Ko je, pored Zvezdine filijale, pred ulaskom u Superligu? Grafičar ima meč loptu čim se nastavi PLS

Grafičar i Metalac imaju "pol poziciju", dok će biti interesantna borba za plej-of između ekipa od 3. do 6. mesta u Prvoj ligi Srbije

  • 25
Grafičar, Zvezda, Filijala, Terzic Foto: Marko Jovanović

Jedno od glavnih sportskih pitanja u Srbiji ovih dana posle odluke Vlade da fudbalski timovi mogu da se vrate treninzima, u sklopu slabljenja mera protiv epidemije korona virusa, jeste kada i u kom formatu će se nastaviti Superliga i kakav će biti njen konačan ishod na kraju.

Uporedo sa navijšim rangom, podjednako interesantno je i kakva je situacija u Prvoj ligi Srbije i ko bi naredne sezone mogao da igra u elitnom rangu.

I PLS je poput Superlige prekinuta posle 26 odigranih kola i nalazi se u istoj situaciji kao i elitno takmičenje. Pisali smo već kakva je situacija sa klubovima u Superligi i neslogom Zvezde i Partizana oko formata nastavka takmičenja, kao i problemom sa kojim se suočava FSS.

Prema trenutnoj situaciji, najrealnija opcija je se i Superliga i PLS nastave u skraćenom izdanju, bez plej-ofa. Odigrala bi se još četiri kola i na osnovu toga bi se zaključila konačna tabela. U slučaju PLS-a, najzanimljivije je ko će ući u viši rang.

Prema propozicijama, u viši rang ulaze prva i druga ekipa na tabeli, dok ekipe od 3. do 6. mesta igraju plej-of, gde pobednik igra baraž protiv 14. ekipe na tabeli u Superligi.

Po trenutnom stanju na tabeli, ukoliko bi se primenio najrealniji scenario sa odigravanjem preostalih četiri kola regularnog dela, Grafičar i Metalac su najbliži promociji u viši rang.

Ipak, sada se razmatra i mogućnost baraža za ekipe koje budu 3. i 4. na tabeli, pa bi one u toj situaciji mogle da igraju i baraž protiv 13. i 14. ekipe u Superligi, gde bi se odlučilo ko će naredne sezone igrati u eliti.

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Grafičar je trenutno na prvom mestu sa 47 osvojenih bodova, koliko ima i Metalac, uz nešto slabiju gol razliku. Na 3. mestu je Bačka, koja ima 43 boda, Zlatibor Čajetina ima 42, Kabel iz Novog sada 41, kao i Kolubara koja ima isti broj bodova.

To je i grupa ekipa koje su u igri za promociju u viši rang.

Grafičar ima "meč loptu" protiv Bačke u 27. kolu PLS

FK Grafičar - FK Crvena zvezda Grafičar često bude i trening rival za crveno-bele; Foto: FK Crvena zvezda

Grafičar tako ima idealnu situaciju da već u prvoj utakmici od nastavka prvenstva faktički obezbedi elitu i tako se pridruži Crvenoj zvezdi, čija je ovaj klub filijala. Naime, Grafičar bi u 27. kolu trebalo da odigra na svom terenu protiv Bačke, direktnog rivala za mesto u Superligi. Eventualnom pobedom, Grafičar bi odmakao Bački na 7 bodova prednosti i u preostala tri kola imao bi lak zadatak da obezbedi ulazak u Superligu.

Imali bi gostovanje Radničkom, međusobni duel sa Metalcem na svom terenu i gostovanje Sinđeliću u poslednjem kolu.

Može se reći i da Metalac ima povoljan raspored, jer osim duela sa Grafičarem u 29. kolu, ima gostovanje Kolubari, dok dočekuje poslednjeplasirani tim Budućnost iz Dobanovaca, i Novi Pazar u poslednjem kolu.

Nema sumnje da bi već posle 27. kola mnogo toga moglo da bude jasno, ukoliko Grafičar i Metalac slave protiv direktnih pratilaca, čime bi došli na korak od plasmana u Superligu.

FSS: Grafičar može da igra u Superligi

Nenad Santrač Foto: MN Press

Podsetimo, još ranije u toku sezone, bilo je pokrenuto pitanje može li klub koji je faktički filijala Crvene zvezde, da igra u najvišem rangu takmičenja. Iz FSS-a smo tada dobili potvrdu da ne postoje nikakve zakonske regularnosti koje bi sprečile Grafičar da se takmiči u Superligi, iako je tu Crvena zvezda, sa kojom ima poslovno-tehničku saradnju.

U Grafičaru igra mnogo igrača koji su pod ugovorom sa Crvenom zvezdom, posebno mladih. Upravo su iz Grafičara tokom zime u prvi tim crveno-belih prekomandovani Veljko Nikolić i Željko Gavrić, a ima još nekoliko mladih talenata koji konkurišu za prebacivanje u prvi tim.

Menadžer FSS-a za licenciranje Nenad Santrač nedavno je za Telegraf objasnio da ne postoje prepreke da Grafičar uđe u Superligu ukoliko to izbori na terenu,

- Mi svaki klub tretiramo isto. Bilo da je Grafičar ili neki drugi, stvar je jasna: svaki klub mora da ispuni osnovnih pet uslova propisana statutom da bi mogao da se takmiči u najvišem rangu našeg fudbala. Pazite, Grafičar nije Zvezdin "B" tim, oni su klub kao i svaki drugi koji su upisani kao posebno pravno lice, što se naravno može proveriti u Agenciji za privredne registre. Dakle, oni ne funkcionišu u sklopu Zvezde, tako da ih FSS tretira kao i svaki drugi klub.

- U Španiji, recimo, imate Barselonu "B", Real "B", Atletiko "B", i to su zvanično rezervni timovi tih klubova i oni ne mogu igrati u istoj ligi sa najjačim ekipama.Tamo postoje propisi koji to zabranjuju. Ali, ovo je nešto sasvim drugo. Imate isto tako i Teleoptik koji je "Partizanova filijala", ali se i on vodi kao posebno pravno lice. Isto je i on mogao ući u Superligu pre nekoliko sezona - objasnio je Santrač za Telegraf.

Video: Zvezdin napadač Krstović rešeta mreže u dresu Grafičara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дејан Младеновић

    29. april 2020 | 17:54

    Благо нама ето и фмп2 у фудбалској пинг понг лиги

  • ???

    29. april 2020 | 16:47

    Kako moze filijala jwdnog kluba da se takmici u istom rangu kao i taj klub????Izgleda u Srbiji ne vaze ista pravila kao svuda u svetu i kd je kosarka u pitanju,a i fudbal! Sramota

  • doktor

    29. april 2020 | 16:56

    Jel bi isto komentarisao da udje Teleoptik? Licemerni grobari, vecito će ostati samo komšije evro i svetskog šampiona.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA