REKORDNI TRANSFERI FUDBALERA IZ EKS-JU: Modrić napada neprikosnovenog Džeka

Već zaboravljeni Elvir Baljić na drugom mestu, slede Savo Milošević, Aleksandar Kolarov, Modrićev transfer u Totenhem

  • 3

Hrvatski reprezentativac Luka Modrić mogao bi da postigne rekordan transfer svih fudbalera sa prostora bivše Jugoslavije ako za 35 miliona evra pređe iz Totenhema u Real. Londonski klub tražio je prvobitno 35 miliona funti (45,5 miliona evra), da bi predsednik Reala Florentino Perez jasno stavio do znanja da može 35 miliona, ali isključivo u evrima, i da Madriđani tu granicu neće prelaziti.

Još je na prvom mestu: Edin Džeko

Trenutni rekorder sa prostora eks-Ju je Sarajlija Edin Džeko, koji je za 32 miliona evra prešao iz Volfsburga u Mančester siti januara prošle godine. Nije mnogo igrao, ali je izjednačujućim golom u nadoknadi vremena protiv Kvins park rendžersa u poslednjem kolu  nedavno završenog prvenstva doprineo tome da Siti stigne do pobede 3:2, kojom je osvojio treću titulu šampiona Engleske, prvu od 1968.

Prethodni rekorder, još uvek drugoplasirani, jeste Džekov sugrađanin Elvir Baljić, koji je za tadašnjih 42 miliona maraka, što se procenjuje na današnjih 26 miliona evra, prešao 1999. iz Fenerbahčea u Real. Baljić je praktično već zaboravljeni fudbaler i u vreme senzacionalnog tranfera malo kome je bilo jasno šta je Madriđane navelo da za njega "istresu" toliki novac.

Nije se isplatio, postigao je samo jedan prvenstveni gol za Real, koji ga je kao pozajmljenog igrača vratio u Fenerbahče,da bi ga potom pozajmio Rajo Valjekanu, a onda je u letnjem prelaznom roku 2002. ugovor raskinut. Baljić je ostatak karijere proveo nastupajući za turske klubove Galatasaraj, Konju, Ankaraguču i Istanbulspor, bez velikih uspeha.

 

Na trećem mestu je igrač ponikao u Bosni i Hercegovini Savo Milošević, srpski surekorder (uz Dejana Stankovića) sa 102 nastupa za reprezentaciju i novopečeni funkcioner Fudbalskog saveza Srbije. Miloševićev transfer iz Saragose u Parmu 2000. iznosio je 25 miliona evra i, nažalost, bio bio je potpuni promašaj.

Crnogorac Stevan Jovetić možda se pridruži Miloševiću na listi rekordnih transfera eks-Ju fudbalera, jer Juventus se sprema da Fiorentini ponudi upravo 25 miliona za usluge talentovanog napadača, mada u Firenci tvrde pazar i zahtevaju 30 miliona evra.

Aleksandar Kolarov doveden je iz Lacija u Mančester siti za 22,5 miliona evra pre dve godine, i to ga čini drugim najskupljim srpskim fudbalerom, a četvrtim sa prostora bivše SFRJ. Posle solidne prve sezone, pao je u drugi plan kod menadžera Roberta Mančinija, pa se naveliko spekuliše o tome da će promeniti klub.

Samo pola miliona jeftiniji od Kolarova bio je Luka Modrić prilikom prelaska iz zagrebačkog Dinama u Totenhem 2008. Ako pređe u Real verovatno će izbiti na prvo mesto liste, a pogotovu po ukupnoj vrednosti transfera tokom karijere, koja će biti oko 57 miliona evra.

Šesti na listi, a prvi po visini (2,02 metra) jeste Nikola Žigić, za kog je Valensija pre pet godina platila 20 miliona evra Rasing Santaderu. Kao i većina pomenutih fudbalera, Žigić nije opravdao tu investiciju. Trenutno je u Birmingem sitiju u drugoj ligi Engleske, Čempionšipu. Pomogao im je da osvoje Karling kup 2011. godine, prvi trofej posle 48 godina.

Siniša Mihajlović i Darko Kovačević dobili su oko 17 miliona evra za transfere pred kraj prošlog veka. Mihajlović je 1998. prešao iz Sampdorije u Lacio, u kojem je narednih sezona blistao osvojivši Kup pobednika kupova, Prvenstvo Italije, dva Kupa Italije, Superkup Evrope i Superkup Italije. Kovačević je 1999. dres Sosijedada zamenio Juventusovim, imao je bljeskova, ali trofeji su izostali. Kratko je bio u Laciju, zajedno sa Mihajlovićem i Dejanom Stankovićem, da bi se potom vratio u Sosijedad, a karijeru je završio u Olimpijakosu.

Top deset zatvaraju Dejan Stanković i Miloš Krasić. Stanković je 1998. iz Crvene zvezde prešao u Lacio za ekvivalent od 15 miliona evra i proveo nepunih šest, uglavnom uspešnih, sezona. Za mnogo manje pare Stanković je 2004. poslat u Inter, sa kojim se naosvajao trofeja (Liga šampiona, pet Skudeta zaredom, četiri kupa Italije, SP za klubove, četiri Superkupa Italije).

Krasić je 2010. iz moskovskog CSKA došao u Juventus, takođe za 15 miliona. Posle odlične prve sezone pao je u nemilost i čeka da bude prodat. Njegov menadžer tvrdi da dolaze u obzir samo klubovi iz Engleske, Španije ili Nemačke.

TOP 10

 Igrač  €  iz  u  godina
1.  Edin Džeko  32 miliona  Volfsburg  Mančester siti 2011.
2.  Elvir Baljić  26 miliona  Fenerbahče  Real Madrid 1999.
3.  Savo Milošević 25 miliona Saragosa Parma 2000.
4.  Aleksandar Kolarov  22, 5 miliona Lacio Mančester siti 2010.
5. Luka Modrić  22 miliona  Dinamo Totenhem 2008.
6. Nikola Žigić 20 miliona  Santander  Valensija 2007.
 7. Siniša Mihajlović 17 miliona  Sampdorija Lacio 1998.
 7. Darko Kovačević 17 miliona Sosijedad  Juventus 1999.
 9. Dejan Stanković 15 miliona C. Zvezda Lacio 1998.
 9. Miloš Krasić  15 miliona CSKA M.  Juventus  2010.

(A. Čolović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemanja

    21. jul 2012 | 14:05

    Zaboravili ste Kezmana,ispravite to u tekstu.Njegov transfer je vredeo preko 30 miliona maraka.Barem bi bio na 5-om mestu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA