NIKO IH NE POZNAJE KAO STEPI: "Za nemački zemljotres je kriv Berti Fogts"!

Dragoslav Stepanović otkriva kakve su revolucionarne promene u svoj fudbal uveli Nemci...Logično, sve im se vratilo kroz rezultat

  • 1

Impresivne partije nemačkih klubova u polufinalu Lige šampiona i ubedljivi trijumfi Bajerna nad Barselonom (4:0) i Borusije Dortmund protiv Reala (4:1) dobro su protresli fudbalsku Evropu i neminovno postavljaju pitanje da li je ovo nagoveštaj promene snaga na kontinentu. Nemci od 2001. (Bajern) nisu trijumfovali u najvažnijem evropskom takmičenju i godinama su bili u senci engleskih, španskih i italijanskih klubova.

Poznati srpski trener Dragoslav Stepanović dobar je poznavalac nemačkih prilika, tamo je završio igračku karijeru, a potom kao šef struke radio u desetak tamošnjih klubova.

- Nemci se polako vraćaju, kao kad je Bajern sedamdesetih sa Bekenbauerom i Milerom tri godine zaredom vladao Evropom. Podmlađivanje reprezentacije dovelo je do toga da je i ona na putevima stare slave - rekao je Stepanović za Telegraf.rs.

- Za mene Bajern nije iznenađenje, ali jeste ono što je napravio Dortmund u drugom poluvremenu sa Realom. Protiv Malage zamalo da ispadnu, a onda su ovako preslišali Real. Jedva čekam revanš da vidim ko će u finale, 4:1 je dobar rezultat, ali Murinjo je mnogo opasan, taktičar, drzak. On će se potući ako treba da bi njegov tim prošao. Ako Dortmund budestrpljiv i da gol, verujem da će, ipak, igrati u finalu.

Iskusni stručnjak veruje da su pobede nemačkih klubova nad španskim znak dugoročne promene snaga.

- Ja bih rekao da se vidi da je Barselona na silaznoj liniji, da im je Mesi pola tima. Čini mi se da će morati da potraže nova rešenja - ocenio je Stepanović, a onda i ponudio objašnjenje šta je razlog za novi uspon nemačkog fudbala.

- Pre 12-13 godina Berti Fogts, bivši reprezentativac i kasnije selektor, tražio je da se ulaže u omladinske škole. Svaki klub u prvoj, a sada i u drugoj ligi mora da ima internat sa 35 dece da bi dobio licencu za dalje takmičenje. Mnogo se ulaže u podmladak i rezultati nisu izostali - smatra popularni Stepi.

Bajern je ove sezone ubedljivo dominirao u Bundesligi, matematički je osvojio titulu šest kola pre kraja i takva dominacija možda i nije najzdravija za nemački fudbal. Već je objavljeno da je jedan od najboljih fudbalera Dortmunda, Mario Gece, potpisao za Bavarce, a pominje se da će njegovim stopama i Poljak Levandovski.

- Uli Henes je bio taj koji je gledao da pojača Bajern i oslabi rivale. Nedavno je dao intervju u kojem je rekao da se boji da će Bajern i Dortmund biti toliko jaki da će svima trpati po tri-četiri gola. Bundesliga bi time umnogome izgubila onaj kvalitet koji je krasi. Svesni su problema i gledaće da naprave ligu kako treba. Henes je izneo i planove da, kad za dve-tri godine isplate stadion, sve te milione i ono što zarade od lige šampiona, a to je ove sezone već nekih 50 miliona evra, ulože u igrače.

I za kraj prognoza, šta da očekujemo u preostala tri meča u Ligi šampiona.

- Mislim da će Bajern osvojiti trofej i očekujem vrlo zanimljivo i neizvesno finale. Dortmund ipak može da pobedi i ja držim palčeve Jirgenu Klopu, kojeg sam kao igrača doveo u Rotvajs iz Frankfurta. Zajedno smo osvojili treću ligu, a onda je on otišao u Majnc.

 

(A. Č.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • xxxxx

    25. april 2013 | 15:38

    E to kod nemaca moze kad su disciplinovani, kad se znaju pravila i kad se postuju zakoni, kod nas su klinci i mladje kategorije super samo posle dolazi ono, ko koga ima ili ciji tata ima keša za podmazivanje da ga ubaci u prvi tim nekog prvoligaša nebi li se prodao u inostranstvo, kod svaba toga nema, znaci ako si talentovan, vredan i vide u tebi igraca proci ces dalje, nebitno dali si obicni siromah, migrant ili bogati svabo, na terenu pred trenerima su svi isti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA