≫ 

Đoković je pre svega veliki gospodin: Šmekerski odgovori na napade Mekinroa i Gulbisa

Srpski teniser je vrlo smireno govorio o poslednjoj izjavi Džona Mekinroa, i onoj dobro poznatoj njegovog narednog protivnika

  • 8

Najbolji srpski teniser Novak Ðoković plasirao se u treće kolo Vimbldona pobedom nad Čehom Adamom Pavlašekom 6:2, 6:2, 6:1.

Na konferenciji za medije koja je usledila posle njegove ubedljive pobede, i istovetne i mnogo šokantnije koju je ostvario sada 589. igrač sveta, letonac Gulbis protiv favorizovanog Del Potra – Novak se našao u unakrsnoj vatri novinarskih pitanja po raznim temama.

(Specijalno za Telegraf iz Londona, Vuk Brajović)

Ono što je najviše interesovalo medije je bila izjava Džona Mekenroa koji je uporedio njegov pad u formi i rezultatima sa privatnim problemima koji su skoro uništili karijeru Tajgera Vudsa. Novak se “nije dao upecati” ni na Mekovu izjavu, ni novinarski istraživački pristup – izjavivši da je autor te izjave neko ko je svojom ulogom u svetskom tenisu sigurno stekao pravo da kaže ono što misli – i da često koristi tu priliku da bude veoma direktan i slobodouman.

Inače, on i Džon su uvek imali korektan odnos, čak i trenirali zajedno u nekoliko prilika (poslednja na Ju Es Openu, pre nekoliko godina), da poštuje njegovu tenisku ličnost i ostvarenja u ovom sportu. Takođe, prizvao je i geg koji je izveo sa njim prilikom zagrevanja na centralnom terenu pre neki dan, kada ga je što slučajno – što namerno, ali u svakom smislu šaljivo pogodio lopticom iz servisa dok je pripremao izjavu pred TV kamerama, sa komentarom: “Nadam se da se nije valjda zbog toga naljutio?” što je izazvalo smeh u sali za medijske konferencije.

Upitan da prokomentariše svoj predstojeći meč sa Gulbisom, igračem koji je pre nekoliko godina izjavio da mu se ne dopada to kako je uspeh uticao na Novaka kao ličnost – Đoković je dao svoje mišljenje o predstojećem protivniku na Vimbldonu – koga je u prolaznom komentaru prethodno opisao kao “tvrd orah” (Tough cookie – eng.).

- Je li to izjavio? Pa dobro, svačije je pravo da nekoga simpatiše – a nekoga – ne! Krivo mi je što je tako, jer smo odrasli zajedno, trenirajući u akademiji Nikole Pilića. On je uvek imao veoma specifičan stil igre, veoma kvalitetan i snažan, pogotovo na bržim podlogama – na kojim poeni traju dosta kraće. Takav stil može izuzetno puno da naškodi protivniku, uz jak prvi servis koji u proseku biva oko 130 milja i veoma agresivan drugi servis. On generalno voli da ubrza ritam igre, da nametne svoj stil. Igrao sam više puta sa njim na različitim podlogama, ali mislim da će nam naredni meč biti prvi na travi – iako smo svakako trenirali na njoj pre.

- Pobeda protiv Del Potra danas je za njega bila zaista fantastična – i to u meču u kome je argentinac igrao dosta dobro; iako je dosta odsustvovao u poslednje vreme zbog povreda, Gulbis ima kapacitet i sposobnosti da pobedi bilo kog igrača na turneji – a pogotovo na ovoj podlozi, sa takvim servisom. Takođe, raspolaže veoma jakim i črvstim bekhendom, ali ono što je njegov problem je što najčešće nema previše strpljenja u poenima. Po meni je to popriličan rulet, ali – kad mu ulaze loptice, dobro oseća udarce i ima kontrolu nad glavnim elementima svoje igre – on ume da bude zaista opasan igrač, koji je u stanju da svog protivnika drži pod stalnim pritiskom. Znam da me to očekuje, i nastojaću da neutrališem taj “arsenal” njegovih udaraca pre svega… - zaključuje predviđanje narednog meča sa Gulbisom trostruki osvajač Vimbldona.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Sa druge strane, Gulbis je u druženju sa novinarima izgledao opušteno, smireno – kao da ni nije igrao meč, a kamoli pobedio jednog od najboljih igrača muškog tenisa poslednjih 10 godina u 3 seta.

- Došao sam na Vimbldon bez bilo kakvih očekivanja, pa i bez tih da ću ovde osvojiti i jedan set. U proteklom periodu su me često mučile povrede – počevši od zgloba igračke ruke krajem prošle godine, pa do rupture mišića lista i butine – i one su me redovno unazađivale u povratku u željenu igračku formu. Moji udarci su bivali snažni, dobro sam osećao loptu – ali mi kretanje nije dozvoljavalo da budem konkurentniji na terenu. To je bio slučaj i kada sam izgubio protiv Čilića u prvom kolu Rolan Garosa – jer protiv njega morate da budete u top formi da biste ga dobili. Malo sam se zaleteo sa odlukom da igram Kvins nedovoljno oporavljen, pa sam se od tada dosta pazio kako ne bih obnovio povredu.

- Bukvalno sam malo trčkarao i radio step-paterne na fudbalskom terenu u patikama za travu, kako bih stekao stabilnost u kretanju na travi – i to je bilo sve do dolaska na Vimbldon, 3 dana pre početka. Posle prvog treninga sam se osećao dobro, solidno sam se kretao po podlozi, udarci su mi lepo išli – i, šta da vam kažem? Ući u treće kolo Vimbldona iz ovakve pozicije, a pritom ne izgubivši ni set –  zaista je neočekivano, ali svakako veoma pozitivno za mene. Da li sam zbog toga posebno uzbuđen? Nimalo – ali se svakako prijatno osećam - rezimira svoje stanje posle spektakularne pobede nad Del Potrom veoma neposredni Letonac.

O predstojećem meču sa Novakom Đokovićem, Gulbis nije bio previše rečit:

- Nas dvojica se dobro poznajemo, još iz dana boravka u akademiji Nikole Pilića – mog prvog mentora i pravog teniskog trenera. Ipak, naš odnos ne mogu opisati kao prijateljski – jer se u tom periodu nismo tako često ni družili, s obzirom na to da je on često odsustvovao iz akademije. Za pravo prijateljstvo je potrebno provoditi mnogo više vremena zajedno, a to ipak nije bio naš slučaj. Dosta smo trenirali, igrali više mečeva, podrobno smo upoznati sa stilom igre koji praktikujemo. Ne mislim da ću išta menjati niti adaptirati u svojoj igri za predstojeći meč, jer je do sada sve funkcionisalo sasvim dobro - zaključuje svoje viđenje meča trećeg kola sa Đokovićem Ernests Gulbis.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

O situaciji sa otkazivanjem sponzorskog ugovora marke reketa HEAD Bernardu Tomiću – bio je jednako jasan i spontan:

- Znate, Bernard je dobar momak, i on zaista nije imao nikakve loše namere time što je dao takvu izjavu. Nažalost, ima taj “negativan talenat” da ono što kaže često ispadne loše i štetno po njega, ali on je takav po prirodi – direktan, opušten, možda i previše često nepromišljen i bez proniclijvosti – za svoje dobro. Šteta zbog toga – jer, ima dosta onih koji su loši karakteri, a zapravo se predstavljaju kao fini momci – i to prolazi kod javnosti. Moja konačna preporuka za ovakve situacije je – da treba biti malo više mudar i taktičan kada su ovakve teme i izjave u pitanju…

S obzirom da mu se, do tada veoma opušten izraz lica, vidno promenio kada je bio upitan za njegov odnos sa Novakom i predstojeći meč sa nekadašnjim “kolegom” iz Akademije Pilić – pitanje je da li je Gulbis rekao baš sve što je želeo o svom odnosu sa Novakom – ili to možda vešto “sakrio” – upravo na način na koji je to preporučio Tomiću – u drugi deo izjava ove pres-konferencije…

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoka bl

    6. jul 2017 | 22:58

    Nole ponovo broj 1. Strpite se samo malo.

  • Iju

    6. jul 2017 | 23:39

    Pre svega veliki covek

  • Srpkinja

    7. jul 2017 | 02:00

    Gulbis je sin bogatasa i lako mu je bilo da trenira tenis ali i ne da postigne neki veluki udpeh, treba da ga je sramota da komentarise Novaka koji je bez bogatog tate i svojim trudom bio dugo broj jedan, a i opet ce ako Bog da!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA