PLAKALI SMO I DIVILI SE: Humane sportske priče koje su obeležile 2013! (VIDEO)

Kristijano Ronaldo, Lionel Mesi, Ajaks, Čelsi, Goden Stejt, mladi rukometaši Crvene zvezde i Partizana... Svi oni učinili su gestove ljudskosti prethodne godine koje ne treba zaboraviti

  • 1

Ludilo koje nosi profesionalni sport, sav njegov sjaj i gomila novca koju treba „opravdati“ u nekim trenucima uopšte nisu bitni. U tim trenucima „bljesnu“ stvari koje često zaboravljamo, a koje bi trebalo da čine svakog čoveka, pa i tog profesionalnog sportistu koji je stekao bogatstvo mereno u milionima evra.

Te stvari su vrednosti poput humanosti, filantropije, osećaju za druge... Iako zarađuju milione i generalno im je oprošteno ukoliko su nadmeni jer su zvezde svetskog sporta, ohrabruje činjenica da i oni umeju da se ponesu kao pravi, vaspitani ljudi, i pokazuju pravi primer nama ostalim „smrtnicima“ u životnim lekcijima.

Oduševljenje koje je pratilo najhumaniji sportski video upravo šalje tu poruku. Igračine poput Ronaldinja, Ronalda, Pujola i drugih sportista pokazali su da nisu samo igrači ekstra kvaliteta i tačka. U godini za nama želimo da se podsetimo svih trenutaka u kojima su svetske zvezde pokazale izuzetnu humanost, zbog kojih su obožavaoci širom sveta pomislili „Vera u humanost: vraćena“.

Među prvima moramo da istaknemo Kristijana Ronalda. Jeste, narcisoidni Portugalac je u 2013. pokrenuo sopstvenu društvenu mrežu, i da, jeste otvorio sopstveni muzej. Ali je i ove godine ostao dosledan praksi da kad god može učini nešto za one kojima je potrebna pomoć.

As madridskog Reala je po ko zna koji put, posetio bolesnu decu u klinici, ovaj put oboleloj od leukemije, gde je mališanima poklonio dresove kluba sa svojim potpisom i pozvao ih na zabavu koju će organizovati ukoliko dobije Zlatnu loptu.

Ronaldo je i na terenu pokazao ljudskost, kada je prilikom prijateljskog meča između Reala i Čelsija u Majamiju jedan navijač upao na teren i potrčao ka Ronaldu da bi ga zagrlio. CR7 nije odreagovao kako mnogi sigurno bi, nego je uzvratio zagrljaj mladom Albancu, kom je zbog tog poteza zapretila deportacija.

Toliko daleko je išao Ronaldo da je pisao tužiocu u Majamiju da odustane od tužbe, jer navijač nije imao nikakvu lošu nameru.

Još jedan fudbaler koji je obeležio današnji fudbal pokazao je ljudskost, i to za osobu koja se nalazi u našem neposrednom komšiluku. Barselonin fudbaler Lionel Mesi nije ostao gluv na priču o tužnoj priči mladog hrvatskog fudbalera.

Mirko Lorvić je šesnaestogodišnjak koji je izuzetno talentovan, čime je zavredio talenat „mali Mesi“. Fudbaler Bjelovara oboleo je od leukemije, s kojom se bori i nema nameru da izgubi. Informacija da mu je Argentinac apsolutni idol doputovala je do Barselone. U drugom pravcu, stigao je Mesijev dres sa potpisima svih igrača španskog šampiona, a Lorviću je od neprocenjivog značaja podrška jednog od najboljih fudbalera svih vremena.

Generalno, fudbalere Barselone ne bije glas o fenomenalnom timu čijim su članovima nosevi visoko ka nebu podginuti. Jedna dečak je posle utakmice između katalonskog kluba i Levantea dozivao Mesija, Pedra i Sančeza, želeći da dobije dres od njih, ali kako su sva trojica samo prolazili, njegova nada za uspomenom je splasla. Dok se nije pojavio Đerar Pike i bez mnogo razmišljanja prišao momku, i predao mu svoj dres.

Na kraju je dečak zaplakao od sreće.

Bejzbol igrač Los Anđeles Dodžersa Met Kemp oduševio je američku i svetsku javnost kada je bolesnom dečaku na tribinama bukvalno dao sve sa sebe, od kačketa do patika. Za Kempa, koji ima je osnovao dobrotvornu organizaciju još 2008. godine, to je bio samo mali gest, a za nesrećnog dečaka jedan od retkih lepih momenata koji će mu ostati u sećanju.

KLUBOVI DAJU DOPRINOS LJUDSKOSTI

Džej Džej Vilijems je osmogodišnjak koji je potpisao profesionalni ugovor sa Ajaksom. Džej Džej pati od hronične bolesti, ali ima san da zaigra za klub iz Amsterdama koji najviše voli. Uprava kluba je ovakvim gestom pokazala na najbolji mogući način svoju veličinu. Osmogodišnjaku je čak upriličena i konferencija za medije povodom predstavljanja.

Nedavno je još jedan evropski gigant, Čelsi, ulepšao Božić dečaku iz Irske koji boluje od retkog oboljenja creva i voli „plavce“ više nego bilo koji drugi klub. Bio je poseban gost na utakmici Lige šampiona sa Šalkeom, a posle se upoznao sa svakim igračem pojedinačno. Njegov idol Džon Teri mu je poklonio dres i kapitensku traku, a 14-godišnji Oran Tali je razgovarao i sa trenerom Žozeom Murinjom.

Sličan osećaj za najmlađe navijače koji se bore sa zdravljem pokazala je i NBA ekipa za koju nastupa Nemanja Nedović, Golden stejt Voriros. Parker Beri, sedmogodišnjak koji je posle operacije tumora ostao paralizovan, snagom volje koja manjka i mnogo starijim od njega, nastavlja da se bori kako bi gledao svoje omiljene Voriorse.

Parker se kreće pomoću štaka, a Golden stejt ga je pozvao da posmatra meč omiljene ekipe odmah sa mesta pored klupe za igrače. Naravno, sa svakim se upoznao i uživao je ćaskajući sa svojim idolima.

Koliko od dece možemo da naučimo najbolje pokazuju klinci za primer koji se nalaze u našoj zemlji!

Mladi rukometaši Crvene zvezde i Partizana, rođeni 1997. Godine, organizovali su meč na kom je sakupljen novac za igrača crno-belih Andriju Solunca, koji je morao na operaciju butne kosti. Tokom humanitarne utakmice, rukometaši su čak i menjali ekipe, pa su se crveno.beli dresovi menjali crno-belim i obrnuto.

Humani gest kadeta “crveno-belih” ocenjen je najboljim fer-plej potezom godine od Ministarstva omladine i sporta i Vlade Srbije, a trofej im je dodeljen tokom finala Dejvis kupa, sa željom da poruka o toleranciji u sportu dopre do svih mladih.

HUMANI GEST GODINE DELO JE AMERIČKOG ATLETIČARA

Američki 21-godišnji student i atletičar Kameron Lajl odlučio je da spasi život potpunom strancu iako je znao da će morati da prekine uspešnu karijeru bacača kugle.

Lajl je bio na završnoj godina fakulteta i spremao se za profesionalce, ali mu je jedan poziv promenio život, jer je to bio poziv u pomoć – da bude donor koštane srži momku koji boluje od leukemije. Ovaj perspektivni atletičar se nije dvoumio ni sekund. Sportu je rekao zbogom i pozdravio život.

- Sve je prošlo u redu. Vredelo je. Da mogu da uradim ponovo, uradio bih- rekao je Kameron. Njegov čin je herojski jer je žrtvovanjem svoje karijere nekom spasio život.

Svi navedeni gestovi humanosti desili su se u 2013.godini - od rukometaša kadeta Zvezde i Partizana, preko Kristijana Ronalda do Kamerona Lajla. Imamo pravo da se nadamo da će i u 2014. godini biti ovako dobrih vesti, od velikih sportista i ljudi.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

(B. Mekić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA