KREĆE! Nekom Super liga, nekom super briga

Partizan pred petom uzastopnom krunom, Prosinečki mu preti super klincima, svi ostali muče svoju muku

  • 0

Partizanova "najava jamba", Robijevi super klinci, navijačko ludilo u Kragujevcu i Novom Pazaru, spletkarenje u borbi za opstanak... Dobrodošli u nastavak srpskog fudbalskog prvenstva!

Dočekasmo i to. Počinje nam šampionat. Za nekog je Super liga, za nekoga samo more briga... Koliko je ona "Super", to je za dužu analizu, ali bolje nemamo i moramo je prihvatiti takvu kakva jeste.

Loši tereni, poluprazne tribine, sumnjive sudije, navijački cirkus i poneka dobra utakmica ili potez. Srbija je jedna od zemalja u kojoj se najduže čeka na početak prolećnog dela sezone. Čak više nego kada je letnji raspust između dve sezone. Loša infrastruktura je krivac što "bubamara" u Srbiji ide na zimovanje od tri meseca, pa i zaboravimo da nam je prvenstvo u toku.

Šta ćemo novo videti u odnos na jesenji deo?

BLIZU NAJAVE JAMBA?

Deset bodova prednosti je ogromna razlika koju će četvrostruki uzastopni šampion Partizan teško propustiti. Uprkos previranjima u klubu, smeni trenera, najavi izbora, "crno-beli" su i dalje ogromni favorit za odbranu krune. Navijači "crno-belih" se šale da će na leto "najaviti jamb" - odnosno šestu uzastopnu krunu. Što se igračkog kadra čini, čak su i jači nego jesenas! Nisu doveli pojačanja, već su se samo rešili igrača koji su bili balast u ekipi, pre svih neubedljivog Jovančića. Za razliku od letos sada se zna, da ne može da se računa na "turiste" Eduarda i Andersona, pa trener neće morati da luta u potrazi za dobitnom kombinacijom. Jedini hendikep je povreda Marka Šćepovića, momka brzih nogu i vruće glave. Taman što je igrama zapušio usta kritičarima, "dežurni koljač" u ekipi Manga onesposobio ga je za nastavak sezone. Opet će sav teret na pleća srpskog vunderkinda Lazara Markovića, koji je pokazao da pored bisernog talenta ima i bistar um i ne dozvoljava da ga slava odvede sa pravog puta. Ako, Partizan skrene u kanal i ne odbrani titulu, jasno je da Đurić, Grant i kompanija neće imati vremena ni da pokupe stvari sa stadiona... Ali, u to malo ko veruje.

 

PROSINEČKI ODRADIO DUGO ČEKANI POŠTEN PRELAZNI ROK

Pre godinu dana Robert Prosinečki dočekan je kao Mesija na "Marakani". Uspeo je da napravi neke pomake, ali realno, ruke su mu u nekim situacijama bile vezane jer bilo igrača koji su jednostavno morali da igraju!? Letos je imao veću slobodu u radu, ali, i pored dobrih namera, ispromašivao se. Posebno se to odnosi na dovođenje Dimitrijevića, izričitu želju mladog stratega. U ovom prelaznom roku je morao sve sam. Pardon, imao je podršku generalnog sekeretara Đorđa Stefanovića. Kada je Adžić pobegao, a Lukić se sakrio u "mišiju rupu" zbog još jedne sramne sezone, sve je palo na leđa Prosinečkog i Stefanovića. Već sada se može reći da su odradili najpošteniji i najbolji prelazni rok na "Marakani" u poslednjih nekoliko godina. Šta god se desi na kraju sezone, ostavili su Zvezdi u amanet najtalentovaniji tim posle onog Bastinog, Jankovićevog, Lukovićevog... Stefanović je u maniru Dejvida Koperfilda manevrisao skromnim sredstvima i obezbedio Zvezdi nekoliko sjajnih autograma. Momci poput Milunovića, Milivojevića, Mladenovića, Maksimovića sada moraju da pokažu da nisu "luzeri", poput onih koje su zatekli u svlačionici. Pobeda u derbiju i osvojen Kup bili bi potvrda toga. Titula? Na rukama bi ih nosilo 40.000 ljudi... Muka je što klub, osim bitaka na zelenom terenu, ima podjednako važne duele sa avetima prošlosti i ogromnim dugom...

 

VOŠINA ŠMINKA ILI KONAČNI ISKORAK

Večiti treći i večiti pretedent na osvajanje Kupa. Vojvodina jednostavno nema ambijent da pomrsi račune beogradskim gigantima. Ove zime su doveli dve bombe za srpske fudbalske uslove. Moreira će se lako privići, ali pitanje je šta može da pruži Apija. Da je to nekadašnji Apija, pa da skinemo kapu. Ovaj Apija  nije prošao probu u Paoku i nije igrao šest meseci. A, otišli su izuzetno bitni Merebašvili i Medojević, možda i Brana Ilić. I je li Voša jača ili slabija nego jesenas? Rezultati će dati odgovor. Najverovatniji epilog je treće mesto i finale Kupa. Za nešto više im prvo nedostaju karakter i mentalitet.

 

PUNE TRIBINE LUDIH NAVIJAČA

Ako je neko osvežio srpski fudbal onda su to Radnički iz Kragujevca i Novi Pazar. Prvi će se boriti za Evropu, drugi za opstanak. Bilo bi dobro da se izbore. To su zaslužile hiljade navijača koje ih bodre i koje zaslužuju kvalitetan fudbal. Još lepša stvar je što u oba kluba ne kriju ambicioznost i januaru su oba kluba pojačali tim, a nisu prodavali. Neće se nikome sklanjati sa puta, njihov teren je jako vruć i za beogradske večite što je dodatna dimenzija kvaliteta za ligu.

 

UŽICE I SUBOTICA MIRNE LUKE

Sa po 25 bodova i deobom petog mesta Sloboda i Spartak su sa svim onim sponzorima u prezimenima pokazali da se fudbal vraća u regionalne centre. Grupe ozbiljnih ljudi su stali iza ova dva kluba i to je ono što je potrebno srpskom fudbalu. Nikome neće biti lako u Užicu i Subotici. Oba kluba imaju i pristojne timove i zanimljive igrače, pa bi bilo lepo da ih sugrađani osokole još boljom posetom, jer ima šta da se vidi.

 

MALA BEOGRADSKA BRAĆA 

U senci Zvezde i Partizana su Rad i OFK Beograd. "Manji" beogradski klubovi koji često sanjaju izlazak u Evropu, ali je retko dožive. "Romantičari" se opet oslanjaju na mlade snage i cilj je da iskoči neki novi talenat kako bi klub obezbedio egzistenciju. To će sada biti teže jer je otišao vrsni "učitelj i pedagog" Švaba Đurđević. Rad je možda i najveće razočaranje. Finansijer Stojić bi da kupuje, prodaje, sastavlja tim, bude trener... Samo što ne zaigra. Rezultati su morali da trpe, pa je Rad u zoni ispadanja.

 

ZA GOLI ŽIVOT

Ne računajući, možda, Jagodinu, svi ostali će se posvetiti borbi za goli prvoligaški život. Služiće se svim dozvoljenim i nedozovoljenim sredstvima. Iako se najviše diže hajka ne "večite" kako igraju prljavo, valjalo bi obratiti veću pažnju i na utakmice Metalca, Smederava, Hajduka, BSK... Od "davljenika" se najviše pojačao Borac, Javor je solidan dok su svi ostali ti negde. Naša prognoza: ispadaju Metalac i BSK.

(Telegraf.rs/Aleksandar Gligorić)

 

JELEN SUPER LIGA (16. KOLO)

Subota: 

Novi Pazar - Partizan (14:00)

Sloboda - Jagodina (14:00)

Borac - Javor (14:00)

Crvena zvezda - Spartak Zlatibor voda (17:00)

Nedelja:

Hajduk - OFK Beograd (14:00)

Radnički 1923 - Vojvodina (14:00)

Metalac - Rad (14:00)

BSK - Smederevo (14:00)

 

1. Partizan 42
2. Crvena zvezda 32
3. Vojvodina 30
4. Radnički 1923 28
5. Sloboda PS 25
6. Spartak ZV 25
7. OFK Beograd 22
8. Jagodina 20
9. Hajduk 18
10. Smederevo 17
11. Javor 15
12. Rad 14
13. BSK 14
14. Novi Pazar 11
15. Borac 8
16. Metalac 7

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA