≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako je Elsner pokupio nagradu ispred Savićevića: Svedočanstvo o tome kakvu je legendu Zvezda imala

Vreme čitanja: oko 2 min.

Univerzalac kakav se retko rađa!

  • 1
Marko Elzner Foto: MN Press

Crvena zvezda tuguje za Markom Elsnerom, tihim univerzalcem koji je osvojio srca zvezdaša tokom osamdesetih godina prošlog veka.

U njegovu čast, Yugopapir donosi podsećanje na čuvenu 1986. godinu, kada je Elsner u izboru čuvenog Tempa bio najbolji igrač godine u celoj Jugoslaviji!

U konkurenciji su bili Haris Škoro, Semir Tuce i Dejan Savićević, ali je ofanzivcima i golgeterima nagradu "preoteo" defanzivni specijalista i univerzalac iz Slovenije.

- Na izgled fizički slabašan, Marko Elsner se predstavio kao izuzetan, neustrašiv libero razarač, poslednji, ali i prvi čovek odbrane! Samo za mesto, odnosno ulogu koju on obavlja u Crvenoj zvezdi i seniorskoj selekciji nije bilo dvojbe ni kod Velibora Vasovića ni kod Ivice Osima, bez obzira na ranije propuste koje su sa Elsnerom činili Gojko Zec, Toza Veselinović i Miloš Milutinović. Konkretnije i tačnije rečeno, fudbalski izuzetno nadareni Slovenac dugo  je otkrivao i sebe samog, nije odstupao od njemu predodređenog naččina igre koji ga je doveo u sam vrh jugoslovenskog fudbala - pisao je tada Tempo.

Posebno se citirala njegova izjava, kada su ga pitali šta je on u timu Zvezde i reprezentacije.

- Fudbaler i ništa drugo, mogu da igram na svim mestima, da obavim svaki zadatak.

Igrao je i beka, centarfora, polutku, krilnog halfa, a nije mu bilo strano da odigra vrhunski meč povređen ili nedovoljno spreman.

-Odmah da se razumemo, nije reč o izboru kluba ili tima, već pojedinca u jugoslovenskom fudbalu. Istovremeno, veliki je Elsnerov doprinos stabilizaciji, formiranju, standardizaciji Crvene zvezde i državnog tima. Zato smo ga i ostavili ispred Tucea, Savićevića, Škora i još nekih, zaslužiio je. Spomenimo usput i postojanost Ivana Toplaka i Ivice Osima, selektora i trenera koji su godinama verovali i veruju u visoki domet Marka Elsnera.

Vest o njegovoj smrti rastužila je ljubitelje fudbala širom bivše Jugoslavije, a posebno su legendarne priče o ljubavi koja se rodila između njega i navijača, iako je dočekan sa nepoverenjem.

Video: Ovaj čovek u glavi ima pravu fudbalsku enciklopediju: Pamti imena na hiljade igrača

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA