≫ 

Nula od derbija, nula od fudbala: Mučan remi Zvezde i Partizana, huligani "oskrnavili" svetinju!

Agonija je pravi opis 162. okršaja večitih!

Fudbaleri Zvezde i Partizana odigrali su bez golova u 162. večitom derbiju, pa je tako ostala na snazi razlika od 11 bodova u korist aktuelnog šampiona naspram najbližeg pratioca.

Utakmica koja se nedeljama najavljivala kao "spektakl" i "praznik fudbala", bila je paradigma srozanog domaćeg fudbala: sve najgore što decenijama "ubija" superligaško takmičenje u nedelju uveče se sabralo na našem najvećem stadionu - očajan fudbal, agresivno i prostačko ponašanje aktera oba tima i divljačko ponašanje huligana pre i za vreme utakmice.

To je danas derbi!

FK Crvena zvezda - FK Partizan Foto: Marko Jovanović
FK Crvena zvezda - FK Partizan Goti južna tribina posle velike bakljade navijača Partizana Foto: Marko Jovanović
FK Crvena zvezda - FK Partizan Kordon policije "na gotovs" pred severnom tribinom Foto: Marko Jovanović

Nije preterivanje reći da su se i ovog puta huligani svojski potrudili da "ubiju" svetinju zvanu derbi, tučama, bakljadama i paljenjem stadiona, čime su bacili senku na utakmicu koja je svakako bila demonstracija antifudbala.

Utakmicu, koja je zbog pira huligana bila prekidana dva puta, najbolje opisuje podatak da obe strane nisu iskreirale nijedinu šansu iz kategorije "stopostotnih", tek 2:1 za Zvezdu je bilo u udarcima u okvir gola, mada su i ta dva šuta bila sve samo ne dramatična opasnost po Stojkovića.

Najbolje šanse za Zvezdu nisu iskoristili Gavrić, Vukanović, na kraju i Ivanić, čiji je udarac u 95. minutu "iz mrtvog ugla" završio u spoljnom delu mreže, dok je kod gostiju prilike promašivao možda i najbolji akter meča Umar Sadik.

Vukanovićeva prilika bila je daleko izglednija od pomenute Ivanićeve. Igrao se 59. minut kada se napadač Zvezde našao pred Stojkovićem okrenutih leđa pošto je dobio loptu od Degeneka, međutim potpuno je izgubio orijentaciju i ušeprtljao se u ključnom trenutku.

Vredi reći i to da je Gavrić, derbi debitant uz Veljka Nikolića, takođe propustio da se proslavi, i to u burna dva minuta pred golom Partizana u finišu poluvremena. Nije najbolje odreagovao u izglednoj poziciji, ostao je neometan na šutu, imao je pred sobom Pavlovića i gol Partizana, a loptu je lansirao negde podno severne tribine.

FK Crvena zvezda - FK Partizan Foto: Marko Jovanović
FK Crvena zvezda - FK Partizan Foto: Marko Jovanović

Stekao se utisak da i jedni i drugi mogu profitirati samo nakon defanzivnih kikseva rivala, što je i bio slučaj početkom drugog poluvremena, kada je Suma "oteo" loptu Petroviću, prosledio loptu do Sadika, a ovaj, potpuno nesvestan pozicije u kojoj se nalazi, umesto trka ka Borjanu, šutirao "iz prve" i upropastio "zlatnu priliku".

To je otprilike, bilo sve sa repertoara večitih za ovaj put. Poslednjih dvadesetak minuta utakmice, koja je inače produžena sedam minuta, gotovo da nije bilo ni polušanse. Kao da je fudbal prestao da se igra i svi čekali da se meč završi, mada to možda ne važi za huligane koji tu svakako nisu bili zbog fudbala.

Umesto njih, neka govore (ne)dela: južna tribina je gorela od stotina baklji, popaljene su stolice, jedan žandarm je ozbiljnije povređen još i pre nego što je meč počeo, o tuči između frakcija navijača Partizana je suvišno i govoriti, na to smo već navikli. 

Sudija Lukić je morao da "seče" utakmicu dva puta upravo zbog divljanja nazovi navijača, koji, da su imali jaču vatrenu moć, sigurno bi zapalili stadion i otišli kućama srećni i zadovoljni zbog toga.

Derbi je na "aparatima"...

CRVENA ZVEZDA – PARTIZAN 0:0

Stadion: Rajko Mitić

Gledalaca: Oko 38.271

Sudija: Lazar Lukić

Crvena zvezda: Borjan – Gobeljić, Milunović, Degenek, Rodić (od 74. Pankov) – Petrović, Jovančić – Ben, Nikolić, Gavrić (od 84. Ivanić) – Boaći (od 34. Vukanović).

Partizan: Stojković – Miletić, Ostojić, Pavlović, Urošević – Zdjelar, Natho – Marković (od 45. Stevanović), Suma (od 75. Šćekić), Asano - Sadik (od 86. Matić).

TOK MEČA

95. minut - Šansa za Zvezdu! ivanić je mogao da prekine ovu agoniju, stigao je do lopte pre Stojkovića, a onda iz okreta, iz teške pozicije, pogodio spoljni deo mreže.

90. minut - Gotovo da se ništa ne dešava na terenu! Krajnje loše izdanje dva naša najbolja tima. Sudija Lukić produžio je meč sedam minuta.

86. minut - Poslednju izmenu vrši Milošević, izašao je možda i najzapaženiji igrač Partizana Sadik, a Matić je dobio priliku da debituje u derbiju.

83. minut - Evo i Ivanića na terenu, skupo pojačanje Zvezde dobilo je priliku umesto Veljka Nikolića.

75. minut - Nije mogao Gvinejac dalje, pa je Savo uveo Šćekića kao alternativu.

FK Crvena zvezda - FK Partizan Foto: Marko Jovanović
Foto: Telegraf.rs

74. minut - Izmena u Zvezdi, Pankov je u igri umesto Rodića koji ne može da nastavi. Blizu izlaska je i Suma...

70. minut - Novi prekid, ovog puta zbog povreda Sume i Sadika. Obojica su ostala da leže, pali su gotovo u istom momentu nakon žešćih duela sa defanzivcima Zvezde. Loš fudbal i dalje, kako vreme gledamo sve gore izdanje oba tima.

62. minut - Opasan napad Partizana i šansa za Natha. Sadik je prethodno promešao odbranu Zvezde, ubacio, a na odbitak je natrčao Izraelac i "tukao" sa 18 metara - pored gola!

59. minut - Vukanović je bio u novoj šansi! Napala je Zvezda posle kornera Bena, Degenek je ubacio glavom pred gol, gde se Vuklanović iskrao odbrani Partizana, ali se nije najbolje snašao na metar od Stojkovića.

51. minut - PREKID! Zbog velike bakljade koja stiže sa južne tribine. Dim je prekrio čitav teren, sudija Lazar Lukić nije imao drugog izbora no da označi prekid dok se ne steknu uslovi da se meč nastavi.

bakljada grobara Foto: Telegraf.rs

46. minut - Savo Milošević je u nastavku bacio "u vatru" tinejdžera Filipa Stevanovića, koji je zamenio Markovića.

POLUVREME

43. minut - Dobar meč igra Njegoš Petrović, najkonkretniji je kod Zvezde. Uputio je još jedan upotrebljiv centaršut pred gol Partizana, gde je kasnio Gavrić da pokupi loptu...

38. minut - Jaki udari Zvezde! Dva puta su se odbranili crno-beli, i to posle udaraca Bena, pa onda i Gavrića. Prvi put se lopta odbila o telo defanzivaca Partizana, a nakon toga je Zvezdin debitant u derbiju krajnje neprecizno šutirao iz odlične pozicije.

37. minut - Velika prilika za Zvezdu! Veljko Nikolić je, nakon kiksa Miletića, ostao sam po krilu odakle je "gađao" Vukanovića, a ovaj pokušao "štiklom" da matira Stojkovića. Promašio je čitavu loptu!

36. minut - Novi žuti karton dobio je Miletić.

32. minut - Peh za Boaćija! Pokazuje Ganijac da ne može da nastavi, u pitanju je povreda, pa će Stanković morati da posegne za izmenom. U igri je Vukanović, a Boaći je uplakan završio meč.

FK Crvena zvezda - FK Partizan Foto: Marko Jovanović
FK Crvena zvezda - FK Partizan Foto: Marko Jovanović

23. minut - Novo koškanje na terenu! Suma i Petrović su se "dokačili", Gvinejac je nervozno odreagovao i udario igrača Zvezde, pa se onda Jovančić uključio da brani saigrača. Pritrčali su i ostali da "pripomognu". Na kraju samo žuti karton za Sumu.

FK Crvena zvezda - FK Partizan Foto: Marko Jovanović

22. minut - Opasna situacija pred golom Partizana! Njegoš Petrović je šutirao, vrlo neugodno je to bilo po Stojkovića, koji je krajnjim naporom izbacio loptu u korner.

20. minut - Zvezda je imala terensku inicijativu dva-tri minuta, ipak ništa vredno pomena se nije desilo pred golom Vladimira Stojkovića. Sadik je na drugoj strani ppod stalnim udarom čuvara.

15. minut - Prvi udarac u okvir gola izveli su igrači zvezde, Gavrić je pokušao iskosa, ali spreman je bio Stojković.

marković i jovančić Foto: MN Press

9. minut - Sadik je zapretio! Još jedan opasan napad Partizana. izdržao je Nigerijac duel sa Milunovićem, zagradio se, pa šutirao iz okreta, nije to bila laka pozicija, ali bilo je problema po domaći tim. Od svega samo korner za crno-bele.

8. minut - Opasan napad Partizana, Suma je pao pošto je proturio loptu Milunoviću kroz noge, ipak nije tu bilo ni govora o prekršaju.

5. minut - "Varnice" na terenu, Degenek je duboko na polovini Zvezde gurnuo Sadika, a ovaj pao, posle čega je došlo do koškanja igrača oba tima. Sudija Lazar Lukić je "progledao kroz prste" defanzivcu crveno-belih za ovaj start.

1. minut - Bolji početak Zvezde, sa jačim intenzitetom na polovini rivala krenuli su crveno-beli. Jak udarac je dobio Njegoš Petrović, ipak pridigao se i nastaviće meč.

FK Crvena zvezda - FK Partizan Foto: Marko Jovanović

Evo šta je prethodilo samom izlasku igrača na teren.

18.00 - Igrači oba tima predvođeni sudijskom trojkom tek sada izlaze na teren što znači da će početak ovog 162. večitog derbija kasniti.

17.55 - Još pet minuta do početka derbija, evo i koreografije na Sveru sa parolom: "Tu smo se rodili mi, tu i zavoleli". Delije su citirale Luisa i čuveni hit "Slike u oku".

17.40 - Manje od pola sata pre početka utakmice došlo je do tuče na južnoj tribini između zaraćenih frakcija Grobara. Navijači smešteni u centralnom delu Juga nasrnuli su na Zabranjene koji su u drugom delu tribine. Policija je brzo intervenisala.

FK Crvena zvezda - FK Partizan Foto: Marko Jovanović

17.30 - Novinarska ekipa Telegrafa je doživela neprijatnost uoči 162. večitog derbija kada su navijači Crvene zvezde napali naše kolege ispred Marakane.

17.25 - Nekih pola časa pre početka derbija na najvećem srpskom stadionu se okupilo oko 20.000 gledalaca. Pogledajte delić atmosfere.

Derbi atmosfera Foto: Telegraf.rs
Derbi atmosfera Foto: Telegraf.rs

17.15 - Po običaju, Vladimir Stojković je prvi izašao na zagrevanje i dobio sada već tradicionalne uvrede.

FK Crvena zvezda - FK Partizan Foto: Marko Jovanović

17.00 - Sve je spremno za 162. Večiti derbi koji se od 18 časova igra na stadionu Rajko Mitić, a treneri dva tima Dejan Stanković i Savo Milošević odredili su i sastave za ovaj meč. U odnosu na najavljene timove, jedina izmena je u Partizanu gde će Lazar Marković od prvog minuta biti u startnoj postavi umesto Filipa Stevanovića koji je prvobitno bio najavljen.

CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN (18.00, Arena Sport 1, O2)

CRVENA ZVEZDA (4-2-3-1): Borjan - Gobeljić, Milunović, Degenek, Rodić - Jovančić, Petrović - Ben, Nikolić, Gavrić - Boaći.

PARTIZAN (4-2-3-1): Stojković - Miletić, Ostojić, Pavlović, Urošević - Zdjelar, Natho - Marković, Suma, Asano - Sadik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    1. mart 2020 | 19:33

    svi ovi praznoglavci na tribinama treba da shvate da se utakmica neigra zbog njih isto tako da ostatak ljudi na stadionu nije tu da bi video njih

  • Rola

    1. mart 2020 | 20:32

    Ajmo garagani počnite da pretite danas niste mogli da pobedite zato u sledećoj utakmici pobedićete sigurno to jedino što znate a kad izadjete na teren kreće ragbi. Imaliste sreće trebliste dobiti minimum dva crvena samo sudija nije smeo jer bi tu završio karijeru. Zna se ko vedri i oblači u našem fudbalu.

  • Nenad

    1. mart 2020 | 20:54

    Današnji derbi ako može tako da se zove je bruka,ni jedni ni drugi nemaju pojma o fudbalu.Više je bilo prekida a od fudbala ništa,zato više negledam jer nema šta da se vidi.Sada gledam Real i Barselonu to je pravi fudbal.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA