DERBI JSL VOJVODINA - PARTIZAN: Praznik ili nova bruka srpskog fudbala?

Partizan i Vojvodina odigrali su ukupno 137 prvenstvenih utakmica i "crno-beli" su znatno uspešniji, ali se u nekoliko poslednjih mečeva razvilo veliko rivalstvo na tribinama i na terenu, sa malo ili nimalo veze sa sportom

  • 1

Sedmo kolo Jelen Superlige donosi nam prvi veliki derbi u sezoni. Na stadionu "Karađorđe" u Novom Sadu Vojvodina dočekuje Partizan. Susreti "crno-belih" i "lala" poslednjih godina prerastaju u veliko rivalstvo, što je pred subotnji derbi potvrdio i trener "crno-belih" Vladimir Vermezović.

-  Ovo je veliki derbi, kao što je bio i u vreme stare Jugoslavije. Vojvodina je neugodan rival i uvek ima dodatni motiv protiv nas - rekao je Vermezović, i dodao da će njegovi igrači imati težak zadatak da ne misle na predstojeći susret Evropa lige protiv Rubina.

Poslednji duel Partizan i Vojvodina odigrali su u prolećnom delu prošle sezone na stadionu u Humskoj, kad su "crno-beli" uspeli da preokrenu 0:1 sa poluvremena u 4:1, ali tek pošto je sudija Danilo Grujić isključio dva igrača Vojvodine i dosudio sumnjiv penal za Beograđane.

Nije to bila prva utakmica na kojoj su sudije kontroverznim odlukama zakuvale dešavanja na terenu. Moglo bi se reći da je taj "trend" počeo još 3. oktobra 2010. godine na utakmici takođe sedmog kola JSL, na "Karađorđu", koji je Vojvodina rešila u svoju korist 2:0, ali je susret obeležio sukob Nikole Lazetića i Nemanje Tomića, tačnije šamaranje potonjeg od strane tadašnjeg kapitena "lala", koje je oba igrača koštalo isključenja. Kasnije su crvene kartone dobili i Merebašvili i Smiljanić, pa su ekipe utakmicu završile sa po devet igrača.

Najvrelija atmosfera viđena je ipak u finalu Kupa Srbije prošle godine. Fudbaleri Vojvodine napustili su teren u 83. minutu i nisu se više vraćali, nezadovoljni odlukama sudije Slobodana Veselinovića, koga su optužili da je dosudio nepostojeći penala za Partizan i propustio da dosudi očigledan za njih, a uz to je poništio gol Mojsovu, za koga su Novosađani smatrali da je regularan.

Atmosfera pred ovaj meč bila je naelektrisana danima pre utvrđenog termina a i na samom početku utakmice videlo se da neće sve završiti kako treba. Početak utakmice kasnio je jer su igrači novosadske ekipe odbili da izađu na teren dok na tribine ne uđu njihovi navijači, što je trajalo nekih pola sata.

- Neka Partizan igra sam sa sobom, a nas mogu slobodno prebaciti u drugu ligu - rekao je predsednik novosadskih "crveno-belih" Ratko Butorović, koji je utakmicu gledao s istočne tribine u društvu navijača Vojvodine, odakle je i pozvao ekipu da napusti teren.

- Kakav Savez takvo i finale kupa, kratko je prokomentarisao prvi čovek Olimpijskog saveza Srbije Vlade Divac, dok je gensek FSS Zoran Laković bio zabrinut zbog toga šta će na sve reći predsednici Fife i Uefe Sep Blater i Mišel Platini, koji su tih dana dolazili u Srbiju na otvaranje Kuće fudbala u Pazovi.

I navijači Partizana i Vojvodine imaju bogatu istoriju sukoba i tuča. Poslednji put su se ozbiljnije obračunali decembra 2008. godine u centru Novog Sada, kada je uhapšeno nekoliko huligana, a u aprilu te godine u sukobu "grobara" i "firmaša" život je tragično izgubio navijač Vojvodine Dejan Dimitrijević.

Zbog svega toga, FSS i policija ocenili su da se radi o meču visokog rizika, pa će biti pojačane mere bezbednosti. Više policijaca i veći broj sigurnosnih kamera su obezbeđeni, a navijači neće moći da se skupljaju pre meča na mestima po gradu, već isljučivo u blizini stadiona, kako propisuje Zakon o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama.

Partizan i Vojvodina odigrali su ukupno 137 prvenstvenih utakmica. "Crno-beli" su znatno uspešniji sa 74 pobede, 32 susreta završena su bez pobednika, dok je Vojvodina trijumfovala 31. put. Vojvodina ne može da se osloni ni na prednost domaćeg terena kad je statistika u pitanju, pošto je u Novom Sadu skor 31-21-18 u korist "crno-belih". Subotnji, 138. okršaj za bodove, počinje u 14 časova.

Partizan je ove sezone već gostovao na "Karađorđu", ali protiv Donjeg Srema i nije se proslavio - novajlija u Superligi slavio je 2:1. Vojvodina u derbi ulazi posle dva uzastopna remija, od kojih za poslednji, gostovanje OFK Beogradu na Karaburmi, krive sudije i FSS za zaveru protiv njih.

Jelen Superliga, 7. kolo

subota:

Vojvodina – Partizan 14.00

Sloboda – Hajduk 16.00

Javor – OFK Beograd 16.00

Novi Pazar – Donji Srem 16.00

Radnički Niš – BSK Borča 16.00

Radnički Kragujevac – Spartak 16.00

Crvena zvezda – Smederevo 19.00

nedelja:

Rad – Jagodina 15.00

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • goran

    29. septembar 2012 | 10:01

    Vojvodina je za sve kriva. Rabrenovic je isfrustriran i pravi probleme stalno. Vojvodini se previše dozvoljava

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA