≫ 

LEGENDA O MANCEU ŽIVI! 33 godine od smrti Partizanovca kog su obožavali i Zvezdaši (FOTO) (VIDEO)

Danas bi Mance imao 56 godina. U njegovu čast, Grobari pevaju: "Otišao si Dragane, ostala je tuga, uvek će te voleti Grobari sa juga", a navijači Zvezde su preradili: "Otiš'o si Dragane, ostala je nevera, tebe nisu mrzeli cigani sa Severa"

  • 52
Foto: MNpress/T.Mihajlovic, Marko Todorović Foto: MNpress/T.Mihajlovic, Marko Todorović

Prošlo je tačno 33 godine od dana kada je prerano ugašen život Dragana Mancea. “Njegova duša lebdi nad Jugom“, jedan od stihova poznate pesme posvećene odlasku legende Partizana, tog najtužnijeg dana za svakog Partizanovca, 3. septembra 1985. godine momka od 23 leta.

"Sećanje na njega ne bledi ni danas u srcima Partizanovaca, naprotiv, svake godine legenda se širi i na mlađe generacije, koje se nisu ni rodile kada je Dragan stradao u saobraćajnoj nesreći žurivši na trening," podseća klub iz Humske ove subote.

Danas bi imao 56 godina. U njegovu čast, Grobari pevaju: "Otišao si Dragane, ostala je tuga, uvek će te voleti Grobari sa juga", a navijači večitog rivala Crvene zvezde su preradili: "Otiš'o si Dragane, ostala je nevera, tebe nisu mrzeli cigani sa Severa".

>>> VEČITA DILEMA: Da li je Mance gol karijere dao Zvezdi ili Kvins Parku? (VIDEO)

Foto: Facebook/Dragan Mance 1962-1985 Foto: Facebook/Dragan Mance 1962-1985

Uspomenu o njemu treba čuvati. U intervjuu koji su dali za Telegraf, o njemu govore legenda Partizana:

NENAD BJEKOVIĆ O MANCEU: Mance je bio moja želja, moje dete i moj ljubimac. Video sam u njemu velikog igrača. Njegovim odlaskom fudbal je izgubio velikog talenta. Dragan je tek bio kročio na fudbalsku scenu, bio je mlad, ali je odmah pokazao neverovatan kvalitet i nagovestio veliku karijeru. Teško je sada pričati u kom pravcu bi ona išla i koliko bi postigao, ali sam siguran da bi izrastao u najboljeg golgetera tadašnje Jugoslavije. Velika je šteta što je završio na takav način.

>>> Crne i plave, a da su vitke: Stvari koje verovatno ne znate o Manceovom životu

SAŠA ILIĆ O MANCEU: Mance je u svemu bio poseban. Počevši od golova koje je postizao, načina igre i naročito zbog načina na koji se radovao. Bio je miljenik navijača. Ostaće upamćen kao jedan od najboljih igrača Partizana ikada. Uvek će biti neizbrisiv deo kluba. Obeležavanje njegove smrti je verovatno najtužniji dan za Partizan. Drago mi je što Partizan kao klub čuva uspomenu na Mancea. To je najmanje što može da uradi za igrača koji je toliko dao crno-belima.

O DRAGANU MANCEU

Foto: Facebook/GTRklinci Foto: Facebook/GTRklinci

Dragan Mance je rođen 26. septembra 1962. godine u Beogradu. Fudbal je počeo da igra u Galenici (sadašnji FK Zemun) od petlića. Svojom ogromnom voljom, zalaganjem i posebno osećajem za gol, brzo je prelazio iz selekcije u selekciju, tako da je, već sa nepunih 17 godina postao prvotimac tadašnjeg zemunskog drugoligaša. Nošen snagom svog raskošnog talenta i ljubavlju preama crno-beloj boji, 15. septembra 1980. prelazi u Partizan.

Za Partizan je odigrao 279 utakmica i postigao 174 gola. Igrao je 4 puta za A, 7 puta za mladu i 2 puta za Olimpijsku reprezentaciju Jugoslavije.

Živeo je u Zemunu sa ocem Ferdinandom, majkom Dušankom i mlađim bratom Goranom. Bio je neoženjen. Septembar je bio mesec kada se Dragan rodio, prešao u Partizan i nažalost, mesec kada je okončao svoj mladi život.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srki Zvezdas

    3. septembar 2016 | 14:45

    I dan danas se secaam zvuka kada je Mance na Derbiju pogodio precku ljuljala se 15minuta.Retki su igraci koji su bili postovani i na Severu i na Jugu kao Mance i Dule Savic.

  • Gile

    3. septembar 2016 | 13:47

    Kao da je bilo juče, posle gola proslava na kolenima.

  • Dr No

    3. septembar 2018 | 12:59

    Kakvo je to bilo vreme, utakmice za pamcenje..na jednoj strani Mance a na drugoj Dule Savic. Dve igracine i ljudine koje bi i zivot dale za svoj klub. Nazalost Dragan je prerano otisao...ali legende kao on vecno ostaju sa nama. Sa postovanjem jedan veliki zvezdas ce se uvek secati tog velikog igraca i momka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA