≫ 

Nemaju lovu i navijače, ali tu su najjači fudbaler i bivši igrač Zvezde: Bajka malog engleskog kluba

Sledeće sezone će igrati u jednoj od najboljih liga na svetu

  • 3
FK Vikam Slavlje fudbalera Vikama posle pobede na Vembliju u finalu; Foto: Guliver/Catherine Ivill/Getty Images

Vikam Vonderersi će od jeseni prvi put u istoriji kluba igrati u Čempionšipu posle veličanstvene pobede nad Oksfordom u finalu plej-ofa Lige 2 na praznom "Vembliju" od 2:1.

To je kruna 133-godišnjeg postojanja malenog kluba iz srca Engleske koji je uspeo da privuče pažnju javnosti marljivim radom u protekle dve sezone kada su napredovali iz ranga u rang i od četvrte lige stigli na korak od one najjače, Premijer lige.

Prelepu fudbalsku bajku kreirao je njihov nadahnuti trener Geret Einsvort, jedan od menadžera sa najdužim stažom na Ostrvu, koji je za osam godina rada u klubu iz Bakingemšajra stvorio izvanredan tim sa minimalnim ulaganjima.

Vikam nema rezerve, a ni mlađe kategorije. Nema ni brojnu armiju navijača (gleda ih u proseku oko 4.000 ljudi), a ima i jedan od najmanjih budžeta u engleskom fudbalu. Tim je sastavljen mahom od igrača koji dolaze kao slobodni agenti, a ukupna vrednost ekipe jedva prelazi 3 miliona evra.

Među igračima Vikama je i nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Džošua Parker (29), napadač sa Antigve i Barbude, koji slabo dobija priliku da pokaže svoje kvalitete. Uglavnom sedi na klupi za rezerve, ali je stigao sinoć da se pohvali na Instagramu promocijom u Čempionšip.

"Divlja stvar", kako je 47-godišnji Einsvort, inače pevač benda "Hlandokrvna srca", okarakterisao u jednoj od svojih popularnih pesama. Zanimljivo da je zbog baraža i plasmana u Čempionšip trener Vonderersa morao da otkaže čak i tradicionalnu probu svog benda koja se održava ponedeljkom. Znaju se prioriteti.

Običan čovek u teksas pantalonama i "kaubojkama", ostvario je najveći trenerski uspeh. I s pravom je ponosan na to.

- Odvesti ovaj klub u Čempionšip je prosto nerealna stvar. To nisam mogao da zamislim ni u najluđim snovima. Ponosan sam, igraćemo u jednoj od najkvalitetnijih liga na svetu sledeće sezone - rekao je Einsvort.

Gareth Ainsworth, FK Vajkomb Geret Einsvort; Foto: Profimedia/Alamy

Zanimljivo da je trener Vikama zahtevao od rezervi, stručnog štaba i dirktora kluba da urlaju na praznom "Vembliju" tokom utakmice s Oksfordom.

- Tražio sam da sami sebi budemo publika. Da napravimo razliku kada nema nikoga na stadionu. Ne zanima me kako je to izgledalo drugima sa strane sve dok smo mi obavili posao - istakao je Einsvort.

Vikam, koji je veći deo sezone proveo u vrhu Lige 2, bio je osmi u trenutku kada je sezona prekinuta zbog pandemije korona virusa. Međutim, kako je nastavak otkazan plasirao se u plej-of na osnovu bodova osvojenih srazmerno odigranim utakmicama.

Meč na "Vembliju" je obeležio i nigerijski napadač Adebajo Akinfenva, čuveni debeljuškasti centarfor, sa 110 kilograma, koji je po ko zna koji put izborio promociju sa nekim nižerazrednim klubom u Engleskoj.

Adebayo Akinfenwa, FK Vajkomb Adebajo Aknifenva; Foto: Profimedia/Alamy

On je posle utakmice rekao da samo Jirgen Klop može da ga zove da slave zajedno, a ta želja mu se koji sat kasnije zaista i ostvarila.

Nema šta, snovi se zaista ostvaruju, samo treba imati vere. To je u ponedeljak uveče shvatila i šačica od 4.000 navijača Vikama koji će sledeće sezone imati priliku da gostuju na mnogim velikim stadionima u Engleskoj.

Priča o Vikamu i Adebaju Akinfevi oduševila je i zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, koji je poruči da mu i Srbija kliče posle herojskog plasmana Vikama u Čempionšip.

Lids je praktično novi premijerligaš, a od danas (18.00) bi to mogao da bude i VBA. Samo pod uslovom da savlada Fulam koji ima četiri pobede u nizu, ali i male šanse da se dokopa direktnog plasmana u elitu. Kec je 2,30, a s obzirom na ulog, vrlo je primamljiv, dok je dupla šansa X2 1,61. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za VBA – Fulam.

Video: Boginja Napolija ispred legendarnog grafita boga Napulja: Ovde niko ne primećuje Maradonu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    14. jul 2020 | 12:24

    To je fudbal...koji nedostaje👌👏👏😀😀

  • @Kiki

    14. jul 2020 | 13:46

    Volim ovakve vesti. Vesti o borcima koji svoju borbu iskoriste. Svaka čast momci i srećno u prvenstvu i životu.

  • Boske100

    14. jul 2020 | 13:21

    Na svakoj utakmici league 1 ili championship-a, to puca i pršti, život ili smrt tekme. Zato su ta dva prvenstva uz 2 i 3 bundesligu toliko i popularna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA