≫ 

Sve o Mađaru koga želi Partizan? Srbija ga odbila, gol posvetio ubijenim đacima u Kragujevcu

Filip Holender na meti je Partizana, a malo ko zna da se radi o momku sa ovih prostora koji je izabrao da igra za Mađarsku selekciju jer ga Srbija nije prepoznala

  • 4
Filip Holender

Filip Holender (desno) u dresu Mađarske Foto: Guliver/Laszlo Szirtesi/Getty Images

Mađarski fudbaler Filip Holender (26) je ''preko noći'' dospeo u žižu srpske javnosti! Najviše zbog informacije da se Partizan nameračio da u naredna četiri dana dovede Holendera iz švajcarskog Lugana, jer je označen kao zamena za Đorđa Ivanovića i na njegovom transferu se uveliko radi, saznaje Telegraf!

Čelnici Partizana i švajcarskog kluba su već obavili nekoliko razgovora i ideja je da Holender, za početak, dođe kao pozajmljen fudbaler i tu pozajmicu bi crno-beli platili 50.000 evra, ali da u ugovoru bude uvrštena i stavka o mogućem otkupu na kraju sezone, ukoliko sve tri strane budu zadovoljne.

Gol posvetio žrtvama nacista

 

Međutim, njegova biografija puna je zanimljivosti. Filip je rođen u Kragujevcu. Škola fudbala Fitnes iz Kragujevca je bilo mesto gde je Holender ''fudbalski prohodao'', da bi se posle pet godina preselio u Radnički. Nastupao je za selekciju stariju od njega i zajedno sa ekipom izborio je prvo mesto u Zapadnoj Srbiji.

Sa 14 godina napustio je rodni grad i prešao je u Budimpeštu, u akademiju Honveda. Otuda su mnogi od vas i ostali iznenađeni kada su pročitali da je mađarski fudbaler, s obzirom da je iz Kragujevca, ali Filipov deda je Mađar tako da je odlučio da se 2009. godine preseli tamo.

Međutim, ljude u Srbiji je najviše emotivno protresao negov gest, odnosno gol koji je postigao za Honved 2017. godine i posvetio gae žrtvama nacista koji su 20. i 21. oktobra 1941. godine streljali nedužne đake u Kragujevcu. Gradu gde je Holender rođen i gde je načinio prve fudbalske korake.

 

Po dolasku u Honved te 2009. je igrao za stariju generaciju i već u prvoj sezoni osvojio je prestižni turnir ''Ferenc Puškaš pobedom protiv Panatinaikosa u finalu. Naredne godine tim je ponovio uspeh, a upravo je Holender bio strelac gola odluke protiv Reala iz Madrida.

U januaru 2013. godine otisnuo se na Ostrvo gde je trenirao sa Mančester Sitijem kod Roberta Manćinija. Zatim je dve nedelje bio i kod Harija Rednapa u Kvins Park Rendžersu.

Međutim, čini se da je preloman trenutak u njegovoj dosadašnjoj karijeri bio meč protiv Čelika iz Nikšića iste godine, kada je Holender u Crnoj Gori dao dva gola i namestio jedan.

Dobre igre promakle selektorima mlade reprezentacije Srbije

 

Te godine je Mađarska izrazila želju da ga ima u svojim selekcijama i vrlo brzo je dobio državljanstvo. Poziv u nacionalni tim čekao je do 2014. godine.

Iz Srbije nikada nije dobio poziv da igra za reprezentaciju, te otuda i ne čudi što je izabrao Mađarsku.

- U 2014. godini sam sazreo i kao igrač i kao osoba. Na prvoj utakmici u sezoni postigao sam i prvi pogodak za svoj klub. Onda je usledio poziv da igram za mladu reprezentaciju Mađarske protiv Španije i Bosne - svojevremeno je Holender rekao.

Filip Holender

Foto: Profimedia

A da je razmišljao o dresu Srbije, Filip je indirektno priznao tokom tih evrokvalifikacija 2013. godine.

Honved je igrao dvomeč sa Vojvodinom, a Holender je tada  bio u centru pažnje.

- Došao sam u Budimpeštu iz pionirskog tima Radničkog iz Kragujevca tako da o srpskom fudbalu ništa ne znam. I za mene je tim Vojvodine potpuna nepoznanica. Ovo je za mene divna prilika da me publika u Srbiji upozna, a možda i da se nametnem selektoru mlađih reprezentacija - rekao je Holender pre četiri godine.

Zatim je za srpski ''Sport'' govorio o tome zašto je prihvatio da nosi dres Mađarske.

- Ma ko ne bi igrao za svoju zemlju, ali kad me niko iz nje ne vidi, biram one koji me hoće. Selektor ovdašnje mlade reprezentacije razgovarao je sa mnom i obećao da će me pozvati pod zastavu čim dobijem papire. Sve je, dakle, spremno. Žao mi je, ali drugi su tako hteli - jasan je bio rođeni Kragujevčanin.

Igra na poziciji veziste i idol mu je Stiven Džerard. Naravno, Liverpul mu je omiljeni tim.

S obzirom na to kakve golove je postizao i način na koji je asistirao, možemo slobodno da kažemo da na neki način i podseća na legendarnog kapitena Liverpula.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    30. septembar 2020 | 19:47

    Srbiji u ovim vremenima nedostaje JEDAN DOSITEJ OBRADOVIC I SOVJETI ZDRAVOG RAZUMA,mi smo u istoriji imali da neki ljudi koji nemaju nikakve veze sa Srbijom bar u rodnom smislu a ucinili su mnogo za Srbiju za razliku od onih koji se busaju u grudi i gde im je samo rec velika a delo malo,moram spomenuti coveka koji ili bi ga nazvao Srpskim jeremijom a to je ARCIBALD RAJSvise je uradio za Srbiju nego neko nase gore list

  • Miki

    30. septembar 2020 | 20:12

    Dovedite fejsala mulića

  • U

    1. oktobar 2020 | 13:45

    Sad kad imamo holender treba da kupimo neki ventil,testik,virblu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA