• 0

8 načina da sagorite znatno više kalorija tokom vežbanja

Male promene u vašoj dosadašnjoj rutini doneće značajne rezultate i salo će nestati mnogo brže

  • 0

Ukoliko ne želite da brojite kalorije u hrani i da svaki put razmišljate smete li nešto da pojedete, možete to nadomestiti pravilnim vežbanjem. Postoji nekoliko načina na koje možete da budete produktivniji u sagorevanju kalorija, a sve što treba da uradite jeste da uvedete male izmene u svoj trening, piše Healthandstyle.

Evo kako da unapredite svoje treninge i sagorite znatno više kalorija nego do sada.

1) Intervalni treninzi

Intervalni trening podrazumeva vežbanje jačim intenzitetom od 30 do 90 sekundi, a onda u slabijem intenzitetu tokom istog vremenskog perioda. Ovaj postupak treba da ponovite od četiri do 10 puta, u zavisnosti od toga koliko ste utrenirani. Intervalni treninzi ne samo da sagorevaju više kalorija dok ih radite, nego utiču i na sagorevanje satima posle vežbanja, jer poboljšavaju rad vašeg metabolizma.

trčanje

Koji je "pravi" način za trčanje? Foto: Pixabay.com

2) Supersetovi

Kod treninga snage uobičajeno je da se jedan set vežbi radi neko vreme, pa da se isto toliko odmara, što znači da za sat vremena dobijate 30 minuta efektivnog treninga, što nije dobro iskorišćeno vreme niti je najbolji način za sagorevanje kalorija. Umesto toga, spojite dva seta vežbi, pa se odmarajte posle njih onoliko vremena koliko traje jedan set. Računica je jednostavna – ako više vežbate, oslobodićete se više kalorija.

3) Kružni trening

Kružni trening podrazumeva izvođenje serija vežbi sa pokretima od jednog boka ka drugom, uz minimalni odmor ili bez predaha. Ove vežbe možete raditi s tegovima, bez tegova ili na spravama za vežbanje. Bitno je samo da sa jedne vežbe na drugu prelazite bez poteškoća. Ovaj visokointenzivni način treniranja sagoreva mnogo kalorija, naročito ako vežbe rasporedite tako da one deluje na celo telo podjednako. Na primer, uradite vežbu za ruke, pa za noge, pa za jačanje gornjeg dela tela, pa počnite ispočetka nakon kratkog predaha koji mišićima omogućava da se oporave pre sledećeg seta.

Kruzni trening Milica

Foto: Telegraf

4) Vežbanje na prazan stomak

Smatra se da vežbanje na prazan stomak, čim ustanete ili u nekom drugom periodu u toku dana kada ste gladni, pojačava sagorevanje kalorija. U ovo se veruje jer je tada nivo šećera u krvi nizak, pa telo koristi nagomilanu mast kao gorivo pošto nema dovoljno ugljenih hidrata. Međutim, iako ovo može biti efektivno, ako primetite da gladni ne vežbate tako dobro ili da vežbate kraće, onda ovo nije za vas. Ovakav način treniranja je idealan za „jutarnje osobe“, ali i oni moraju odmah posle treninga da se bace na zdrav doručak.

5) Kardio trening posle vežbi snage

Smatra se da rađenje kardio vežbi posle treninga snage sagoreva više masti. Kada dižete tegove, vi koristite ugljene hidrate koji se nalaze u vašim mišićima, a kada njihov nivo opadne, telo koristi mast kao gorivo. Kardio vežbe posle treninga snage crpe mast, naročito nakon vežbi snage za celo telo.

vežbanje, trening, teretana

Unsplash.com

6) Složeni trening

Postoje dve vrste treninga snage – izolacijski trening i složeni trening. Izolacijski se odnosi na jedan pokret tela koji se koncentriše na jedan zglob i prilikom kog se koristi mala grupa mišića. Složeni se, sa druge strane, odnosi na raznolike vežbe, kao što su čučnjevi, sklekovi, vežbe sa tegovima, trbušnjaci, prilikom kojih se koristi više zglobova i veći broj mišića. One sagorevaju više kalorija od izolacijskih, jer pokreću rad više mišića istovremeno.

7) Ustanite

Vežbe koje se rade sedeći nisu toliko delotvorne u borbi protiv kalorija. Najbolje je da trening obavite u stojećem položaju. Stajanjem aktivirate mišiće nogu i mišiće srednjeg dela tela, čime sagorevate znatno više kalorija bilo koju vežbu da radite. Osim toga, umesto da sednete dok se odmarate između setova, ostanite u stojećem položaju ili se prošetajte.

8) Ne odmarajte se pasivno

Osim ako ne radite supersetove ili kružne treninge, verovatno niste mnogo aktivni u vreme odmora, a to je traćenje mogućnosti za sagorevanje dodatnih kalorija. Umesto da se odmarate, uradite neku lakšu vežbu za vreme koje ste do sada posvećivali predahu. Možete preskakati vijaču, trčati na traci, džogirati u mestu, voziti bicikl – samo nemojte biti pasivni.

V. T.

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima