≫ 

Danas napunio 18 godina, a nekima je već bolji od Nojera: Zašto je Donaruma budući najbolji golman sveta?

Golman Milana pokazuje izvrsno umeće i nikom ne daje za pravo da ga gleda kao balavca zbog pristupa igri svojstvenom "matorcu". Ovo je priča o dragulju koji je našao Siniša Mihajlović.

  • 2
Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Talenat koji je za manje od godinu i po dana dogurao do inicijative da bude kapiten. Već viđen kao istinski Bufonov naslednik. U nedelju će upisati 60. nastup za Milan, simbolično - na meču sa timom protiv kog je debitovao.

A tek je danas napunio 18 godina.

Đanluiđi Donaruma je fenomen. Golman "rosonera" je pokazao izvrsno umeće, a ono što nikom ne daje za pravo da ga gleda kao balavca je pristup igri svojstven "matorcu".

Između stativa se sa svojih 1.96m kreće kao mačka zbog odvažnog stila igre. Najviše se hvali njegova agilnost, koncentracija i disciplina, način na koji organizuje odbranu i intervencije prilikom šuta iz neposredne blizine.

Njegov idol,  ikona Juventusa  i čovek koji mu je najviše pomogao kada je debitovao za A tim, čestitao mu je rođendan:

- Ćao Điđo, ja sam Điđi. Hoću da ti poželim srećan rođendan i konačan ulazak u svet odraslih, kao što si ti odrastao i veliki fudbaler. Zato, uživaj u svojim godinama na najbolji mogući način, u godinama sazrevanja. Shvatićeš da je svet odraslih težak, ali ti imaš sve kvalitete, moralne i ljudske, da napraviš prostora za sebe, da budeš srećan i da obeležiš jednu eru - poručio mu je Đanluiđi Bufon.

MIHA MU NIJE NI REKAO DA ĆE IGRATI - SAMO GA JE PITAO: JESI LI SPREMAN?

Par meseci pre tog debija 2015. godine, tadašnji trener Milana Filipo Inzagi ga je nagradio da bude deo ekipe u završnici sezone 2014/2015, pa je na dve utakmice Serije A bio na klupi.

Onda je tog leta je na prijateljskom meču u okviru međunarodnog Kupa šampiona odbranio penal u remiju sa Real Madridom, i to Toniju Krosu.

Prezime je tek nekima ostalo u ušima, ali od jeseni su svi znali ko je novi Bufon. Svašta se izdešavalo od 25. oktobra 2015. godine, kada ga je između stativa poslao tadašnji trener "rosonera" Siniša Mihajlović - umoran od grešaka Dijega Lopeza, i duboko uveren da je vreme za Donarumu.

- Bili smo na večernjem treningu dan pred utakmicu sa Sasuolom. Mihajlović me izdvojio sa strane i pitao me jesam li spreman. Ostao sam bez teksta, jer nisam to očekivao, ali je on već tada znao da može da računa na mene - rekao je mladi golman, pre nego štoje postao drugi najmlađi golman u Seriji A (16 godina 242 dana).

- I dalje ne mogu da verujem. Kako da opišem svoje emocije koje sam osetio na stadionu! Svaki put je isto kad izađem iz tunela i krenem ka klupi i proživim svoje dečačke snove - govorio je sada već popularni Điđo.

Za svoje godine penale "čita" odlično, iz sezone u sezonu sve bolje. Procenat uspešnosti odbrane je dobar - primio je ukupno osam, pet je odbranio. Poslednji put 13. februara Lukasu Bilji u derbiju sa Lacijom. I te večeri je spasao ekipu zahvaljujućim briljantnim intervencijama, na koje je navikao.

Statističari pominju i ove fine podatke:

19 mečeva bez primljenog gola (11 prošlea, 8 ove sezone)

 86 intervencija u ovoj sezoni

U istoriji će biti zaveden i kao najmlađi italijanski reprezentativac - sa 17 godina i 189 dana je upisao debi za "azure" na prijateljskom meču sa Francuskom.

- Ceo tim je sjajan. Bio sam nervozan kada sam pozvan, ali sam sjajno dočekan. Odmah su svi počeli da se zezaju sa mnom.

Foto: Gulvier/Claudio Villa/Getty Images Foto: Gulvier/Claudio Villa/Getty Images

ZVAO GA INTER, ALI ŽELI DA BUDE IKONA MILANA

Donaruma je rođen 1999. godine u Kastelamare di Stabija - mestu blizu Napulja; idol mu je bio imenjak Bufon, ali je voleo samo Milan.

- Ujak me je uhvatio za ruku i odveo na fudbalski teren u Kastelamareu, i zaslužan je što volim ovaj sport. Tada sam imao samo četiri godine, a već je video koliko sam talentovan. Počeo sam da treniram kao golman, i nikada nisam napustio tu poziciju - objasnio je Donaruma.

Iako njegova majka Marinela voli Napoli, otac Alfonso je bio spretniji da usadi ljubav sinovima ka crveno-crnim bojama. Đanluiđijev stariji brat Antonio je isto golman, koji je takođe prošao kroz omladinsku školu Milana. Đanluiđi se istoj priključio 2013. godine, mada je i Inter bio opcija.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Odlučio sam se za Milan delom jer navijam za njega, a delom što je moj brat tu igrao - priznao je Donaruma, a sam Antonio je rekao da njegov brat ne bi napustio San Siro "ni za šta na svetu".

- Nadam se da ću igrati i kad bude Bufonovih godina. Nadam se, u dresu Milana. Igrati za Milan, to je bio moj san. Sada kada sam to ostvario, nadam se da ću biti kapiten. Možda za deset godina, jer sada ima mnogo onih koji to više zaslužuju - rekao je skromni golman.

Zato je njegov dres najprodavaniji, što dokazuje i da navijači žele novu ikonu, još jedno slavno ime istorije voljenog kluba.

Naravno, sa razlogom su se zabrinuli kada je za menadžera angažovao svetski poznatog Mina Raiolu, koji traži od kluba da Donarumi obezbedi platu od deset miliona evra.  U redu odavno stoje Real Madrid, Čelsi, Mančester Siti, Juventus... S obzirom da je od danas punoletan, Donaruma sada može da potpiše petogodišnji ugovor, i novi kineski vlasnici zvaće prvo Raiolu kada preuzmu klub 3. marta od Silvija Berluskonija. - Standardan sam u klubu koji najviše volim. Teško da može bolje od toga. Moj agent je preuzeo brigu o ugovoru, i uveren sam da neće biti problema. Više razmišljam o časovima vožnje nego o produženju ugovora - sponatno je otkrio Donaruma, koji je svojim partijama, pa i razmišljanjem, davno prevazišao tinejdžerske godine.

A post shared by Gokcen Eke (@caricaturella) on

- Život mi se potpuno promenio i srećan sam. Jedino mi je škola sada malo napornija nego pre. Mnogo sam se žrtvovao, jer sam želeo da dođem do vrha. I nisam još tamo stigao. Nisam uradio ništa. Svaki trening je nova šansa za napredak - objasnio je verovatno budući najbolji golman sveta.

Za kraj, šta o Donarumi misle njegove slavne kolege:

DŽO HART: Donaruma je neverovatan, i tačka. To što je tako mlad je gotovo nevažno, i to zapravo daje dodatnu čar čitavoj situaciji.

 

IKER KASILJAS: Ovaj dečko je mnogo dobar! Tako mlad, a tako opušten na golu. Nema sumnje: budućnost je tvoja!

 

ĐANLUKA PALJUKA: Kada Bufon završi karijeru, njegov naslednik će već biti tu. Za mene je Donaruma kao Nojer. On čak i bolje reaguje i tehnički je jači od Nemca.

 

ĐOVANI GALI: On je fenomen. Golmani poput njega se rađaju na svakih 40 godina. U Italiji bih ga stavio u kategoriju Dino Zofa i Điđija Bufona, tako da sada imamo Donarumu. Nadam se da će uraditi isto što i oni. Osvojiti Svetsko prvenstvo i postati simbol fudbala ne samo u Italiji već u svetu.

 

(B.M. - b.mekic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA