Srbija dobija još jedan atletski stadion!

Direktor Atletsog saveza Srbije Slobodan Brankovć obišao je Veliku Planu na poziv lokalne samouprave i predstavnika AS centralne Srbije

  • 1

Sva je prilika da će u značajnoj meri biti ojačana atletska infrastruktura u središnici naše zemlje. To se može naslutiti posle posete Velikoj Plani, direktora Atletskoga saveza Srbije, Slobodana Brankovića i predsednika Atletskog saveza Centralne Srbije, Ivana Pavlovića.

Čelnici tamošnje lokalne samouprave upriličili su sastanak, kako bi se došlo do prilike da se u praktičnoj meri govori o realizaciji ideja kluba Spejs Sport. Pregaoci u ovom mladom sportskom kolektivu, Dušan Marjanović i Nenad Cvetković su uverenja da postoji intresovanje za atletiku, pre svega mladih, u ovom delu Srbije, ali da loša infrastruktura onemogućuje stvaranje masovnosti i dalju popularizaciju.

- Kao klub postojimo od 2015. godine, čime smo u našem okruženju, da tako kažem, pokrenuli atletska dešavanja sa „mrtve tačke“. Okrenuti smo pre svega ka onim najmlađima, redovni smo u sistemima takmičenja ASCS i ASS, već smo došli i do nivoa osvajanja medalja. Treniramo u sportskoj hali i na fudbalskom terenu, dakle sve se bazira na entizijazmu, volji i želji svih nas u klubu. Prave uslove doživimo tek kada odemo negde na takmičenje, tako da je sasvim jasno da bi izgradnja staze u značajnoj meri doprinela jednoj sasvim novoj i boljoj dimenziji atletike na ovim prostorima - smatra Marjanović, koji obavlja funkciju predsednika i trenera u klubu.

Sve to predočeno je lokalnoj samoupravi, sa kojom je napravljena odlična saradnja. Predsednik Opštine Velika Plana, Igor Matković i njegov zamenik, Željko Rajić, su iskazali izuzetno razumevanje i svojski se potrudili da i u ovom delu probaju da pokrenu stvari na bolje.

- Svesni smo značaja atletike, ne samo u onom sportskom delu, već i toga šta ovaj bazični sport predstavlja za zdravlje naših sugrađana. Za naše okvire izdvajamo značajna sredstva za sport sveukupno, sa željom da se ona u najvećoj meri koriste kako bi se privukli mladi naraštaji. Prepoznali smo nastojanja ljudi iz kluba Spejs Sport, mislimo da se ta priča razvija u pravom i željenom smeru i bićemo tu da pomognemo na putu ka zajedničkom cilju - istako je Igor Matković, čelnik Opštine Velika Plana.

Foto: ASS

U praktičnom, sva nastojanja u predstojećem periodu, biće usmerena na izgradnji atletske staze u okviru postojećeg fudbalskog stadiona.

- Sagledavši lokaciju, došlo se do zaključka da je najbolje za početak postaviti krug dužine 200 metara, a kasnije ... - Naravno da bismo svi mi voleli jedan kompletan atletski stadion sa stazom od 400 metara. Pokušaćemo da ostvarimo i tako nešto, ali ne želimo što se kaže da na prvu loptu idemo toliko daleko, već da jednostavno šta su nam mogućnosti pre svega u onom finasijskom smislu. Zbog toga smo se i obratili najpre ASCS, potom i ASS, kako bi zajedničkim snagama odabrali najbolju soluciju. Želimo da čujemo mišljenje pre svih direktora Slobodana Brankovića i ostalih, nije to tek tako skupimo novac i gradimo-  napomenuo je Željko Rajić, zamenik predsednika Opštine Velika Plana.

Zahvaljujući se na ukazanom gostoprimstvu, potom sagledavši lokaciju potencijalno novog objekta, Slobdan Branković je u značajnoj meri ohrabrio domaćine.

- Ono što ćemo mi kao krovna atletska organizacija u našoj zemlji učiniti jeste da ćemo najpre obezbediti projekat i predočiti sve vrste radova i troškova. Želja nam je da se atletika i potrebna infrastruktura razvija u svkom delu Srbije, pogotovu gde postoji dobra volja i želja, kao što je slučaj u Velikoj Plani. I do sada ASS je obezbeđivao projekte za staze koje su izgarđene u velikom broju gradova, nastavljamo i ove godine sa tom praksom. Nadam se da će za nekih 15 – 20 dana projekat biti pripremljen i za Veliku Planu. Mislim da bi u ovom trenutku idelano bilo da se izliju četiri staze na krugu od 200 metara, kao i šest staza na pravcu za 100 metara, uz opremanje doskočišta za dalji i vis, kao i bacališta za kuglu i koplj - procena je direktora ASS, sa kojom su se u potpunosti složili predstavnici lokalne samuoprave i kluba Spejs Sport.

Foto: Atlex

Prema rečima Ivana Pavlovića, predsednika ASCS, ovaj regionalni savez ne raspolaže sa mogućnostima da u materijalnom smislu pomogne realizaciju ovakvih projekata, ali jedan od ciljeva jeste da upravo u tom logističkom delu doprinese povezivanju svih subjekata uključenih u realizaciju.

- Mi smo konstantno na raspolaganju svim klubovima sa teritorije našeg saveza, uvek spremni da im pomognemo. Što se tiče Velike Plane, zaista imponuje njihova želja, volja i borba za omosaovljenje atletskog sporta, takav napor i trud jednostavno moraju da budu nagrađeni krunisanjem njihovih ideja. Drago nam je što smo povezali taj lanac i radujemo se izgradnji još jednog objekta, čime će taj potez Smedrevska Palanka – Smederevo – Velika Plana – Svilajnac dobiti dodatni zamajac u razvoju i popularizaciji atletike - istakao je Pavlović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    12. april 2019 | 00:35

    Citam i vidim da su celnici ASS u dilemi.Dali izliti 4 staze od 200m,ili nesto drugo..Strahovito grese.Treba da pozovu Predsednika koji je obecao 9 fudbalskih stadiona.Naci ce on resenje da se napravi 12 staza,i bar 800 m jedan krug.To bi bio najveci atletski stadion na svetu.A pokrivao bi ga krov,koji bi se zatvarao za 5 min.Bar valja pokusati..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA