≫ 

Ferštapen novi prvak sveta posle najluđe sezone Formule 1, pretekao Hamiltona u poslednjem krugu!

Prvi holandski šampion ikada

  • 48

Maks Ferštapen je pobedio Luisa Hamiltona u neverovatnoj završnici trke u Abu Dabiju. Moguće i najboljoj ikad! Potpuno neverovatan klimaks sezone i poslednje trke u koju su Britanac i Holanđanin ušli bodovno poravnati, gotovo poravanati su bili i sve do poslednjeg kruga ove lude poslednje trke, a onda - trenutak za istoriju.

Ferštapen dodaje gas u poslednji čas, pretiče Hamiltona pred ciljem i uzima mu titulu ispred nosa!

Trenutak za pamćenje, za istoriju i anale formule 1.

Hamilton je sjajno startovao trku, odmah je prestigao Ferštapena, koji je u prvom krugu krenuo agresivno, desio se i kontakt, ali nije bilo istrage. Britanac je uvećavao prednost, pa je Red Bul prvi povukao potez i pozvao Holanđanina u boks, gde je meke gume zamenio tvrdim. Mercedes je ekspresno odreagovao i povukao isti potez kao i Red Bul.

Hamilton se na stazu vratio kao drugoplasirani iza Pereza. Iako je bilo za očekivati da Perez ne uspe da stvori velike probleme Hamiltonu, Meksikanac je to uspeo i zadržavajući vozača Mercedesa iza sebe uspeo je da pomogne timskom kolegi Ferštapenu da spusti zaostatak sa osam na samo dve sekunde.

Od tog trenutka Hamilton je ponovo počeo da vozi brze krugove, koje Maks nije mogao da prati, pa se prednost uvećavala.

Trenutak kada se činilo da možemo dobiti neizvesnu završnicu desio se u 36. krugu, kada je Đovinaci zbog kvara na bolidu morao da se parkira pored staze, pa je direkcija trke odlučila da u tim trenucima iskoristi virtuelno vozilo bezbednosti.

Red Bul je pokušao sa novim menjanjem guma Ferštapenu da smanji zaostatak za Hamiltonom, ali ta taktika se nije ispostavila uspešnom, pošto Ferštapen nije uspevao da dovoljno smanji zaostatak za Hamiltonom.

Kada se sve činilo gotovim, desila se drama jer je u 54. krugu Latifi napravio veliku grešku, zakucao se u zid, pa je na stazu izašlo vozilo bezbednosti.

Do poslednjeg kruga vozilo bezbednosti je bilo na stazi, a onda je direkcija trke odlučila da se bezbednosno vozilo povuče i da se dozvoli trka između Hamiltona i Ferštapena. Holanđanin je iskoristio svoje nove meke gume i zauzeo prvo mesto ispred Hamiltona, te postao šampion Formule 1.

OVAKO JE IZGLEDALA POSLEDNJA TRKA SEZONE IZ KRUGA U KRUG

58. krug: Pred poslednji krug vozilo bezbednosti je sklonjeno, trka je dozvoljena, a Ferštapen je na novim mekim gumama savladao Hamiltona i osvojio titulu.

57. krug: Direkcija trke donosi vrlo diskutabilnu odluku. Hamiltona i Ferštapena dele četiri vozača koja su zaostajala preko jednog kruga, a Ferštapenu ne dopuštaju da se pozicionira iza Hamiltona.

56. krug: Još tri kruga do kraja trke, vozilo bezbednosti i dalje na stazi. Kraj trke za Serhija Pereza.

54. krug: Greška Latifija unosi dramu pet krugova pre kraja trke. Na stazu izlazi vozilo bezbednosti, a Ferštapen menja gume i prelazi na meke.

51. krug: Hamilton vozi sigurne krugove i ima prednost od preko 10 sekundi na sedam i po kruga do kraja.

48. krug: Luis Hamilton prestiže vozače koji zaostaju za njim jedan krug, ali i gubi oko sekunde po krugu.

45. krug: Hamilton stiže grupu od četiri vozača koji se bore za poziciju. Očekuje se da Britanac izgubi par sekundi, ali bi isto to kasnije trebalo da se desi i sa Ferštapenom.

43. krug: Ferštapen vozi brže krugove, ali nedovoljno. U proseku oko pola sekunde po krugu je brži. Prednost koju ima Hamilton je oko 14 sekundi.

40. krug: Ferštapen postavlja novi najbrži krug trke - 1:26.103. Hamilton poručuje timu da neće moći da drži isti tempo do kraja trke.

39. krug: Sada Ferštapen vozi najbrži krug trke - 1:26.321.

38. krug: Završen je period sa virtuelnim vozilom bezbednosti, staza je čista. Hamilton ima 17 sekundi prednosti.

37. krug: Ferštapen ide u boks i menja gume tokom perioda sa virtuelnim vozilom bezbednosti. Isti potez povlači i Perez.

36. krug: Đovinaci staje pokraj staze zbog problema sa bolidom, virtuelno vozilo bezbednosti, što znači da će vozači morati da smanje brzinu za 40% i nema preticanja.

33. krug: Ferštapen nema odgovor, povećava se zaostatak na pet sekundi. Za to vreme Hamilton vozi novi najbrži krug trke - 1:27.444

30. krug: Hamilton postavlja novi najbrži krug trke - 1:27.484. Ferštapen je upravo odvezao svoj najbolji krug trke - 1:27.904

28. krug: Kimi Raikonen završava trku zbog problema sa bolidom. Rekorder Formule 1 po broju trka i poslednji Ferarijev šampion upravo je završio svoju karijeru.

27. krug: Ferštapen ne uspeva da parira Hamiltonu, zaostaje preko tri i po sekunde.

24. krug: Hamilton ponovo vozi brze krugove, 1:27.663 je novi najbrži krug trke. Ferštapen zaostaje preko dve i po sekunde.

21. krug: Serhio Perez radi fantastičan posao za klupskog kolegu, uspeo je da zadrži Hamiltona dva kruga iza sebe. Ferštapen sada zaostaje samo dve i po sekunde za Hamiltonom.

18. krug: Ferštapen uspeva da prestigne Sainca, sada Hamilton ima osam sekundi prednosti u odnosu na Holanđanina. Perez je na manje od tri sekunde ispred Britanca.

17. krug: Hamilton na tvrdim gumama postavlja novi najbrži krug trke -1:27.883

16. krug: Ferštapen zaostaje manje od sekunde za Saincom, pet sekundi iza Hamiltona.

15. krug: Hamilton takođe odlazi u boks i prelazi na tvrde gume, izlazi iza Pereza.

14. krug: Reaguje Red Bul, Ferštapen na novim tvrdim gumama. Izlazi na stazu iza Sainca i Norisa.

12. krug: Luis nastavlja sa brzim krugovima. Sada je novi najbrži krug trke 1:28.134. Ferštapen javlja da se muči sa gumama, zaostaje oko pet sekundi.

11. krug: Hamilton koristi čist put ispred sebe i diktira tempo koji mu savršeno odgovara. Maks ne uspeva to da isprati, trenutno je na četiri sekunde zaostatka.

9. krug: Ferštapen javlja da gume nisu u najboljem stanju, zaostaje za Hamiltonom preko dve i po sekunde.

8. krug: Novi najbrži krug Luisa Hamiltona - 1:28.550. Ferštapen u svakom krugu sporiji od aktuelnog šampiona.

7. krug: Luis Hamilton u ovom trenutku ima dve sekunde prednosti u odnosu na Ferštapena. Pored prve pozicije, Hamilton drži i najbolji krug trke.

3. krug: Hamilton se zadržao na prvom mestu, a direkcija trke kaže da nema potrebe za istragom incidenta u prvom krugu. Britanac je u ovom trenutku na sekundu i po prednosti u odnosu na vozača Red Bula. Perez je treći, Sainc četvrti, a Noris peti.

1. krug: Sjajan start trke za Hamiltona koji na samom početku preuzima prvu poziciju od Maksa Ferštapena, ali se desio i prvi kontakt. Hamilton je izleteo van staze, ali je samo nastavio i zadržao se na prvom mestu.

KOMENTAR PRE TRKE

Ipak scena da dva vozača pred poslednju trku sezone imaju isti broj bodova (po 369.5 imaju Ferštapen i Hamilton) nije viđena još od 1974. godine i duela Regaconija i Fitipaldija.

U ovu trku Ferštapen ulazi sa pol-pozicije pošto je u kvalifikacijama odvezao sjajan krug i rezultatom 1:22.109 obezbedio prvo mesto na startu.

Šampion će biti odlučen u direktnom duelu, a titulu će osvojiti onaj ko bude bolje plasiran, osim u jednom scenariju. Jedina mogućnost da Ferštapen postane šampion, a da bude iza Hamiltona moguća je ako Britanac završi kao deveti, a Holanđanin kao 10. ali uz najbrži krug trke, koji bi značio i isti broj bodova na kraju šampionata. Isti broj bodova na kraju šampionata doneo bi titulu vozaču Red Bula, s obzirom da u ovom trenutku ima jednu pobedu više u sezoni od Hamiltona (9-8).

Trka u Abu Dabiju biće oproštajna trka za Kimija Raikonena, šampiona iz 2007. godine, koji će otići u zasluženu penziju. Iz Formule 1 se povlači i Honda, čije motore koristi ekipa Red Bula.

Bilo koji vozač će šampionskom titulom ispisati nove stranice istorije Formule 1. Ukoliko to bude Ferštapen, postaće prvi šampion koji dolazi iz Holandije. Ako Hamilton osvoji titulu, biće mu to osma titula u karijeri i ostaviće iza sebe Šumahera sa kojim je trenutno izjednačen na koti sedam.

Video: Najskuplji auto na svetu, jahta od 200 miliona: Vlasnik tima iz F1 je milijarder i živi svoj san

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRB

    12. decembar 2021 | 15:41

    Bravo Max, sklopile se kockice. Bozja volja, uprkos svim smicalicama i svim nelogicnim odlukama u korist Mercedesa, Toa Wolfa i Hamiltona..

  • Konačno,

    12. decembar 2021 | 15:54

    skinuta je sa trona britanska pudlica 👍👏👏👏👏👏

  • JO

    12. decembar 2021 | 13:57

    Mrzim engleze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA