≫ 

Srbija na dobrom putu da dobije organizaciju Svetskog prvenstva u atletici 2022. godine!

Da li ćemo gledati najbolje atletičare sveta u Beogradu, saznaćemo 21. novembra

  • 1

Srbija je na dobrom putu da dobije najveće sportsko takmičenje koje se ikada održalo u našoj zemlji - Svetsko dvoransko prvenstvo u atletici 2022. godine.

Atletski savez Srbije je zvaničnu kandidaturu podneo pre dve nedelje. Slede razni monitorinzi a onda 21. novembra i zvanična odluka o domaćinu.

Ivana Španović na Serbian Openu 2019. Foto: A. Nalbantjan

Srbija se prvi put kandidovala da bude domaćin dvoranskog svetskog prvenstva 2020. godine. Kineski Nanđing je pobedio u toj trci u kojoj je i poljski Turn podneo kandidaturu. Dve godine kasnije Beograd je ponovo u ozbiljnoj konkurenciji za dobijanje domaćinstva, sad možda više nego tad.

Nikada Beograd nije bio domaćin Svetskog prvenstva nekog velikog sporta, nekog sporta koji okuplja preko 500 sportista, sporta zbog kojeg će u Beograd doći više od 130 delegacija iz različitih država. Sada nas samo osam meseci deli od ispunjenja tog sna, kako za srpsku atletiku, tako i za grad Beograd ali i celu Srbiju.

Naša država i glavni grad do tog 21. novembra, kada ćemo znati da li će nam ova druga kandidatura biti srećna, proći će kroz razne pripreme, provere, monitoringe sve u svrhu potpune pripremljensoti i spremnosti za ovu manifestaciju.

Ivana Španović sa zlatonm medaljom sa dvoranskog svetskog prvenstva 2018. Foto: Luka Banda

Najviše zemalja ugostio je bio Istanbul 2012. godine, kada je čak 171 država imala svog atletičara na Svetskom prvenstvu. Što se tiče samog broja učesnika u Parizu 1997. bilo ih je neverovatnih 712 atletičara.

Od 2006. i Svetskog prvenstva u Moskvi utanačene su 26 discipline umesto dotadašnjih 28. Tada su izbačene trke na 200 m jer su stručnjaci procenili da jedan krug nije dovoljan kako bi atletičari u svim stazama bili ravnopravni. Razlika u nagibu, odnosnu visine sa koje se startuje, značajno je uticalo na rezultate i zbog toga je ova disciplina poslednji put na dvoranskim takmičenjima održana 2004. godine.

U dvorani krug je dugačak 200m i pod nagibom je Foto: Nikola Tomić

Predstoji vruće leto za Atletski savez Srbije, Beograd i Srbiju.

Foto: Marko Todorović

VIDEO: Veselin Jevrosimović: Ulagali smo u infrastrukturu i popularizaciju atletike

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    18. mart 2019 | 21:49

    Mozda ce se i dobiti organizacija. Ali, ako cemo da istrajemo, onda cemo je i izgubiti iz istih razloga kao sto je i Spanija izgubila nekoliko organizacija ne dozvoljavajuci da se Srpska juzna pokrajna predstavlja kao ravnopravna drzava.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA