≫ 

Čovek koji je Zvezdi doneo 55 miliona: 5 životnih mečeva i dokaz da je Borjan spasio klub s Marakane

Svake godine je u odlučujućim utakmicama bio na visini zadatka, od Krasnodara 2017, do Tirane 2020. godine

  • 82
Milan Borjan, Zvezdina hobotnica Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press/Tanjug/AP

Crvena zvezda je u prošlosti imala sjajne golmane, ali nijedan nije imao toliko uticaja na klub kao što je to slučaj sa Milanom Borjanom.

Bez dileme Borjan ulazi u konkurenciju za najboljeg golmana Zvezde svih vremena, rame uz rame sa Vladimirom Bearom koga prati epitet najboljeg ikada na Marakani i Stevanom Dikom Stojanovićem, sa kojim su crveno-beli stigli do najvećeg uspeha u istoriji u Bariju 1991.

Ipak, ono što Borjan radi iz sezone u sezonu, ući će u anale istorije na Marakani kao nešto nezabeleženo. Poslednji put je to uradio u Tirani, kada je sprečio istorijsku bruku kluba i sačuvao pobedu i prolaz u naredno kolo.

Odbrane Mučiju u nekoliko navrata, kao i dobra reakcija u 94. minutu u Tirani omogućile su crveno-belima da se vrate u Beograd trijumfalno, ali pognute glave zbog očajne igre. Jedini koji je mogao da bude ponosan je Milan Borjan, jer je bio na visini zadatka.

Borjan je i tu pokazao zašto zaslužuje kapitensku traku oko ruke, kao i jedan od najvećih ugovora u ekipi. Bilo je svojevremeno natezanja pred njegovo produžavanje ugovora, ali je na kraju odlučeno da Borjan dobija oko 600.000 evra godišnje, što jeste možda velika cifra za uslove u Srbiji, ali kada se pogleda Borjanov učinak i šta je sve doneo ekipi od kako je došao u klub na leto 2o17. godine, ta investicija u njegovu platu se isplatila višestruko, jer je samo svojim odbranama u odlučujućim utakmicama doneo klubu bar 55 miliona evra.

Milan Borjan Milan Borjan; Foto: Marko Jovanović

Godinama su navijači Zvezde strahovali u poslednjim sekundama velikih mečeva kada njihov tim brani rezultat i po pravilu su uvek i primali gol. Često su golovima "kumovali" i nesigurni golmani. Kada dođe završnica meča, a Zvezdin protivnik ima napad i šansu, mnogim navijačima crveno-belih se vrati film na Ivana Ranđelovića i kiksa protiv Bajerna 2007, ili na Bordo i lošu reakciju Bobana Bajkovića kada je skrivo penal koji je izbacio Zvezdu.

Sada ipak navijači Zvezde mogu da budu mirni u tim situacijama, jer na golu imaju Milana Borjana. Situacije kao u Tirani viđane su svake godine u kvalifikacijama od kako je on na Marakani, već četvrtu sezonu.

Počelo je od 2017. godine, kada je osigurao Zvezdi prvo učešće u grupnoj fazi u Evropi odbranom protiv Krasnodara na Marakani u poslednjim sekundama meča. Korist od te odbrane bila je višestruka, jer je Zvezda osigurala nekoliko miliona evra od UEFA, a to je najmanje 5 miliona evra.

Pogledajte odbranu protiv Krasnodara u poslednjim sekundama meča:

Sledeće sezone, Zvezda je otišla stepenik više, a svoj doprinos dao je i Borjan. Iako je imao kiks tokom meča protiv Salcburga kod gola Austrijanaca u revanšu plej-ofa za Ligu šampiona 2018. godine, ispravio je sve to sjajnom odbranom u poslednjim sekundama meča, čime je osigurao Zvezdi premije od oko 20 miliona evra samo ulaskom u Ligu šampiona, a na to treba dodati i najmanje 5 miliona evra zarade od karata.

Pogledajte odbranu Borjana protiv Salcburga u poslednjim sekundama meča:

Kvalifikacije za Ligu šampiona su tek posebna priča. Borjan je "vadio kestenje iz vatre" u dva navrata. Najpre u Kopenhagenu, gde je i odbranio penal koji je Kopenhagenu donosio plasman u plej-of, zatim i sam realizovao jedan, a uz to odbranio još dva i omogućio crveno-belima plasman dalje:

Pogledajte i sami kako je doneo Zvezdi plasman u plej-of odbranjenim penalima protiv Kopenhagena:

Protiv Jang Bojsa je Zvezda imala dobar rezultat u Švajcarskoj (2:2), a revanš na Marakani je dobro počeo za crveno-bele golom Vukanovića. Međutim, malo je falilo da se sve obrne. Ben je u završnici postigao autogol, a Jang Bojs je u poslednjim trenucima meča ozbiljno zapretio. Snažan šut iz daljine koji je išao pod prečku Borjanovog gola zaledio je srca pune Marakane, a onda je usledio uzdah olakšanja nakon što je Borjan izbio loptu iznad prečke i sprečio pobedu Švajcaraca. Zvezda je drugu godinu uzastopno u Ligi šampiona i ponovo je zaradila preko 25 miliona evra samo od ulaska u grupnu fazu i karata.

Pogledajte odbranu Borjana protiv Jang Bojsa:

Ove sezone je Borjan stavljen na muke mnogo ranije, još od 2. kola, a zbog specifičnosti ovogodišnjih kvalifikacija, njegova koncentracija i veštine će morati da budu na maksimumu, jer popravnog nema i sve će se do plej-ofa rešavati u jednom meču.

Borjan je u Tirani sprečio istorijsku bruku i verovatno totalni raspad sistema na Marakani, jer pitanje je kako bi navijači doživeli eventualno ispadanje od šampiona Albanije. Sačuvao je odbranu, čast i ugled Zvezde, ali i "mir u kući", i šansu da se popravi loše finansijsko stanje u klubu od UEFA novca, pa su crveno-beli i dalje u igri, mogu da se posvete pripremi 3. kola kvalifikacija u kojem ih čekaju znatno teži rivali, paće i žreb, koji je na programu 31. avgusta, imati bitan uticaj na dalji put crveno-belih u ovoj evropskoj sezoni.

Pogledajte i odbranu Borjana protiv Tirane:

Kada se sve sabere, Borjan je doneo crveno-belima samo ovim odbranama najmanje 55 miliona evra, ali nije sve u novcu. Vratio je Zvezdi sigurnost na golu, omogućio joj da se vrati na evropsku mapu, da se odmeri sa velikanima, da neke od njih poput Liverpula i pobedi, a navijači su posle godina trauma i tavorenja imali nekoliko godina uživanja u evropskoj Zvezdi.

Video: Borjan pobedu u Tirani posvetio ubijenom Deliji

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nesa

    27. avgust 2020 | 16:09

    Kao veliki grobar moram skinuti kapu ovom coveku.Zvezdasi Borjan je vas heroj.Ovi drugu mu nisi ni za mali prst.Sta je sve odbranio ovih godina,to je za respekt.

  • Krusko Medo

    27. avgust 2020 | 16:27

    Borjan je golmancina ipo ali ovakva igra zvezde u Tirani je sramota nad sramotama,umesto da ih napunimo golovima umalo da se desi obratno

  • Живкони

    27. avgust 2020 | 17:39

    Шта би комплексаши дали да имају оваквог голмана и човека на голу, а не ону мукицу Мустафу!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA