MARINA MALJKOVIĆ: Klubaštvo će uništiti i žensku košarku

Mislim da se ovde ne zna suština. I pored evidentnog uspeha ovde pojedinci temu tretiraju kroz klubaštvo. Ljudi, neka se taj klub koji bi igrao Evropu zove i Ušće ili kako god. Samo neka igra

  • 4

Nepune tri nedelje posle sjajnog rezultata koje su košarkašice Srbije napravile na Evropskom prvenstvu u Francuskoj i posle igara i borbenosti kojom su nas "zakucavali" za fotelje, njihova sudbina je nepoznata. Srbija, četvrta na Starom kontinentu, gle čuda, da ne kažemo ironije, nema nijedan klub u evropskim takmičenjima! Devojke iz Partizana ne znaju da li će igrati u toj ekipi, Tamara Radočaj i Nevena Jovanović su otišle u pečalbu, a Marina Maljković, selektor reprezentacije, iako ni sama ne zna da li će i gde raditi, ne odustaje od Don Kihotovske borbe za poziciju ženske košarke. Opet, poštuje gest kojim su devojke i stručni štab ekspresno dobile obećanih 60.000 evra nagrade, ali sugeriše da briga mora da bude nemerljivo veća.

- Nema ništa novo!

Da li znate gde ćete sledeće sezone raditi?

- Ne znam. Da se razumemo, Partizan će postojati i njegov opstanak se ne dovodi u pitanje, ali državni i dugoročni projekat, koji bi dao rezultate za Svetsko prvenstvo kao što je dao za Evropsko, sada kada je ženska košarka napravila bum, mora da bude ili da postane obaveza države - kaže za Telegraf Marina Maljković, selektor devojaka koje su igrama i borbenošću u Francuskoj "kupile" naciju.

Rezultat vaše borbe je dokazan, ali nije jasno kako dalje? Ima li rešenja, jer sada sve počinje da liči na Don Kihotovski posao?

- Napravili smo sredinu koja je dokazano uradila nešto pozitivno. Međutim, ironija je da takve više nema. Klupske opcije nema i ne vidim izlaz. Država koja je četvrta u Evropi nema nijedan klub koji igra u Evro takmičenjima! Zovu me, recimo, kolege s izvlačenja parova za međunarodne kupove i ne veruju. Pitaju me kakva je ovo laž? Da li je moguće da nema nijednog srpskog kluba? Mislim da se ovde ne zna suština. I pored evidentnog uspeha ovde pojedinci temu tretiraju kroz klubaštvo. Ljudi, neka se taj klub koji bi igrao Evropu zove i Ušće ili kako god. Samo neka igra. Eto, dve godine Partizan pravi pozitivnu priču. Kroz ekipu šetaju igračice... Bio je napravljen ozbiljan projekat, a sada se nameću teme koje nemaju veze s mozgom. Koliko ko košta? Neka na kraju zovu Partizan. Sve je proverljivo. Suština se promašuje.

- Mnoge igračice i dan-danas nemaju klub. Ja sada, u najlepšem trenutku, moram da ih jurim, da vidim da li će da igraju. Da gledam koga da dovedem... Eto... Postoji moja neprestana žal, ali neću odustati od borbe za status ženskog sporta. Evo, ona fudbalerka iz Spartaka je potpisala za Barselonu... To je neverovatna priča. Prava.

Reprezentacija. Da li se tu nešto menja ili se već promenilo od momenta povratka iz Francuske?

- I tu je sve po starom. Nastavljam dalje. Sada moramo da vidimo gde će, kada će i da li će uopšte potencijalne reprezentativke da igraju. Bum je napravljen i to je najpozitivnija stvar.

Da li su vam se posle Evra javile devojke koje zbog mama i tata, zbog povreda ili zbog ostalih razloga nisu htele da budu deo tima? Ima li za njih mesta, bar, na širem spisku za Svetsko prvenstvo?

- Slušajte, ne vidim razlog da komentarišem košarkašice koje nisam ni pozvala. Konkretno, na jedno postavljeno pitanje vezano za ovu temu, a koje se tiče veoma bitne igračice, ja sam rekla da Ivanke Matović nema zato što je po završetku sezone operisana. Što se drugih tiče... Možda će sutra biti na spisku, možda neće - završila je Marina Maljković.

(D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade Milosavljevic

    17. jul 2013 | 14:30

    Sramota sto tamo neki Covici zbog svojih frustracija i imena Partizan saplicu celokupnu zensku kosarku. Da je obrnuto zvonio ba na sva zvona da se pomogne CZ!!!

  • Rajko

    17. jul 2013 | 16:37

    Ne ceo sport, samo PARTIZAN ... Nema emocija, kao sto VI iz Partizana niste pokazivali razumevanje za probleme CRVENE ZVEZDE, sa jednom velikom razlikom da niko iz ZVEZDE nece gurati u provaliju Partizan, kao sto ste vi to radili ( Vujosevic, Danilovic, Djuric, Bjekovic i ostali ... ) ... Hvala lepo, cao, zdravo ...

  • Cacanin

    18. jul 2013 | 02:55

    Pa vi ste od ZKK partizan zeleli da napravite reprezentaciju u velikom i onda kakva klubastvo?? I sto bre vi glodari toliko mrzite Covica?? Ljubomora a ?? Sad ce jos malo katanac na JSD partizan iz zagreba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA