Marakana, klinika za rehabilitaciju napadača: Falćineli je 3. strani špic koji je oživeo karijeru

Posle Vijeire i Boaćija, Falćineli se pokazao kao treći strani špic koji bi mogao da ozbiljniji trag ostavi na Marakani

  • 33
FK Crvena zvezda Foto: Facebook/FK Crvena zvezda

Dijego Falćineli brzo je postao miljenik navijača Crvene zvezde, iako je dolazak na Marakanu delovao prilično sumorno za italijanskog napadača. Ipak, brže nego što je očekivao, momak iz Peruđe shvatio je da mu je Marakana idealna sredina da se vrati u život.

Dugo je Falćineli "lutao" po pozajmicama, još kao igrač Sasuola je od 2011. do 2018. godine čak pet puta išao u druge klubove (Juve Stabija, Lanćijano, Peruđa, Krotone, Fjorentina), a slično je bilo i u Bolonji, u kojoj je na 16 mečeva bio bez golgeterskog učinka. U Peruđi je na 25 mečeva dao tri gola, ali ga Peruđa više nije želela.

To je teško palo Italijanu, koji je već po ozvaničenju dolaska u Zvezdu objavio prilično sumornu i depresivnu poruku.

- Danima želim nešto da napišem, ali razočaranje me je uvek teralo da se predomislim! Nikad ne bih pomislio na takav kraj baš ovde, u svom gradu, gradu koji me je rodio, odgajao i usmeravao. Fudbal mi je u životu dao mnogo, ali ovaj put mi je oduzeo isto, nažalost taj deo je umro te proklete večeri, samo oni koji su mi bili blizu, moja porodica i prijatelji znaju koliko sam suza prolio i znaju koliko me je duboko to obeležilo.

Dijego Falčineli Falćineli je na početku bio još u Italiji Foto: ATA Images

- Život nas stavlja pred stalne izazove i ne možemo, a da ne nastavimo da se borimo! Rođeni smo za ovo! To nisu klišei za koje ćete uvek imati dodatnog obožavatelja. Onaj koji je ranije bio dete, sada je odrastao, ali uvek uz jednu stvar koja me spaja, ljubav prema tebi, koja nikada neće proći, to je bezuslovno! Sada moramo samo da se pozdravimo sa velikim Grifom - napisao je Falčineli, poruku upućenu Peruđi, čiji tim ima nadimak Grifoni zbog grba na dresu.

Nije delovao preterano oduševljeno Falćineli ni na promociji na Marakani, očigledno je bilo da je Peruđino "ne" ostavilo prejak trag, ali se Dejan Stanković pobrinuo da se on što pre oseti kao kod kuće.

Bilo je od pomoći i što Italijani čine stručni štab, ekipa je brzo prihvatila Falćinelija, a on je umeo brzo da zaboravi na prethodne probleme i golovima uzvrati na ukazano poverenje.

Video: Prvenac Falćinelija u dresu Zvezde, sjajan gol je dao Voždovcu

Početak nije bio lak jer je praktično iz aviona "uleteo" na teren protiv Čukaričkog, zatim i Omonije, protiv koje je podbacio u penal seriji.

Bilo je to dovoljno za salvu zlobnih komentara da su crveno-beli dobili "Falšinelija", odgovor je usledio munjevito na najbolji i zapravo jedini način kakav je moguć kada su u pitanju napadači.

Video: Novi gol Falćinelija, ovaj put je glavom matirao Voždovac

Dao je dva gola Voždovcu, pa jedan protiv Mladosti iz Lučana, četvrti je bio najvažniji, protiv Ararata za overu evropskog prolaza i konačnu potvrdu povratka samopouzdanja. Nakon toga, peti gol je bio najava pobede nad Napretkom, a postigao ga je već posle 45 sekundi igre.

Video: Falčineli je golgeterski odreagovao na centaršut Kange,dobio skok i doneo gostima ubedljivu prednost

Sledi mu večiti derbi 17. oktobra nakon reprezentativne pauze, zatim i Liga Evrope, koja će mu sigurno biti motiv više da se dokaže i pokaže da je pozajmica iz Bolonje pun pogodak - u to su ime založili i Siniša Mihajlović i Dejan Stanković.

Zanimljivo je da je ovo najava trećeg velikog buđenja stranog napadača i pokazalo se da u Zvezdi bolje prolaze "gladni" špicevi nego igrači koji dolaze sa boljom statistikom, poput Tomanea.

Video: Falćineli duplirao prednost u 60. minutu, Zvezda na korak od Lige Evrope

Ugo Vijeira je najbolji primer jer je došao u prilično depresivnom stanju, posle lične tragedije kada je ostao bez devojke koja je izgubila borbu protiv kancera. Torpedo Moskva je bio poslednji klub Vijeire pre Zvezde, a Miodrag Božović verovao je u Uga i nije pogrešio.

Ugo je prvi put ozbiljnije uzvratio kada je dao dva spektakularna gola u derbiju protiv Partizana, ostalo je istorija - pogotke je posvećivao svojoj Edini, vodio je Zvezdu do titule, na kraju je imao 27 pogodaka na 43 utakmice.

Sa kakvom je reputacijom i učinkom Ugo došao, dovoljno svedoči sledeći podatak - od 2012. do 2015. godine, kada je došao u Zvezdu, dao je 14 golova, kroz tri pozajmice i ukupno šest ekipa, odnosno sedam ako računamo da je u Bragi igrao i za B tim.

Ugo Vijeira Vijeira se proslavio u derbiju protiv Partizana Foto: MN Press

Drugi primer je Ričmond Boaći - kod momka iz Gane, navijače Zvezde impresioniralo je samo što ga je Juventus doveo 2013. godine, ali nikog nije oduševio učinak sa kojim je došao na Marakanu.

Iz nižerazredne Latine je stigao sa četiri gola na 33 utakmice, na pozajmicu od godinu i po dana, ali je ranim golom probudio samopouzdanje i potom je došao do 16 pogodaka na 19 utakmica, a bankrot Latine je pomogao Zvezdi da lakše reši pitanje njegovog ugovora.

Video: Kako je Boaći dotukao Olimpijakos na Marakani

Ono što je bilo važnije za Zvezdu, Boaći je bio jedan od tvoraca Zvezdinog povratka u Evropu na duge staze. Uz Kangu je odigrao najvažniju ulogu u kvalifikacijama za Ligu Evrope, protiv Sparte iz Praga je potvrdio da crveno-beli opet imaju "kalibar" da se nadigravaju na međunarodnoj sceni, a spektakularan pogodak protiv Kelna je bio gol kola Lige Evrope i jasna poruka da crveno-beli mogu da prođu i u nokaut fazu, što se i desilo.

Iako je drugi mandat u Zvezdi, po povratku iz Kine, obeležen povredama, pamtiće se gol iz Kopenhagena i protiv Olimpijakosa - Boaći je svakako svoje ime ispisao zlatnim slovima u istoriji Zvezde i utabao novu stazu Falćineliju, koji mu je čak bio cimer u Sasuolu.

Video: Kako je Boaći golom protiv Kopenhagena doneo Zvezdi evropski prolaz

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sever

    5. oktobar 2020 | 11:09

    Falcineli je odlican napadac...Ima tehniku, eksplozivnost, visinu skok, agresivnost i ono najvaznije osecaj za go. To sto nije uspeo u nekom drugom klubu nista ne mora znaciti...Bitno da je dobro krenuo i kupio navijace....

  • Fj

    5. oktobar 2020 | 11:18

    Kada da gol franjevcima mozemo pricati o ozivljavanju do tada da se trenira Jo's jace.

  • Igor Obrenovac

    5. oktobar 2020 | 11:45

    Čuj oživeo karijeru. Čovek daje na sklanjalicama golove, e sad možete da farbate ove mandove što navijaju za zvezdu, ali videćemo ko će od stranih klubova hteti da kupi Falšinelija i koliko će platiti za njega.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA