≫ 

Čovek koji je predvideo sve iz prvog meča: U Trnavi tuku još jače, ovo je recept za Zvezdin revanš, Milojević jedno ne sme da dozvoli!

Vukomanović zna dobro kako treba igrati u Trnavi pred 20.000 navijača

  • 24

Fudbaleri Crvene zvezde dobili su lepo upozorenje u prvoj utakmici protiv Spartaka iz Trnave (1:1), u 3. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Nije bilo nimalo lako, neće biti ni u revanšu u utorak od 20.30.

Trnava je demonstrirala stil tvrde, žestoke i disciplinovane ekipe, u skladu sa igračkom reputacijom trenera Radoslava Latala, igrača koji je od 1994. do 2001. igrao za Šalke i dobro zna kako da "našpanuje" tim za ovakve mečeve.

Ekipi prvaka Slovačke prija uloga autsajdera, baš kao i Crvenoj zvezdi koja je u poslednjih godinu dana pravila velike uspehe u Evropi upravo kada je bila posmatrana "ispod oka" i kada je iz defanzive "jurila" pobedu.

Vukomanović je uspevao da ukroti Trnavu - rani pogodak je neophodan Foto: Ivan Vukomanović/privatna arhiva

Ovaj put je Zvezda morala da preuzme dirigentsku palicu i diktira tempo igre, u čemu se nije najbolje snašla u prvom okršaju, koji će treneru Vladanu Milojeviću poslužiti kao dobar primer za promenu pristupa.

Pre prvog meča, kontaktirali smo nekadašnjeg trenera Slovana iz Bratislave, Ivana Vukomanovića, koji je do najsitnijih detalja skenirao ekipu Spartaka iz Trnave, praktično sve iz njegove priče demonstrirano je na stadionu "Rajko Mitić".

- Traže slabu stranu za baziranje taktike, onda organizovano prave presing i jako su brzi, u roku od 6 do 8 sekundi se 3-4 igrača stvori u vašem 16-ercu i napravi šansu za gol. Imaju igrače tog profila, mogu da istrče tako brzo, prave takav presing, kolektivni, utrenirani su već više od godinu dana u tom stilu. Probaće da naprave razliku na kontranapade i njima će jedan gol u gostima puno značiti, i kod kuće - rekao nam je Vukomanović pre meča, tako se i ispostavilo.

Munjevito izjednačenje je saseklo krila crveno-belima Foto: Marko Jovanović

Jedan mali pad koncentracije posle proslave gola skupo je koštao Zvezdu, pa će biti znatno teže na gostovanju, gde je Spartak već uspeo da odoli Legiji iz Varšave, iako je bio u potpunosti nadigran.

Ipak, Zvezda je sada dobila opciju više jer se Veljko Simić odlično pokazao kao raspoloženi i razigrani džoker i protiv Trnave i protiv Spartaka iz Subotice, uz opciju više u napadu posle dva gola Milana Pavkova.

Na jednu stvar crveno-beli posebno moraju da obrate pažnju u revanšu, na šta je upozorio Vukomanović u novom razgovoru za naš portal.

Može li Veljko Simić da razgrne bunker Trnave? Foto: Marko Jovanović

- Protiv Trnave je tamo jedini način ako se udari visoki presing, mi smo to uradili sa Slovanom tokom 90 minuta i oba puta smo pobedili uz golove date u 1. poluvremenu. Dobar napadač je ključna stavka u oovm periodu, dobro kretanje i jedan detalj prave razliku, dobar napadač dobija ovakve utakmice - poručio je Vukomanović, podsetivši na Zvezdin problem iz prvog meča, pošto Stojiljković još traži pravi put do forme.

Smatra Vukomanović da je Latal slagao da će se igrati potpuno isto u revanšu.

Nema lakih pasova i prolaza Foto: Marko Jovanović

- To je "labavuša" da se Zvezda opusti, želi da svi pomisle kako će tamo biti ista utakmica. Oni tamo igraju fanatično, publika ih nosi, tamo biju još više, tamo su kao osice, a Zvezda na to nije navikla. Ići će na provokaciju, da isprovociraju Radonjića jer znaju da ima kratak fitilj. Nama su tamo stalno "gađali" Čavrića, tukli ga žestoko, provocirali... Dobio je tamo jednom crveni karton jer je reagovao kao Radonjić u Beogradu posle jednog duela. Zvezdu čeka rudarski posao.

Postavlja se pitanje - kako će Zvezda diktirati tempo?

Za Radonjića će ova utakmica biti ispit zrelosti Foto: Marko Jovanović

- Sad Zvezda mora da napada i bude dominantna, a ima problem kad ona mora da gradi igru u Evropi, jer više voli da sačeka protivnika, do sada nije igrala visok presing u ozbiljnim utakmicama. Ovakav način ne odgovara igračima kao što su Radonjić i Ben, oni su navikli da imaju prostor u tranziciji i da pobegnu protivniku. Ovde nemaju prostor između linija, nemaju više od 10-15m da iskoriste brzinu. Ali opet, ja sam veliki optimista i navijač, vidim Zvezdu kako ide dalje - zaključio je Vukomanović uz novu dozu opreza koja nije na odmet.

Još jedan dobar pokazatelj njegove teorije jeste utakmica Trnave protiv Legije u Slovačkoj, gde je domaći tim napravio 16 faulova uz samo dva žuta kartona, dok je u Legiji Marko Vešović prepoznat kao igrač kraćeg fitilja.

To su Slovaci iskoristili navlačenjem na dva naivna faula za dva žuta kartona u 25. i 37. minutu, pa su Poljaci veliki deo meča igrali sa igračem manje, da bi crveni karton dobio i Antolić u 85. minutu.

Zato će za crveno-bele prvi zadatak biti zrela igra i pametan odgovor na sve provokacije, jer posle nasedanja na njih svaka taktička priča može pasti u vodu.

Crveno-beli su to skupo platili kada je Gelor Kanga odreagovao u Beogradu protiv Ludogoreca, sada joj se to ne sme ponovoti ako želi da trasira put ka Ligi šampiona.

VIDEO - Golman Trnave je u Beogradu ukrotio sve udarce, poslao je poruku i pred meč u Slovačkoj

(B. Vinulović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ducko

    13. avgust 2018 | 14:26

    umesto stoiljkovica pavkov i umesto bena simic. pavkov i simic su dobri za razbijanje bunkera a stoiljkovic i ben nisu.

  • Delija

    13. avgust 2018 | 14:32

    Mi ako damo gol oni su gotovi i to je to ! Ne vidim zasto Zvezda ne moze da im da 2 gola ? A ako damo 2 gola oni treba da daju 3 sto je nerealno! Gledao sam ih orotiv Legije kada su primili gol totalno su se pogubili jer su ekipa koja ne ume da napada, igraju na kontre a kada treba oni da organizuju igru pogube se. Tako da je poenta da povedemo i bice kraj !

  • Darko

    13. avgust 2018 | 17:57

    Po meni Ben nam mnogo kvari igru,hoce da se lopta vrti oko njega i od da je salje drugima a on to ne moze,Simica u drugom poluvremenu treba ubaciti...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA