Rapsodija fudbalske Jugoslavije: Zvezda se probudila, padaju veliki skalpovi, nikad više timova blizu grupe u Evropi! (VIDEO)

Čak sedam timova iz bivše velike države na pragu grupa u Evropi

  • 42

U kvalifikacijama za Ligu šampiona i Lige Evrope pravi se mali SFRJ poredak! Mnogi timovi su iznenadili svoje navijače, a još više rivale.

Malo ko je očekivao da će Crvena zvezda održati čas fudbala Sparti iz Praga, a Vardar šokirati Kopenhagen, koji se nedavno prilično pristojno držao u Ligi šampiona.

U Hrvatskoj su Osijek i Rijeka pokazali rezultate dobrog ulaganja i funkcionisanja na infrastrukturnom i drugim nivoima, dok su se pristojno pokazali Dinamo i Hajduk.

Partizan je imao najteži posao i nije ozbiljnije uzdrmao Olimpijakos, ali bi mogao da napravi dobar rezultat i u poslednjoj rundi kvalifikacija za Ligu Evrope, ukoliko ne napravi senzaciju u Pireju.

Da krenemo od juga...

VARDAR

Sve je počelo u utorak od 20.00 kada je Vardar nastavio svoju evropsku bajku protiv severnjaka. Makedonci su eliminisali Malme, a zatim su u prvoj utakmici pobedili Kopenhagen sa 1:0.

Valja istaći da su momci iz Vardara Malme dočekali na stadionu u Strumici, tek protiv Danaca su mogli da igraju na novom i modernom objektu Filip II, što im je bilo zabranjeno kako bi se teren "čuvao" za Superkup Evrope između Mančester junajteda i Reala.

Pritisci su urodili plodom, bilo je i transparenata "UEFA mafija", ali se na te probleme zaboravilo kada je Džonatan Baloteli zatresao mrežu Danaca u 65. minutu.

Uz nekoliko domaćih igrača, aduti Vardara su Jermen Hambardžumjan, zatim spomenuti Brazilac Baloteli i njegov sunarodnik Felipe, koji je u klubu od 2015. po prelasku iz CSKA Sofije.

Tim nema zvezde, a vodi ga Goce Sedloski, nekadašnji defanzivac koji je najveći trag ostavio u zagrebačkom Dinamu igrajući od 1998. do 2005. čak 138 utakmica.

Ipak, on je iskustvo upijao u nemačkom Matersburgu gde je završio karijeru 2011. Tri godine je bio na poziciji asistenta, a sada ubira plodove rada na evropskom terenu.

Printskrin: Youtube

OSIJEK

Za ovaj klub sve se promenilo kada je mađarski preduzetnik Lorinc Mesaroš preuzeo rukovođenje klubom, uz podršku osiječkog kolege Ivana Meštrovića.

Dobili su 46.6 odsto deonica grada i 29 odsto iz vlasništva Gradske banke, gradonačelnik Ivan Vrkić poručio je da se radi o poslovnim ljudima koji imaju sredstva i ideje.

Oni su poručili da je to čin izlaska politike iz sporta, da su klub kupili za sve ljubitelje fudbala u Osijeku i regiji, što su rešili da pokažu u Evropi.

U ovoj rundi kvalifikacija za Ligu Evrope, srušili su veliki PSV sa 1:0 na gostovanju u Holandiju, što je šamar koji sigurno jako boli.

- Nikad čuo za Osijek, pa to je četvrta ekipa Hrvatske, od koga smo izgubili - pitali su se mnogi navijači PSV-a koji teraju Filipa Kokua sa klupe, a za adute kluba ni ovde mnogi sugurno nisu čuli.

Mrežu je sačuvao Malenica, ispred njega su veliki posao odradili Marko Barišić (strelac gola), Mateo Barać i Mile Škorić, pod komandom Zorana Zekića.

- Fantastično, nemam reči. Mi smo pre 13 meseci slavili opastanak u ligi, a sada smo dobili jedan PSV koji je ovde pobeđivao Mančester junajted i Real. Odigrati ovakvu utakmicu pred 32.000 ljudi je neverovatno. Ne želim sad razmišljati o revanšu, ima vremena. Vrtim film iz ove utakmice i strašno sam ponosan na ekipu, ali i naše navijače - poručio je Zekić posle meča.

Pre PSV-a, pale su Santa Koloma sa 6:0 u dvomeču i Lucern sa 3:2.

CRVENA ZVEZDA

Kada je u pitanju reputacija, Zvezda je daleko iznad svih klubova u regionu koji su napravili mala čuda rezultatima, ali je zbog katastrofalnih evropskih izleta i sunovrata u poslednjoj deceniji pobeda nad Spartom iz Praga pravo osveženje.

Ne samo rezultatski već zbog beskompromisnog pristupa, stava da rivalu ne sme da se dozvoli "širenje" po terenu Marakane, što je rezultiralo potpunom dominacijom u prvih 20 minuta.

Foto: A. Nalbantjan

Kapiten Sparte je priznao da nije znao šta ga je snašlo, to je odredilo tok meča iako je u tom periodu viđen samo jedan gol, a duel je doneo mnogo detalja na koje navijači Zvezde dugo nisu navikli.

Trener Milojević nije se libio da crta akcije igračima kao da je u pitanju košarka, igra je imala i "glavu i rep", da Zvezda od 1. do 90. minuta zna šta hoće kada ima loptu i kada je nema, što davno nije viđeno na stadionu "Rajko Mitić".

Foto: Profimedia

RIJEKA

O Rijeci ste na portalu Telegrafa mogli da čitate još zimus kao klubu koji se sprema da preuzme primat na teritoriji Balkana.

Sve konce u klubu vuku ekscentrični predsednik Damir Mišković i sportski direktor Srečko Jurišić, autoritet je na klupi doneo Matjaž Kek, a jedan od nosilaca igre je bivši krilni igrač Crvene zvezde Marko Vešović.

On je u klubu već tri godine i imao je veliki doprinos u rušenju dominacije Dinama, a sada se bori za Ligu šampiona protiv Salcburga.

U prvom meču bilo je 1:1, i to je Rijeka povela, pa će na svom terenu Rujevice odlučivati o daljem plasmanu u završno kolo.

HAJDUK SPLIT

Hajduk je posle senke Dinama pao i u senku Rijeke, ali je u Evropi dogurao do trćee runde i remija protiv Brondbija u Danskoj bez golova.

Danci će u revanšu igrati i bez Arajurija koji je dobio crveni karton, ekipa je podigla formu u završnici prošle sezone kada je tukla Dinamo na Maksimiru i overila titulu Riječanima, pa je sve preneto na evropski front.

U drugom kolu, Splićani su izbacili Levski iz Sofije sa 1:0 i 2:1.

DINAMO ZAGREB

Zagrepčani su morali da se zadovolje Ligom Evrope, odnosno kvalifikacijama, a zahvaljujući velikom iskustvu nije im predstavljala problem ekipa Oda.

Hodžić i Fernandeš su se pobrinuli za pobedu od 2:1 na Maksimiru, a Dinamu se čak zamera da je propustio da do vrha zatrpa mrežu Norvežana, što dovoljno govori o odnosu snaga - Dinamu je potreban jači rival za pravo nadigravanje.

MARIBOR

U prvom meču u borbi za LŠ, Maribor je pobedio islandski Hafnafjordjur, i to golom Brazilca Tavaresa. Od ekipe se očekuje siguran prolaz protiv inferiornog rivala, pa je Liga Evrope praktično u džepu, u slučaju eliminacije iz plej-ofa za najelitnije društvo.

Foto: A. Nalbantjan

PARTIZAN

Crno-beli su dobili najteži zadatak protiv Olimpijakosa, ali imaju za čime da žale. Nisu bili inferiorni, samo su previše dozvolili, naročito u poslednjem minutu kada su naivno primili gol za 3:1.

Uz to je previše izgubljeno u sapunici sa Leonardom i Sejdubom Sumom koji je došao nespreman za utakmicu, a Grci su to znalački kaznili, iako su igrali prvi zvanični meč sa mnogo rezervista, što se osetilo u igri.

Zadatak u revanšu će biti paklen na Karaiskakiju, ali i u slučaju eliminacije, Partizan ima kapacitet da se izbori za Ligu Evrope.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA