≫ 

Počinje licitacija za kupovinu mesta u Prvoj ligi Srbije: Koji klubovi imaju da plate pola miliona €

Spremaju se velike promene na fudbalskoj mapi Srbije

  • 29
Prva liga Srbije Foto: Foto ilustracija: Shutterstock

"Ko zna šta će biti i kako će ta liga izgledati", prvi je odgovor i onih upućenih na pitanje kako bi od jeseni trebalo da izgleda drugoligaški karavan srpskog fudbala. Usvojeno proširenje Superlige na 20 klubova usloviće i potrebu naknadnog popunjavanja Prve lige Srbije koja će takođe biti proširena, pa će se umesto dosadašnjih 16 sledeće godine takmičiti 18 klubova.

Četiri prvaka srpskih liga: IMT (Beograd), Borac 1926 Čačak (Zapad), GFK Jagodina (Istok) i Železničar iz Pančeva (Vojvodina) su "zakucani" kao novi članovi drugoligaškog ranga, ali će biti potrebno popuniti broj prvoligaša sa još minimum dva, možda čak i tri kluba, posle odluke Izvršnog odbora FSS-a da Kabel i Smederevo koji su namestili utakmicu u prvom delu sezone ne mogu da koriste beneficije iz donesenih odluka.

Ukratko, Kabel će ostati prvoligaš čak i ako bude među četiri najbolje ekipe na kraju sezone, dok Smederevo ispada iz PLS-a ukoliko bude među četiri najslabije plasirane ekipe u ligi.

U svakom slučaju, predstojeće fudbalsko leto u Srbiji će biti burno, a tome je doprinela i odluka Izvršnog odbora FSS-a da mesto u nekom rangu takmičenja od ovog leta može da dobije i klub koji ponudi najbolje novčane uslove. Klubovima je time faktički omogućeno da kupe mesto u ligi, mada u FSS-u to pravdaju željom da se spreče mahinacije i zaštiti integritet takmičenja.

Loznica favorit broj 1

Pomenuta odluka očigledno favorizuje finansijski momenat, više nego takmičarski, a na to ukazuju i činjenice da su kandidati za popunu drugoligaškog karavana klubovi koji se nisu proslavili ove sezone u Srpskim ligama. Najzvučnije je svakako ime Loznice, sedmoplasiranog tima sa Zapada, iza koje stoji ambiciozna gradska uprava.

U ovom gradu je još ranije najavljena izgradnja novog stadiona na čuvenom Lagatoru, tako da bi Lozničani vrlo brzo ispunili uslove za takmičenje među drugoligašima, možda čak i za pohod na Superligu u dogledno vreme. Ovaj klub dugo nije nastupao u "saveznom" rangu, ali mnogi oko kluba smatraju da bi ulazak u Prvu ligu ovog leta mogao da bude početak rensanse fudbala u rodnom kraju Vuka Karadžića.

Sa srpskoligaškog Zapada stiže nam još jedan kandidat za administrativni ulazak u Prvu ligu Srbije, a to je Sloga iz Požege, koja je kao drugoplasirana u tekućoj sezoni, izrazila nameru da se uključi u svojevrsnu aukciju oko kupovine statusa u drugoligaškom rangu. Ipak, za sada nije poznato koliko su čelnici ovog kluba zaista spremni da idu daleko i upuste se u trku s Lozničanima.

Interesovanje za mesto u Prvoj ligi Srbije pokazuje i jedan klub iz Vojvodine, a to je Radnički iz Sombora. Iako su bili tek šestoplasirani u ovoj sezoni u svojoj ligi, Somborci se uzdaju u dobru polaznu infrastrukturu i stadion kome su potrebna određena ulaganja, kako bi se doterao za viši rang. I oni će verovatno poslati ponudu, ali tek kada se budu znali uslovi po završetku takmičenja u PLS-u.

Zanimljivo je da u Srpskoj ligi Istok trenutno nema klubova koji su spremni da se finansijski upuste u trku za popunu mesta u PLS-u, barem se nijedan iz tog ranga takmičenja ne ističe kao kandidat u fudbalskim krugovima.

Klubovima je potrebno negde oko 100.000 evra (u dinarskoj protivvrednosti) da bi mogli da učestvuju u nadmetanju za popunu Prve lige Srbije.

Novac dinari Foto ilustracija: Shutterstock

Misterija OFK Beograda

Ono što je poslednjih dana prava misterija je status OFK Beograda i informacije da bi i plavo-beli mogli da se uključe u trku za administrativni povratak u Prvu ligu Srbije.

Romantičari sa Karaburme su i drugu sezonu zaredom ostali zaglavljeni u amaterskom rangu Srpske lige Beograd, iza šampiona IMT-a, a poznato je da se uprava ovog kluba oličena u advokatu Ninu Došenu Majkiću i legendarnom fudbaleru Iliji Petkoviću tokom sezone često žalila na finansijski momenat u klubu koji je jako loš.

OFK Beograd Nadaju se selidbi u viši rang: Igrači i navijači OFK Beograda; Foto: MN press

Međutim, prema pojedinim navodima koji su se pojavili, upravi Romantičara bi trebalo uskoro da pristupe novi kadrovi sa značajnim finansijskim sredstvima koji bi mogli da pomognu klubu da uđe u trku i obezbedi licencu za takmičenje koja u Prvoj ligi nije stroga kao recimo u eliti.

OFK Beograd ima oronuli stadion na Karaburmi, ali i fudbalsko ime i višedecenijsku tradiciju i svakako da ima pravo da se trka za ulazak u PLS ukoliko ima novca.

Neki hoće i da istupe iz Prve lige Srbije

Naš narod kaže da para vrti gde burgija neće, a u slučaju srpskog fudbala novac je svakako jedan od ograničavajućih faktora za njegov napredak pogotovo u rangu kakav je Prva liga Srbije.

Klubovi bez sponzora i privatnog kapitala, oslonjeni na lokalnu samoupravu ili državnu pomoć, teško se nose sa bremenom takmičenja i to će se možda posebno ispoljiti posle pandemije korona virusa i ekonomske krize koja bi mogla da nastane.

Bankrot, prazni džepovi Foto-ilustracija: Pixabay

Takmičenje u Prvoj ligi Srbije košta poprilično, od 300 do 400.000 evra po sezoni, a pojedini klubovi i pored zagarantovanog opstanka u tom rangu spremni su da istupe iz lige jer im je preskupo. Prema određenim informacijama do kojih smo došli, nekoliko beogradskih klubova već sada ozbiljno razmišlja o napuštanju ovog ranga, jer nema para za takmičenje.

Ako imamo u vidu kotizaciju od 100.000 evra za novajlije u ovom rangu, prostom računicom dolazimo do brojke od pola miliona evra za jednu sezonu koja je potrebna za normalan život.

Zato bi lako moglo da se desi da se po završetku sezone, tamo negde oko 20. juna, otvori još neko mesto za popunu u Prvoj ligi Srbije, umesto trenutno projektovanih tri, pa da vidimo još veću i znatno zanimljiviju trku srpskoligaških klubova za ulazak u predsoblje za okršaje sa Zvezdom i Partizanom.

Ali, kao što rekosmo na početku: "Ko zna šta će biti i kako će ta liga izgledati..."

(M. Zdravković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BULBULDER

    20. maj 2020 | 18:26

    ZVEZDARA mora da igra u super ligi u suprotnom ne priznajem tu ligu.

  • Lozana city

    20. maj 2020 | 16:46

    Loznica je mozda sedmoplasirana u beton ligi, ali je sigurno necija tazbina

  • Milos

    20. maj 2020 | 18:30

    Ulazi FK Sevojno. Sevojno je moj tim za Sevojno navijam ja. Oleeee oleeee

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA