UZLET SRPSKE ATLETIKE: Možemo li do medalje na SP?

Od početka godine naši takmičari osvojili 15 medalja, šest zlatnih, popravljali lične rekorde i najavili da su bolji dani "kraljice sportova" već došli

  • 1

Atletika, nekako tiho i neočekivano, postala je polako uzdanica domaćeg sporta. Od početka godine naši takmičari osvojili su 15 medalja, od čega šest zlatnih, i to zaista liči na preporod "kraljice sportova" u Srbiji.

Sličan učinak imali su i strelci, 16 medalja, šest zlatnih, ali oni su nas odavno navikli na odličja, pa tu nema iznenađenja.

Najvredniji uspeh u šest i po meseci 2013. od srpskih atletičara ostvario je Asmir Kolašinac, koji je u Geteborgu na Evropskom prvenstvu u dvorani uzeo zlato u bacanju kugle. Asmir je prethodno trijumfovao i na Balkanijadi u Istanbulu, i verovatno je najveća nada da srpska atletika na predstojećem Svetskom prvenstvu u Moskvi prvi put dođe do medalje.

Amela Terzić i Emir Bekrić nekoliko puta postizali su lične rekorde, a osvajali su i odličja na međunarodnim takmičenjima. Bekrić je dotrčao do zlata na Mediteranskim igrama u Mersinu i EP za mlađe seniore u Tampereu na 400 metara sa preponama, Terzićeva je u Istanbulu stigla do bronze na tri kilometra, a dan posle Bekrića u trci na 1.500 metara popela se na najviši stepenik pobedničkog postolja u Finskoj.

Enigma je Ivana Španović, kojoj je nastup na SP neizvestan zbog zdravstvenih problema. Ivana je pobedila u skoku udalj na Balkanijadi, a onda je virus sprečio da u Geteborgu stigne do medalje.

Ako je neko primer žilavosti srpske atletike, to je višebojac Mihail Dudaš. Nekoliko dana pošto su mu sudski izvršitelji zaplenili opremu za trening, zbog dugova AK Vojvodina, Novosađanin je stigao do bronze u sedmoboju na dvoranskom EP. Dudaš je na prethodnom Svetskom prvenstvu u Daeguu 2011. stigao do šestog mesta u desetoboju, što je jedan od najboljih plasmana naših takmičara na svetskoj smotri, a njegova istrajnost budi nadu da bi u Moskvi mogao da bude još bolji.

Dragana Tomašević takođe je znala da zablista na SP, ona je je u Južnoj Koreji osvojila sedmo mesto u bacanju diska. Dragana je ove godine bila srebrna na Mediteranskim igrama i bronzana na Kupu Evrope, a teško je reći šta može da se očekuje od nje u najjačoj svestskoj konkurenciji jer je lični rekord 63,63 zabeležila još 2006.

Istina, nije sve baš bilo blistavo u ovoj godini, na ekipnom kontinentalnom šampionatu druge grupe u Kaunasu Srbija je zauzela treće mesto iza Slovenije i Litvanije i nije uspela da se plasira u elitu, ali ako ovako nastave srpski atletičari, samo je pitanje vremena kada će im to poći za rukom.

Među nadama za budućnost su i 20-godišnja Marija Vučenović, koja je u bacanju koplja osvojila bronzu u Tampereu, kao i Nemanja Kojić (19), koji je bio treći na 800 metara na Balkanijadi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ДАШОНИ

    15. jul 2013 | 22:11

    ""ОВО СУ ПОНОС СРБИЈЕ "" ""СВАКА ЧАСТ МОМЦИ""

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA