeda u dvomeču usledila je u sezoni 2002/03 kada je pao Kjevo. Posle 0:0 u Beogradu, gde je Dišljenković odbranio penal, ali Pjanović promašio isti, srpski tim je slavio u Veroni 2:0 i obezbedio dvomeč sa Lacijom. Tada su dres rimskog kluba nosili Dejan Stanković i Siniša Mihajlović koji nisu želeli da igraju protiv Zvezde.

Ipak, Lacio je i bez njih prošao dalje. Stefano Fjore je pogodio u Rimu, a Kjeza je u Beogradu savladao nespretnog Ranđelovića u Beogradu.

Velika pobeda ostvarena je protiv Rome 2005. godine u okviru grupne faze UEFA Lige. Crveno-beli su slavili 3:1 u Beogradu golovima Nikole Žigića (dva) i Milana Purovića. Vredi pomenuti i da je tadašnji golman Zvezde Vladimir Stojković odbranio penal Antoniju Kasanu.

Sa ta tri boda protiv Rome Zvezda je ostala u igri za evropsko proleće. Bila joj je potrebna pobeda protiv Strazbura, ali su nesrećno primili gol u nadoknadi vremena (2:2). Sledeće godine žreb je Zvezdi dodelio Milan koji je ''kažnjen'' zbog nameštanja utakmica. Ali, to kao i da nije bila kazna jer su Rosonerima dozvolili da igraju Evropu i tada je prvi put otvoren front između Delija i UEFA. Na kraju, Milan je postao šampion Evrope.

SVI MEČEVI CRVENE ZVEZDE PROTIV ITALIJANSKIH KLUBOVA:

1956/57 (KEŠ, danas Liga šampiona): Crvena zvezda  - Fjorentina 0:1, 0:0

1962/63 (Kup sajamskih gradova): Crvena zvezda - Roma 2:0, 0:3

1965/66 (Kup sajamskih gradova): Crvena zvezda - Fjorentina 0:4, 1:3

1980/81 (KEŠ, danas Liga šampiona): Crvena zvezda - Inter 0:1, 1:1

1983/84 (UEFA Kup): Crvena zvezda  - Verona 2:3, 0:1

1988/89 (KEŠ, danas Liga šampiona): Crvena zvezda - Milan 1:1, 1:1 (penali 2:4)

1991/92 (KEŠ, danas Liga šampiona): Crvena zvezda - Sampdorija 1:3, 1:2

2002/03 (UEFA Kup): Crvena zvezda - Kjevo 0:0, 2:0

2002/03 (UEFA Kup): Crvena zvezda - Lacio 1:1, 0:1

2005/06 (UEFA Liga): Crvena zvezda - Roma 3:1

2006/07 (kvalifikacije za LŠ): Crvena zvezda - Milan 1:2, 0:1

(M. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja bre

    5. avgust 2016 | 16:25

    Tako ni Voši nisu prognozirali pa razbi Sampdoriju u komade..he he he

  • Dusan

    5. avgust 2016 | 17:15

    Dobar dan, navijac sam Zvezde ali kogaa zanimaju rezultati od pre 10 ili 15 godina, bili smo prvaci sveta, pa? Sta smo uradili posle toga??? Odakle nama pravo da pretimo bili kojoj ekipi iz Bugarske, Rumunije, Azejberdzana, koga smo mi to pobedili u skorije vreme a da nam je bilo bitno??? Budimo realni,nismo ekipa za evropu, nemamo ni iskustva ni pojedinci znanja,neka osvoje prvenstvo, ne prodaju kljucne igrace pa sledece godine Evropa e onda se prodaju igraci kao sto to radi Dinamo 20-25 miliona.

  • Boki

    5. avgust 2016 | 17:20

    Realno nemamo tim za evropu. Stoperi nula ,Hugo je glavom vec otišo negde. Donald odlican. Pojacanja nista nisu pokazala. Jedlino Kanga onaj gol,ali je sve upropastio u revansu. Mouche ima kvalitet ali nije spreman kao i Ruiz. Hitno stoper i levi bek da se dovede. Pošto onaj Miloševic pojma nema koliko sam primetio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA