≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Moćne reči velikog Fjodora o Srbiji: "Ovde sam kao kod kuće, Srbi i Rusi su braća zauvek"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Najveći MMA borac svih vremena održao je konferenciju u Beogradu, gde se dotakao odnosa između dva pravoslavna naroda

  • 5

Jedan od najvećih MMA boraca svih vremena, Rus Fjodor Jemeljanjenko, gost je Srbije, povodom održavanja Sambo prvenstva Evrope, koje se održava u Novom Sadu od 9. do 10. maja.

On je obišao Hram svetog Save na Vračaru, a potom je održao i konferenciju za novinare, kao ambasador Svetske sambo federacije.

Upravo sambo i džudo su bili osnovni sportovi kojima je Fjodor počeo da se bavi kao dete, a i dan danas kao ambasador podržava ovaj sport.

- Dobar dan - počeo je Fjodor na srpskom, a zatim se nadovezao na pitanje.

- Izlazio sam uz pesmu iz Srbije, volim tu pesmu, više od od svega volim pesmu Nikolaja srpskoga, "Vera večna, vera slavna". Na nekoliko bojeva sam izlazio sa tim, u pitanju su srpske reči, ali ruski izvođači.

Otkrio je kako je počeo da se bavi sambom i džudom.

- Mama mi je predložila da se bavim sambom i džudom, jer je radila sa mojim prvim trenerom Vasilijem Gavrilovim. Pronašao sam se u tom sportu i već 36 godina sam u tome - rekao je Fjodor i otkrio da će pored Srbije možda posetiti još neku balkansku zemlju, jer želi da ovde promoviše sambo.

- To može da bude neka od balkanskih zemalja, još ne znam plan. Ali želeo bih da upravo ovde razvijamo naš lepi sport.

Da li postoji mogućnost da budete predsednik Svetske sambo federacije?

- Svako treba da se bavi onim u čemu je najbolji. Vodio sam Rusku sambo federaciju, ali ću učiniti sve da propagiram kao ambasador sambo, da dođemo do Olimpijskih igara, ali neću se baviti funkcijom predsednika - rekao je čuveni Rus i otkrio kog srpskog sambo borca prati.

- Stefan Župarić, koji je prvak Evrope i osvajač medalja na Svetskom prvenstvu i njega ću pratiti.

Upitan je i šta mu znači Srbija i kako se ovde oseća.

- Za mene je Srbija voljena zemlja. Rusija je moja domovina, ali tamo gde se osećam kao kod kuće, to je Srbija. Srpski narod je mnogo stradao. Mnogo sam putovao po Srbiji, nije velika, ali sam posećivao sveta mesta, posetio sam mnogo manastira, svetih moštiju. Nijedan narod ne voli Rusiju kao srpski narod. Zato i postoji fraza da su Srbi i Rusi braća zauvek - emotivno je odgovorio Fjodor.

Video: Moćne reči Fjodora o Srbima i Srbiji: Ovde se osećam kao kod kuće, mi smo braća zauvek

Fjodor smatra da je sambo kao sport sjajan kao baza za ulazak u MMA.

- Sambo ima najbolju osnovu za MMA, to je i velika fizička snaga, odlične tehnike bacanja i snažan parter. Razvija dobro sva fizička svojstva sportiste, kao što je izdržljivost i dobar je za sportski duh, ako se dopuni sa drugim tehnikama, odličan je za MMA.

U Rusiji se razvija nova veština, pro kombat sambo?

Bilo je nekoliko pokušaja pre toga, da se organizuje profesionalna liga, 2010. sam učestvovao u tome na nekim takmičenjima, video sam da je interesantno gledaocima, bio je to dobar start, mislim i da će da zaživi.

Kako ste preživljavali poraze, iako ih je bilo malo?

- Ljudski učinite sve što zavisi od vas, da se pripremite najbolje što možete za borbu, da se potrudite da odradite najbolje što možete. A rezultat je božija volja - rekao je Fjodor.

Na kraju je emotivno otkrio i da je odlučio da uđe u MMA kada je shvatio da ne može da prehrani porodicu i da kupi lekove za svoju ćerku.

- Bio sam član reprezentacije Rusije u džudu i sambu, a shvatio sam to kad se rodila moja ćerka i kad je trebalo da hranim porodicu, kada se razbolela i kada je trebalo da joj kupim lekove. To je reč o kraju devedesetih, sport u Rusiji je preživljavao teška vremena, bilo mi je teško da izdržavam porodicu, ali hteo sam da ostanem u sportu i da predstavljam Rusiju i kada sam video MMA shvatio sam da mogu da predstavljam Rusiju u tom vidu sporta. To je taj momenat - zaključio je Fjodor Jemeljanjenko.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA