≫ 

Pažnja, Gvardiola govori: Mediji imaju moć, ne političari, ne vlade - mediji! Rasizam je svuda

Menadžer Sitija se raspričao, povod je bio vređanje Sterlinga, ali je razgovor sa medijima otišao u širinu

  • 0

Menadžer Mančester sitija Pep Gvardiola stao je u odbranu svog igrača Rahima Sterlinga koga su navijači Čelsija navodno vređali na rasnoj osnovi, mada se to još utvrđuje.

Četvorici galamdžija, pristalicama kluba iz Londona, Čelsi je zabranio ulazak na tribine do daljeg, dok istraga ne utvrdi da li je u uvredama bilo elemenata rasističkog ponašanja, koje poriču osumnjičeni.

Taj incident bio je glavna tema razgovora menadžera Sitija Pepa Gvardiole i novinara dan pred meč Lige šampina sa Hofenhajmom.

- Zaista ne znam... - odgovorio je Gvardiola na pitanje da li su Sterlinga vređali samo zbog boje kože, pa se nadovezao:

- Pričao sam sa njim kad je došao jutros na trening, vidim da je bio aktivan na društvenim mrežama (povodom uvreda, prim. aut). Rekao sam mu da sačuva privatnost, što je i uradio. Manje je aktivan na društvenim mrežama nego kad je bio mlađi. Sad je zreliji, i na terenu i van njega - ima i dvoje dece. Ne znam koji je razlog (što su ga vređali). Valjda bi trebalo ako igra loše, ali ako je zbog boje kože... - zastao je, pa nastavio Katalonac:

- To je suludo i zato moramo svi... Moramo svi da ga zaštitimo ako je tako.

Nisu bila potrebna dodatna pitanja za Gvardiolu, poentirao je da u vremenu apsolutne vladavine masovnih medija upravo oni imaj svu moć u rukama, pa i da stanu u zaštitu igrača od ovakvih pojava.

- Mediji, naravno imaju odgovornost - svi i svuda bi trebalo da je imaju. Možete da napišete nešto (mediji), da nekog uvredite, izazovete konflikt. Danas, pravu moć imaju mediji, ne političari, ne vlade - već mediji!

Pep Gvardiola po strani je ostavio fudbal u razgovorima sa novinarima, naglasio važnost angažovanja i aktivizma čitavog društva u rešavanju nagomilanih problema Foto: Tanjug/Ap

Vratio se potom na temu rasizma.

- Rasizam je svuda. Ljudi se fokusiraju na fudbal, ali nije sve u fudbalu. Na primer, kako mi tretiramo emigrante i izbeglice, kada su barem jednom naše dede bile izbeglice. Kako mi njih (izbeglice) kao društvo tretiramo - to je pitanje za sve. Zato moramo da se borimo svakog dana.

Gvardiola se usput zahvalio Čelsiju zbog privremenog proterivanja navijača koji su vređali Sterlinga.

- Da se isto desilo nekom igraču Čelsija i moj klub bi isto reagovao. Moramo se boriti za ljudska prava da bismo učinili naše društvo boljim u budućnosti. Danas nije opasno živeti samo u Engleskoj, već svuda u Evropi. Poruka za političare je da moraju biti istrajni u borbi za ljudska prava, a mi moramo braniti demokratiju najbolje što možemo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA