• 23

Ovo je doktor heroj koji je spasio Eriksena: Anesteziolog koji obučava lekare održao lekciju života

Dr Jens Klajnefeld je sinoć bio heroj spasivši život Kristijanu Eriksenu .

  • 23

Sinoć smo bili ponovo svedoci prestanka rada srca jednog fudbalera na evropskom šampionatu u fudbalu u Kopenhagenu. Pao je Kristijan Eriksen, ali za razliku od mnogih pre njega uspešno je reanimiran.

Ne znam koliko puta sam pisao o iznenadnoj srčanoj smrti u sportu u svojoj kolumni na telegraf.rs kao i o metodama koje se moraju znati da bi se spasio život sportisti, a čak sam dao i neke primere kod nas u sportu.

Posvetili smo jedan ceo kongres temi iznenadne smrt , a još 2004 godine napisali knjigu "Iznenadna srčana smrt u sportu", gde smo obradili sva stanja i bolesti koja mogu da dovedu do nje. Osnovali smo Udruženje za sportsku kardiologiju Srbije koje danas vodi prof. dr Ivana Nedeljković. Održali nebrojeno mnogo predavanja i kurseva na temu iznenadne smrt, ali ona se i dalje dešava.

Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum, predsednik odbora za Doping kontrolu ADAS-a Foto: Privatna arhiva

Glavno pitanje je "Zašto?" i možda je najbolji odgovor ljudski faktor. Jednostavno, o smrti se razmišlja tek kada se dogodi, a mnoge stvari pre toga se jednostavno ne urade. Zbog toga je UEFA za EURO 2020 koje se upravo odigrava odlučila da sve bude mnogo bolje organizovano i što je najvažnije provereno. Tako je proveri prve pomoći na terenu i medicinskih uslova sem dan pre i na sam dan utakmice dodata i provera 3 dana pre utakmice.

Jednostavno ništa nije prepuštenu slučaju. Dobili smo čak i "Hawk eye" doktora, odnosno zvanično je omogućeno doktorima na terenu da koriste kameru (oko skolovo) koja snima iz vazduha da bi sagledali sve rizične situacije. O tome ću tek pisati. Tako je UEFA od svojih „doping oficira“ napravila „medical oficire“ i svako od nas je dobio dodatne zadatke sa ciljem da se spreče neželjeni događaji.

Naravno sva ta tehnika vredi samo ako postoje ljudi koji su obučeni da je koriste. To je sinoć naš kolega dr Jens Klajnefeld, inače po specijalnosti anesteziolog, upravo demonstrirao. Nije samo njegove znanje bilo važno, već i rutina, jer on uči tim doktore da rade reanimaciju. I kada je izgledalo da će Eriksen da završi poput Mikloša Fehera ili Mark Vivijena Foa, dr Klajenfeld je jednostavno primenio ono što je hiljadu puta demonstrirao kolegama i studentima.

Možda sve najbolje opisuju reči našeg drugog kolege dr Valentina Velkova koji takođe bio na stadionu u Kopenhagenu, i koji ne samo da je iskusni doping kontrolor već je i tim doktor: „Momci, veliki aplauz za Jensa večeras!!! Održao je sjajnu prezentaciju i trening za medicinske timove sa terena pre utakmice za iznenadni srčani zastoj. I sve se dogodilo na isti način, kao u knjigama, ali sa obučenim ljudima. Svi su bili spremni za to i reagovali su zaista brzo, a Jens je nastavio prezentaciju na terenu.

Ja, kao klupski lekar, nikada se nisam osećao spremnim 100% za takav slučaj, jer je teorija jedno, a praksa drugo. Bilo je ovo sjajno iskustvo. Zaista brza reakcija i dobra organizacija u procesu reanimacije spasili su život igraču bez ikakvih komplikacija. Jens je heroj večeras!“

(Prof.dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum)

Holanđani su došli na EURO kao favoriti iz senke, a prvi rival su im Ukrajinci, večeras od 21.00 u Amsterdamu. Ukrajina je reprezentacija koja može da napravi iznenađenje, a kvota na Holandiju je 1,75, na Ukrajinu 5,10, a na iks 3,50. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Holandija - Ukrajina

Večeras (23.00) počinje i Kopa Amerika - igraju na papiru najjača selekcija (Brazil) protiv najslabije (Venecuela). A pritom su Brazilci i domaćini. Kvota na keca je 1,20, a na kombinazziju 1&3+ 1,77. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Brazil - Venecuela

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djole

    Da je umro pisalo bi se ko je kriv,tacnije optuzio doktor. Ovako ispade heroj. Sve je to veliko pitanje. Da je imao jak srcani, nebi tu bilo herojstva

  • macura nada

    Brzina ,odlucnost spremnost i strucnost u datom trenutku bez izuzetka bilo kome kada nastupi zastoj srca.Nema lepseg osecaja i nagrade za spaseni ljudski zivot.Da li je igrao sa poremecajem ritma koji nije bio prisutan u momentu pregleda lekara pre pocetka utakmice?

  • SRB Mafia

    Strava i užas, ma bitno da je Eriksen pobedio, a ne fudbal, nije u životu bitan samo fudbali i novac , nego i život i vođenje računa o svom zdravlju.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima