Novakova "lista za odstrel": Deportuje sa AO svakog ko je loše pričao o njemu kad je bio zatočen

Aleks de Minor i Andrej Rubljov su se proveli kao "bosi po trnju", sledeći je Tomi Pol

  • 23
Novakova lista za deportaciju AO Ilustracija: Telegraf/Tanjug/AP

Novak Đoković je došao u Australiju maksimalno fokusiran, a deluje i nikad spremnije i odlučnije da dođe do 22. Grend slema i 10. jubilarne titule na Australijan openu.

Novaku su ovu priliku oteli pre godinu dana, kada mu nisu dozvolili da brani titulu, koju je osvajao rekordan broj puta i tri puta uzastopno.

Đoković je tada deportovan, pre toga i zatočen u neljudskim uslovima kao kriminalac, iako je dobio uredno vizu od Teniskog saveza Australije i odobrenje da može da igra.

Ali, politika je tada umešala prste, Novak je preoteran poput kriminalca, a mnogi su likovali nad njegovom sudbinom.

Jedini koji je tada digao glas protiv Australije, bio je, na iznenađenje svih, Nik Kirjos, koji je do tada prozivao Novaka često. Ali je ispao čovek kada je bilo Novaku najteže, što mu Đoković nije zaboravio i na kraju su postali odlični prijatelji.

Godinu dana kasnije, sudbina je htela da se Novak upravo na Australijan openu, sastane sa većinom od igrača koja ga je potcenjivala, ismevala i koja je likovala nad njegovom sudbinom i nedaćom, a kako je raspoložen i kako su prošla prva dva tenisera koja su ga omalovažavala i ismevala, deluje da je i ostalima bolje da se ne pojavljuju na terenu.

Naime, Novak je u osmini finala zaigrao protiv Aleksa de Minora, koji je ironično pričao o Novaku uz smeh na konferenciji kada je upitan o Đokovićevoj situaciji i tome što je dobio medicinsko izuzeće.

Video: Australijski teniseri se smejali zbog pitanja o Đokoviću: Vrlo interesantno, to je sve što ću reći

Novak ga je doslovno ponizio u njegovom dvorištu. Počistio ga je sa terena sa 6:2, 6:1, 6:2, a Australijanac je delovao toliko nemoćno da je izgledalo kao da je u pitanju igra mačke i miša.

- Padaće još maske, pogotovo koje su se stvorile u poslednje dve godine. Nemam nikakav odnos sa njim, poštujem ka kao rivala i kolegu, nemam problem da se javim njemu i njegovom timu, porodici, da čestitam kada neko to zasluži. Nemam nikakvu komunikaciju sa njim, on je pokazao šta misli o meni, kakav odnos da tražim sa njim - rekao je Đoković posle konferencije brutalno iskreno, a i posle pozdrava na mreži je imao "onaj pogled".

A onda je usledio duel protiv Andreja Rubljova, sa kojim je očigledno izgladio odnos jer je igrao sa njim finale Serbia opena prošle godine, kada su se i kucali jajima jer su igrali na Vaskrs. Ali, verovatno je Novaku negde u sećanju ostalo i da Rubljov nije imao najlepši komentar o njemu kada je upitan o Novaku i njegovom izuzeću od vakcine za korona virus u Australiji. Takođe, Rubljov se ni kasnije nije oglašavao da pruži podršku Novaku kada je zatočen, a potom i deportovan.

- Ja nisam imao ni najmanjih poteškoća da uđem u Australiju, jer sam vakcinisan. Situacija sa Novakom je veoma konfuzna i ne znamo sve detalje. S jedne strane imamo savezni zakon zemlje, s druge lični dogovor između Đokovića i organizatora turnira. Međutim, lični dogovori ne daju za pravo sportisti da pređe granicu. Zakon zemlje je zakon! Niko od nas ne bi voleo da se nađe u takvoj situaciji. Mogu samo da slegnem ramenima i da se kajem što se priča o tim stvarima, a ne o tenisu - reči su Rubljova pre godinu dana.

I on je prošao slično kao De Minor, počišćen je sa terena sa 6:1, 6:2, 6:4, a Novak ga je doveo do ludila, da je morao da psuje na ruskom tokom meča, dok je posle meča izgledao kao da mu je Novak uzeo i dušu.

Sledeća "mušterija" je Tomi Pol, koji je takođe imao grehe prema Novaku u prošlosti.

Kada je svojevremeno Kirjos imao neumesne komentare na računa Đokovića i kada je na Tviteru pisao "šta bi uradili ako zbog Đokovića završi u zatvoru", Pol je odgovorio da bi on lično skupljao novac za kauciju da ga izbave istog momenta.

Novak Đoković, Tomi Pol, Nik Kirjos, Tviter Foto: Twitter.com

Takođe, na Lejver kupu u septembru 2022. godine, Tomi Pol je izbegao rukovanje sa Novakom Đokovićem, pa mu je okrenuo leđa kada je Đoković došao da se pozdravi sa članovima svoje ekipe.

Slučajno ili namerno, pitanje je, mada su mnogi otpužili Pola da je to uradio namerno.

Kako će se provesti Tomi Pol posle ovoga, videćemo već u petak od 09.30 na Rod Lejver areni, kada je zakazano drugo polufinale.

Svi veruju da će Novak preslišati i Amerikanca, u to su uverene i kladionice, pa su dale kvotu kakva se ne pamti u završnici Grend slema.

A ako prođe u finale, Novak bi u borbi za trofej mogao da se nađe ponovo sa jednim momkom koji je loše pričao o njemu u Australiji pre godinu dana. Pobednik meča Cicipas - Hačanov biće potencijalni rival u finalu, a tu je veliki favorit Grk.

Cicipas je pre godinu dana bio među onima koji su davali najbrutalnije komentare o Novaku, između redova je poručio da Đoković pravi ostale teniserima budalama, jer igra po svojim pravilima.

- Čini se da ne igraju svi po pravilima. Mali procenat izgleda bira svoj put, čineći da većina izgleda kao budale ili tako nešto. Naročito nakon što je ATP objavio kriterijum za ulazak u zemlju. Niko nije mislio da može da dođe nevakcinisan i da ne prati protokole koje su mi dati. Ja sam odlučio da odem i da budem 100 odsto spreman. Novak je otišao na drugu stranu. Ne znači to da je moj put ispravan, a da njegov nije.

- Jedan način je da svaki igrač prati pravila, a statistika kaže da je 98 odsto igrača vakcinisano. Jedan put je da pratite protokole i da budete vakcinisani i spremni da se takmičite, a drugi je ovaj koji biraju neki drugi, koji nije po pravilima - rekao je Cicipas tada.

Nema sumnje, Novak mu nije to zaboravio...

Đoković ga je malo "pecnuo", jer je na konferenciji zaboravio da je igrao sa njim u finalu Rolan Garosa 2021. kada ga je pobedio nakon što je gubio sa 2:0 u setovima.

A i Novak je u svim narednim mečevima u kojima se sastao sa Cicipasom posle toga izlazio kao pobednik. Pobedio ga je četiri puta u 2022. godini od četiri mečeva. Jednom ga je čak dobio i sa 6:0 7:6, i to u prvom meču gde su se sreli nakon prozivki iz Australije.

Nema sumnje da bi u eventualnom finalu Australijan opena imao još više dodatnog motiva da digne 10. jubilarni pehar.

Video: Ludnica oko stadiona u Melburnu nakon pobede Novaka nad Rubljovim: Grme srpske pesme u Australiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA