ČOVEK TALIJA: Košarkaš Partizana koji je imao neverovatnu sreću!

Francuski košarkaš Žofri Lovernj do pre godinu dana je bio nepoznat široj evropskoj košarkaškoj javnosti, a onda mu se dolaskom u Partizan promenilo sve. * Sada je šampion Evrope, najbolji skakač Evrolige, te prvak ABA lige, Srbije i kapiten najtrofejnijeg tima u našoj zemlji

  • 5

Ne kaže naš narod bezveze "Džabe se trudiš ako ti sreća ne zakuca na vrata" Kapiten Partizana, francuski reprezentativac Žofri Lovernj,(22) tu izreku je osetio na svojoj karijeri. 

On je pravi miljenik sreće, što bi se reklo, jer ono što se njemu dogodilo za nešto više od godinu dana, retko se dešava nekom sportisti.

Francuz je u periodu od januara 2013. do marta 2014. godine od anonimnog košarkaša došao do kapitena Partizana, pri tom je osvojio titule šampiona ABA lige i Superlige i zlatnu medalju na EP u Sloveniji sa reprezentacijom...Malo li je?

Priznaćete, malo ko to može da uradi u tako kratkom vremenu.

Ali, krenimo redom.

Seniorsku karijeru započeo je u Šalonu, čiji je član bio od 2009. do novembra 2012. godine gde je beležio 5,4 poena i 3,2 skoka. Osvojio je titulu i dva Kupa Francuske, ali bez neke velike minutaže.

Potom je 2012 prešao u Valensiju, ali se nije najbolje snašao i 28. decembra 2012.  potpisuje dvoipogodišnju ugovor sa Partizanom.

Doveden je među crno -bele kao potencijal, kao neko u koga vredi ulagati i nije bio u prvom planu. Čak nije bio ni u timu za finalni turnir Kupa Koraća kada je Partizan poražen od Zvezde.

Ipak, imao je sreće da je Dru Gordon nakon toga napustio ekipu Partizana, pa je Lovernj iako nije bio planiran bio licenciran za Superligu.

Ono što je još zanimljivije, momak je bio maltene džoker Partizana u finalu ABA lige sa Crvenom zvezdom, gde je svojim skokovima dominirao pod koševima. Tako je osvojio prvu titulu u Srbiji.

Usledila je finalna serija plej ofa Superlige a Partizan je pobedio Zvezdu uz ponovo dobru igru Lovernja koji je skrenuo pažnju na sebe.

Usledile su pripreme reprezentacije Francuske za EP u Sloveniji. U nedostatku visokih igrača Turijafa i Traorea, koji su bili povređeni, a zahvaljujući svom zalaganju, Žofre Lovernj se našao u 12 igrača za EP.

Tamo je imao solidnu minutažu, ali se kući vratio sa zlatnom medaljom oko vrata i kao šampion Evrope.

Druga sezona u Partizanu bila je još bolja za njega.Ustalio se kao nosilac igre, postao jedan od ključnih igrača u timu i jedan od najboljih skakača Evrolige sa 9,3 poena u proseku.

Vrhunac svega došao je nakon povrede Dragana Milosavljevića kada je postavljen za kapitena Partizana, što je čast koja se ne ukazuje tako lako, posebno nekom ko je tu tek godinu dana.

Ipak, Lovernj je veliki radnik ali ne može se reći i da nije imao sreće!

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • grobar do koske

    19. mart 2014 | 10:10

    Imao je srece kao i svi ostali igraci i navijaci,koji igraju i navijaju za Instituciju ! To ne samo da je sreca vec i privilegija odabranih od Boga ! Partizan-MIT ili cudo !!!

  • Dragana

    19. mart 2014 | 08:19

    Čovek je zmaj. Bori se, gine, trudi i daje sve od sebe. Žo je jednostavno rečeno totalni kralj i tačka.

  • Goran

    19. mart 2014 | 08:50

    Mesate znanje trud i posvecenost sa srecom...!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA