Jedan vredi 100m, drugi u Metalcu, treći odjavio Srbiju: Gde su, šta rade Orlići sa Novog Zelanda?

Različite su sudbine zlatnih novozelandskih Orlića!

  • 6

Na današnji dan, pre četiri godine, Srbija je golovima Staniše Mandića i Nemanje Maksimovića postala svetski prvak na U20 šampionatu na Novom Zelandu.

Ova pobeda sada već ima mitološki značaj i kultni status, Srbija je kao samostalna država dostigla najveći vrhunac u omladinskim kategorijama, a kako obično biva, sudbinski putevi umeju da budu veoma čudni...

U20 fudbalska reprezentacija Srbije Foto: MN Press

Neki su dostigli neslućene visine, neki su nestali, a momak koji nije bio na ovom turniru, Luka Jović, postao je igrač Real Madrida!

Predrag Rajković, Luka Jović, Fudbalska reprezentacija Srbije Foto: MN Press

PREDRAG RAJKOVIĆ

Bio je kapiten i golman koji je učvrstio status najtalentovanijeg čuvara mreže na svetu, a sada brani mrežu Makabija iz Tel Aviva. Mnogi su bili svojevremeno šokirani ovim izborom, bilo je interesovanja i sa zapada, a Rajković još nije dobio puno poverenje u A timu.

Razlog je Marko Dmitrović, golman koji je težim putem došao do Primere, ali se svakako čini da Rajković ima dovoljno vremena da se dokaže, golmanski vek je dug i sazrevanje ume da učini svoje - Rajković ima 23 godine i priliku da napravi iskorak u karijeri.

Milan Gajić - FK Srbija Brazil, Novi Zeland, reprezentacija Srbije - New Zealand Soccer U20 WCUP Brazil Serbia Foto: Profimedia/AFP

MILAN GAJIĆ

Iz OFK Beograda je 2015. prešao u Bordo, ali je imao prilično turbulentan boravak u klubu, česte su bile povrede i promene trenera, posle čega je u februaru ove godine prešao u Crvenu zvezdu.

Nije se ni na Marakani još ustalio, menjao je levu i desnu stranu, bio deo formacijskih eksperimentisanja, trenutno je sa mladom selekcijom na Evropskom prvenstvu, koje se održava u Italiji.

Spada u lidere ovog tima, bio je to i na Novom Zelandu, gde je uživao veliko poverenje selektora Veljka Paunovića.

Nemanja Antonov Foto: Partizan.rs

NEMANJA ANTONOV

Još jedan klasić OFK Beograda, bio je čak među najboljim igračima reprezentacije na Novom Zelandu, neumorno se ponavljao na levoj strani terena, dominirao je i fizički u svom uzrastu, ali je zatajio u prelasku u seniorski rang.

Imao je epizodu u Grashopersu od tri godine, potom prešao u Partizan na pozajmicu, ali čak ni u Humskoj nije došao do ozbiljnije minutaže i šanse da se dokaže. Sada se za svoje mesto pod Suncem bori u dresu belgijskog Muskrona.

MIRKO IVANIC Foto: MN Press

SAŠA ZDJELAR

Niz OFK-ovaca nastavlja Saša Zdjelar, momak koji je još 2013. godine prodat Olimpijakosu, ali je ostao do 2015. na Karaburmi. Kao centralni vezista, nije se nametnuo u Pireju, ali se ustalio u Partizanu, u koji je došao posle pozajmice. Ugovor je potom otkupljen, poslednji uspeh mu je osvajanje Kupa Srbije.

Milos Veljkovic Foto: Tanjug/AP

MILOŠ VELJKOVIĆ

Još davno je Veljković privlačio najveću pažnju jer je kao dete srpskih gastarbajtera počeo da trenira u Bazelu, pa od 15. godine igrao za Totenhem. Petogodišnji ugovor nije bio garancija dugog boravka u klubu, otišao je na pozajmice u Čarlton i Midlsbro, pa se preselio u Verder Bremen. Ispostavilo se da je to bio pravi potez, ustalio se u Nemačkoj i deluje da su mu i klub i liga "prava mera". Takođe, redovan je na spiskovima A tima, zabeležio je i mundijalski nastup protiv Brazila.

Usput, spada u red igrača koji se mogu pohvaliti i svetskom i evropskom titulom, jer je bio šampion 2013. u Litvaniji.

Srđan Babić, FK Crvena zvezda Foto: FK Crvena zvezda

SRĐAN BABIĆ

Vojvodina je uspeh na Novom Zelandu naplatila preko Real Sosijedada, potpisao je Banjalučanin četvorogidšnji ugovor, ali je usledila selidba u B tim, Babić je nastupao i za Reus, klub iz Segunde. Onda je usledio poziv Zvezde 2017, uz klauzulu od 800.000 evra, koja je na kraju aktivirana za četvorogodišnji ugovor. Igrao je Ligu šampiona sa crveno-belima, sada je takođe na Evropskom prvenstvu u jatu Gorana Đorović.

Ivan Šaponjić, FK Benfika Foto: Twitter/@SL_Benfica

IVAN ŠAPONJIĆ

Momak iz Nove Varoši bio je uzdanica Partizana, a sada je povratnik u Benfiku B iz Zulte Varegema. Sa Portugalcima ima ugovor do leta 2021. godine, predstoji mu novo dokazivanje, jer ima daleko drugačiji put od Luke Jovića, sa kojim je delio svlačionicu u Benfiki, kada su došli u slično vreme.

Nemanja Maksimović Foto: Marko Jovanović

NEMANJA MAKSIMOVIĆ

Momak koji je posebno trnovit put imao, dokaz da se upornost i strpljenje isplate. Iako je iz Zvezde požurio u Veornu, potom je od Domžala došao do Astane, sa njom igrao Ligu šampiona, u koju je čak i uveo postigavši ključni gol protiv APOEL-a u kvalifikacijama.

Sve to nije moglo da prođe neprimećeno u Primeri, prešao je u Valensiju, pa pravi zenit dostigao u Hetafeu, klubu koji je doživeo renesansu ove godine i predstavlja jednu od najlepših evropskih bajki. Klub od kog to niko nije očekivao, uspeo je da dođe do praga Lige šampiona, u poslednjem kolu su nijanse presudile.

Ipak, Maksimović nema za čime da žali, iskristalisao se kao lider ove ekipe, usput se ustalio i u A reprezentaciji, kao momak koji je u stanju da iskontroliše sva dešavanja na centru terena, uz defanzivne zadatke i mogućnost da u ofanzivi doprinese koliko je god moguće.

Staniša Mandić Foto: Instagram.com/s_mandic7

STANIŠA MANDIĆ

Momak koji je obeležio turnir i finale, nije u seniorskom pogonu napravio iskorak kakav je sanjao. Štaviše, žurilo mu se u A tim, pa je izabrao Crnu Goru, a onda se obreo u Songdalu, sada igra za Zrinjski iz Mostara.

Nije se proslavio ni u Crnoj Gori, odigrao je samo četiri utakmice u seniorskom pogonu.

Andrija Živkovic Foto: Marko Todorović

ANDRIJA ŽIVKOVIĆ

Još jedan momak koji se i dalje "traži", iako je već dugo u Benfiki. Njegov kontroverzan transfer iz Partizana možda je i najveća sapunica u istoriji transfera našeg fudbala, zbog umešanosti oca, menadžera i samog obeštećenja.

Živković je obeležio jedno Partizanovo evropsko leto i jesen u Ligi Evrope, bio je najzaslužniji što su crno-beli bili na pragu proleća, posle čega je prešao munjevito put od najvoljenijeg do najomraženijeg reprezentativca.

Redovan je takođe u A timu, ali se čini da su partije u klubu daleko od onoga što je najavljivao svojevremeno u Partizanu.

APTOPIX Italy Soccer Italian Cup Foto: Tanjug/AP

SERGEJ MILINKOVIĆ SAVIĆ

Sada već zlatni dečko Lacija, imao je težak zadatak na prelazu iz prošle u ovu sezonu, zbog vrtoglavih suma oko transfera koje su se spominjale. U vreme najboljih partija u Rimu, nije pozivan u nacionalni tim, potom je to skupo koštalo selektora Muslina, a onda je bez pravog uigravanja "bačen u vatru" na Mundijalu.

Sve to uzelo je danak, potom je povreda malo omela dete Voše, koje je malo kasnije ponovo počelo da briljira. Usput, doneo je Laciju Kup protiv Atalante golom u finalu, posle čega je ponovo usledio period oporavka. Opet se spominju vrtoglave sume za transfer, doduše malo razumnije nego prošle godine u režiji Klaudija Lotita. Svakako, Sergej spada u red afirmisanih igrača na svetskoj sceni, nije izneverio kada se pogledaju partije sa Novog Zelanda.

FK Čukarički - FK Crvena zvezda, Filip Manojlović Foto: Marko Todorović

FILIP MANOJLOVIĆ

Dobio je zavidnu šansu u Crvenoj zvezdi kao prvi golman, to mu je donelo i transfer u Hetafe, odakle se preselio u grčki Panionios, gde se uspešno snašao. Put do Španije bio je trnovit, išao je od Sopota do Bežanije i Bačke, a potom je dobio priliku da čuva mrežu crveno-belih, koji su to naplatili sa oko 1.25 miliona evra u leto 2017.

Godinu dana kasnije, prešao je u Panionios na jednu sezonu pozajmice, a zabeležio je i seniorske nastupe protiv Katara i SAD na turnejama Orlova.

Vanja Milinković Savić Foto: Profimedia

VANJA MILINKOVIĆ SAVIĆ

Avanturistički put je imao golmanski član porodice Milinković Savić, od Mančester junajteda do Askolija, za koji brani trenutno. Bio je zamena Rajkoviću na Novom Zelandu, posle Junajteda se vratio u Vojvodinu, pa branio za Lehiju, Torino i SPAL pre dolaska u Askoli.

Zanimljivo je da ga karakteriše sjajan udarac i da voli da izvodi slobodnjake, u čemu je parirao Siniši Mihajloviću na treninzima u Torinu.

fudbalska reprezentacija Srbije, utakmica Srbija Nemačka Foto: Tanjug/AP

MIJAT GAĆINOVIĆ

Potpuno afirmisan igrač, jedan od nosilaca igre Ajntrahta, univerzalac koji može da pokrije više pozicija. Nije bila retkost u prošlosti da ne dobija šansu, što se nedavno promenilo u seniorskom nacionalnom taboru.

Klupske uspehe krunisao je u Ajntrahtu, osvojio je Kup Nemačke i ove godine došao do polufinala Lige Evrope. Takođe, u biografiji mu je još evropsko zlato iz 2013.

FK Crvena zvezda - FK Spartak Moskva, Stefan Milošević Foto: Marko Todorović

STEFAN MILOŠEVIĆ

Nije previše odmakao od Novog Zelanda, samo je iz subotičkog Spartaka došao u Crvenu zvezdu, iz koje se vratio na sever Srbije, posle samo dva meča. Čak ni u povratničkom mandatu, Milošević nije uspeo da pokaže zašto je svojevremeno bio član blistave generacije.

FK Rad - FK Crvena zvezda, Vukašin Jovanović Foto: Telegraf/Marko Todorović

VUKAŠIN JOVANOVIĆ

Njegove suze posle osvajanja svetskog trona obišle su planetu, najemotivnije je podneo svetsko zlato, a potom prešao u Zenit 2016, posle lepe polusezone u Crvenoj zvezdi.

Ipak, transfer nije bio baš blistav za njega što se tiče sportskog aspekta, igrao je za 2. tim, potom prešao u Bordo, uz jednu epizodu pozajmice u Eibaru. Imao je prošle sezone zapaženih partija za francuski klub, sada je član reprezentacije na U21 Evropskom prvenstvu.

Miladin Stevanović Foto: Marko Jovanovic

MILADIN STEVANOVIĆ

Partizanovo dete, osvojio je Kup i prvenstvo sa crno-belima 2015. i 2016, pa prešao u Kajzerispor, odakle ga je u Srbiju vratio Čukarički. U vatru je bačen 2014. protiv Bešiktaša u Ligi Evrope, ali nije uspeo da se ustali u Humskoj.

Marko Grujić, FK Herta Foto: Guliver/Boris Streubel/Stringer/Getty Images

MARKO GRUJIĆ

Zanimljivo je da Grujić nije nosio igru na Novom Zelandu, ali je posle njega u klubu postao najtraženiji igrač. Jesen sa Crvenom zvezdom posle Novog Zelanda ga je odvela u Liverpul, odakle je prešao u Hertu.

Transfer u Liverpul je bio dobar po Zvezdu, odlazak u Hertu dobar po Grujića, pa Marko sada pokazuje partije slične onima na Marakani, kada je imao punu slobodu u igri uz Mičela Donalda.

Ipak, Grujić sada nije na spisku Gorana Đorovića, imao je nesuglasice sa FSS-om i prethodnim selektorom Mladenom Krstajićem.

RICARDO JORGE PIRES GOMES Foto: MN Press

RADOVAN PANKOV

Bivši štoper Vojvodine poznat je kao veliki zvezdaš, to je isticao još u Novom Sadu iritirajući navijače, posle čega je otišao u Ural, pa AEK Larnaku.

Pravu seniorsku afirmaciju doneo mu je niški Radnički, odakle je ispunio želju da zaigra za Crvenu zvezdu ovog leta.

Filip Janković Foto: Instagram/filip.jankovic

FILIP JANKOVIĆ

Možda i najbrutalniji sudar očekivanja i realnosti. Bio je najmlađi debitant Zvezde u Evropi, harao je u omladinskim kategorijama, čuvene su priče o mešanju majke u karijeru i fudbalski rad, ali ni na Novom Zelandu nije bio u ozbiljnijim planovima selektora.

Bio je to poslednji trzaj, posle čega ga nikad više nismo videli u ozbiljnijem klubu, sada čak ni nema klub!

Stefan Ilić, FK Crvena zvezda Foto: crvenazvezdafk

STEFAN ILIĆ

Kragujevčanin je čak došao u Crvenu zvezdu iz subotičkog Spartaka, poput Stefana Miloševića, pa je imao pozajmicu niškom Radničkom, pred odlazak u Bežaniju. Sada je član Metalca iz Gornjeg Milanovca, sa kojim ima solidnu statistiku sa 12 golova iz 42 meča. Zamimljivo je da je u juniorskim danima nosio dres i Zvezde i Partizana!

VIDEO - Luka Jović se na srpskom jeziku predstavio Real Madridu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neki

    20. jun 2019 | 13:41

    Posle im slava udarila u glavu i mnogi su visoko poleteli a zna se ko visoko leti nisko pada i to pogotovo onima koji nemaju jaka krilia..To se mnogo puta dokazalo u praksi...sad ćemo vidjeti Luku Jovića...želim mu od srca da bude najbolji igrač u Realu i dalje...vreme će pokazati..

  • Markić

    20. jun 2019 | 12:43

    Nekolicina se 'proslavila', a ostali potop!

  • BralE

    20. jun 2019 | 13:26

    Po ovom spisku se tek vidi koliko njih su gurali menadzeri da bi ih što bolje prodali i to uz pomoć grupe zaista dobrih igrača...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA