OD ČOVIĆA I VUJOŠEVIĆA DO NAVIJAČA: Godina skandala i obmana u sportu u 2013!

Čega smo se grozili, ko je jedno pričao, a drugo radio, a u kojem klubu su se svađali kao na pijaci... Tuča Čovića i Džajića, skidanje trake Šćepoviću i dresova Zvezdinim fudbalerima, odlazak Nađa u policiju, smena Toleta...

  • 4

Sportska 2013. godina u Srbiji, osim mnogo lepih događaja, medalja i uspeha, obilovala je i skandalima, a oni su najčešće bili vezani za rivalitet Crvene zvezde i Partizana.

Videli smo početkom godine bruku na finalu Kupa Radivoja Koraća u Kragujevcu, kad je meč prekinut zbog tuče navijača, a onda nastavljen dan kasnije u praznoj dvorani "Jezero".

Incidenata je bilo i kasnije, ali ne u tako drastičnoj meri. Izgrednici su uhapšeni i podnete su krivične prijave, ali javnost je generalno ostala uskraćena da čuje eventualne nove poteze nadležnih kako bi se u budućnosti izbegle scene iz Kragujevca.

U prvom delu godine bilo je teških reči na relaciji Duško Vujošević - Nebojša Čović, što zbog dešavanja tokom finala kupa, što zbog rata saopštenjima koji je obeležio 2012. godinu (spominjalo se ubistvo Đinđića, pretnje smrću, uvredljivo skandiranje Čovićevoj supruzi...).

Srećom, trener košarkaša Partizana i predsednik KK Crvena zvezda od početka nove sezone nisu ulazili u rasprave u javnosti, već su se ograničili na "peckanja" izokola.

Pomenućemo od nemilih događaja i napad na košarkaše Partizana posle pobede nad MZT-om u Skoplju.

Fudbal, naravno, nije mogao da prođe bez sličnih dešavanja. Pred prolećni 144. derbi u kojem je Partizan praktično obezbedio 25. titulu bio je "rat" ispred stadiona, a jesenji 145. večiti derbi pamtiće se dugo, što zbog novog burnog uvoda, ali više zbog onog što se dešavalo na stadionu, gde su divljali navijači crno-belih, koji su prvo pokušali da tuku padobrance, pa se razračunavali među sobom, a onda počeli da pale vatre po južnoj tribini.

Utakmica je bila prekinuta desetak minuta, srećom, nekako je privedena kraju, a slike i snimci obišli su svet. Bivši selektor Siniša Mihajlović konstatovao je da ga je drugi put u životu bilo sramota što je Srbin.

Navijači večitih su i u međuvremenu imali svoje momente, kao kad je Marku Šćepoviću skidana kapitenska traka posle eliminacije Partizana iz kvalifikacija za Ligu šampiona.

Delije su se "proslavile" kada su posle poraza Zvezde protiv Voždovca naredila igračima Zvezde da skinu dresove. Skandal koji je potom usledio je razbijanje automobila pojedinim fudbalerima na parkingu "Marakane", a ni dan-danas nije osvetljeno ko su izgrednici.

Neprijatna atmosfera je uglavnom bila u Ljutice Bogdana, jer se "pucalo" po šavovima zbog najteže situacije u istoriji kluba. Igrači su se otvorenim pismom obrati javnosti, u kom su predstavili svoje nedaće, a najupečatljiviji detalj bio je onaj da u svlačionicama ni šampona nema.

Istupak igrača je loše primljen u upravi, ali su i krajem godine osećali dovoljno smelo i podigli glas protiv sada već bivšeg sportskog direktora Zorana Stojadinovića. Ni taj čin ne ide sa normalnim funkcionisanjem kluba, iako fudbaleri, prema sopstvenim rečima, nisu imali lošu nameru kada su Stojadinovića krivili za lošu atmosferu u svlačionici.

U upravi Crvene zvezde nije bilo mnogo sloge, pa su žustre rasprave kulminirale kada se pročulo da su predsednik Dragan Džajić i potpredsednik Nebojša Čović umalo potukli, što su obojica potom demantovali. Ako ništa drugo, nije se dugo krilo da postoje "struje" u najtrofejnijem srpskom klubu, koje se možda, od vanredne Skupštine održane krajem oktobra, polako kreću u istom smeru.

Sećate se, igrica na Telegrafu, "boks meč Džajića i Čovića" bila je izuzetno popularna.

Ono što je praktično svim ljubiteljima fudbala bilo degutantno da čitaju jesu saopštenja na relaciji Crvena zvezda - Tomislav Karadžić/FSS. Jedni druge su optuživali za kriminalne radnje i na poljima van fudbala. Karadžić je prvi digao ruke, najavivši svoju ostavku u decembru, ali ona je "prolongirana" do Skupštine početkom godine, jer još ne postoji kandidat koji bi mogao da ga zameni na čelu srpske kuće fudbala. Na kraju godine su svi umesto otrovnih strelica jedni drugima uputili najlepše želje za 2014. godinu.

Ni u Partizanu, kao ni oko njega, nije bilo bajno.

Dve navijačke frakcije sukobljavale su sa na večitim derbijima, pa čak i na evropskim utakmicama. Jedan od najvećih skandala jeste već pomenuto skidanje kapitenske trake Šćepoviću, ali dodaćemo i razmenu "vatre" odnosno tvrdih predmeta sa generalnim sekretarom kluba Darkom Gruborom posle utakmice sa jermenskim Širakom u Beogradu.

Ne smemo ni zaboraviti odlazak sportskog direktora Alberta Nađa u policiju, što je on i sam potvrdio, a prema navodima beogradskih medija, tražio je da ga primi ministar policije, pošto su na sastanak koji je imao sa gensekom kluba Darkom Gruborom, upali huligani.

Dragan Đurić, predsednik Partizana, prednjačio je u obmanjivanju javnosti ili bar pokušajima. Prvi čovek crno-belih tvrdio je da trener Vermezović nije smenjen, da bi istog dana postavio Vuka Rašovića na čelo stručnog štaba.

Govorio je da neće biti rasprodaje, da Aleksandar Mitrović ostaje, pa svi znamo kako se završilo. Skrivano je ko ima prava na Lazara Markovića, pa i to da će da ode.

Jednog dana za naš portal Đurić je negirao da dovodi Erika Đemba-Đembu, da bi sutradan priznao da će Kamerunac ipak doći. Kako je Đemba-Đemba odigrao u Partizanu, predsedniku je verovatno žao što je trošio pare na njega.

Đurić je za Telegraf.rs izjavio kako je protiv privatizacije Crvene zvezde i Partizana, jer su to nacionalni brendovi u kojima država treba da ima udeo, a kasnije je brže-bolje podržao inicijativu potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da se klubovi privatizuju, predstavivši sebe maltene kao vajkadašnjeg zagovornika te ideje.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

(A. Č. / B. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bora

    2. januar 2014 | 08:28

    Kakva šteta,što je Dule ovde na slici,sprečen da razvuče kepeca po labrnji!Džaja je to kasnije uradio,i pokazao kako se takvi najlakše smiruju i dovode u red!!

  • nikola

    2. januar 2014 | 12:08

    Gologuzan prvo nacijao za zvezdu pa preso preko.i on je nima sada faca glavna!!!to sve govori o tribini

  • TDI

    2. januar 2014 | 01:32

    Gologuzan nema šešir!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA