≫ 

Da li Srbija ima četiri medalje na Svetskim prvenstvima u atletici? Slučaj Biljane Topić uzburkao javnost

Nova kolumna Dr Nenada Dikića bavi se važnom tematikom "Da li ima nade za sportiste koji su čisti i ne uzimaju doiping"

  • 2

Svetska prvenstva u atletici se održavaju od 1983. godine, a Srbija ima 3 osvojene medalje. Ivana Španović je osvojila dve bronzane medalje u skoku u dalj, 2013. u Moskvi i 2015. u Pekingu, a Emir Bekrić na 400 m sa preponama takođe bronzanu medalju u Moskvi 2013. godine.

U jednom trenutku nam se učinilo da ćemo imati i 4. medalju nakon diskvalifikacije Ruskinje Ane Pjatik (Anna Pyatykh) u troskoku 2009. godine u Berlinu.

Printskrin: iaaf.org

Naime na sajtu IAAF je objavljeno da je naša Bilja Topić na 3. mestu u troskoku na svetskom prvenstvu u atletici u Berlinu 2009. godine, ali nažalost niko od nas nije napravio print ekrana, pa je ubrzo vraćena na 4. mesto, kako je bilo objavljeno nakon šampionata 2009. godine.

Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum, predsednik odbora za doping kontrolu ADAS-a Foto: Privatna arhiva

Da ne bi ispalo da nam se priviđa, na stranici Ane Pjatik na Wikipediji stoji da je diskvalifikovana na svetskom prvenstvu u troskoku 2009. godine.

Slično je i na stranici Ane Pjatik na IAAF Internet sajtu, na kome su promenili konačnu tabelu u troskoku 2009. godine, ali to nisu učinili na stranici gde predstavljaju Anu Pjatik.

Ane Pjatik na Wikipediji stoji da je diskvalifikovana na svetskom prvenstvu u troskoku 2009. godine. Printskrin: iaaf.org

I da bi otkrili šta se u stvari desilo uzimamo odluku Arbitražnog suda u Lozani (CAS):

https://www.athleticsintegrity.org/downloads/pdfs/notifications-and-sanctions/en/CAS-2017O5039-IAAF-v.-RUSAF-Anna-Pyatykh.pdf

i tek nam tada ništa nije jasno. Naime dokazano je da je Ana Pjatik bila doping pozitivna ne samo na nekoliko anabolika, već da je imala tzv. washout testiranja, nakon dopingovanja specijalnim koktelom nazvanim "Duchess" (Vojvotkinja) koji se sastojao od tri muška polna hormona: oksandrolona, metenolona i trenbolona. Ana je bila proveravana pred velika takmičenja da li je “čista” i tek onda je išla na takmičenje.

Na stranici ruske atletičarke na zvaničnom sajtu IAAF stoji da nema osvojenu medalju 2009. Printskrin: iaaf.org

I umesto da bude kako je IAAF tražio na CAS da svi rezultati od kada je prvi put uhvaćena do trenutka kada je dokazano njeno sistematsko dopingovanje budu diskvalifikovani (All competitive results obtained by the Athlete from 31 August 2007 through to the commencement of her provisional suspension on 15 December 2016 are disqualified, with all resulting consequences (including forfeiture of any titles, awards, medals, profits, prizes and appearance money) sudija arbitražnog suda u Lozani nije našao dovoljno dokaza da se ona dopingovala u periodu od 1. septmebra 2007. do 5. jula 2013.

( The Sole Arbitrator does not consider it fair to disqualify any results of the Athlete between 1 September 2007 and 5 July 2013 considering that there is no evidence that the Athlete used doping substances or methods during this period.)

Uz objašnjenje da nije fer, kažnjava je samo za dan 31. avgust 2007. godine i od 6. jula 2013 do 15. decembra 2016 (As a consequence, the Sole Arbitrator finds that all competitive results obtained by the Athlete on 31 August 2007 and from 6 July 2013 through to the commencement ofher provisional suspension on 15 December 2016 are to be disqualified, including the forfeiture of any titles, awards, medals, points and prize and appearance money.)

Da li će ova nepravda biti rešene i imaju li čisti sportisti šanse protiv dopingovanih? Biljana Topić posle 4. mesta na SP Foto: MN Press

Pokušao sam da nađem takvu kaznu i nisam uspeo, naime sportisti nikad nisu kažnjeni sa pauzom u prekršaju, a pogotovo ne na jedan dan pa onda nakon 7 godina na 4 godine.

Čini se da je jedina ispravna odluka da se iskoriste sva preostala pravna sredstva, ali i da Atletski savez Srbije zatraži zvanično objašnjenje od IAAF. Bar neka isprave strane na sopstvenom sajtu i nek priznaju nekompetentnost u ovom slučaju, jer da su znali kako da se izbore na CAS-u, Srbija bi imala 4 medalje na svetskim prvenstvima u atletici.

Konačno i Ana Pjatik bi sama, da ima malo časti, trebalo da vrati medalje od 2007. do 2016., i da Biljani Topić lično uruči uz izvinjenje i pokajanje, jer je svima jasno da je nije pošteno osvojila.

Pošto se ni jedno ni drugo verovatno neće desiti, preostaje nam da ne zaboravimo kakva je sportiskinja Biljana Topić i da joj sami odamo priznanje.

(Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Coach

    13. februar 2019 | 16:31

    Pa ova Ruskinja je napravila toliko prekrsaja da je treba dozivotno kazniti? Da li je ona bila bilo kada nedopingovana?

  • Duke

    13. februar 2019 | 18:24

    Pa ovu Ruskinju treba izbaciti iz sporta, a ne gubiti vreme na sudjenje. Nasa Biljana je heroina!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA