≫ 

Vreme čitanja: oko 10 min.

Buran remi u 163. večitom derbiju: Partizanov bunker pukao posle Zvezdinog penala!

Vreme čitanja: oko 10 min.

Odličan meč, veliki broj šansi na obe strane, crveno-beli zadržali osam bodova prednosti u šampionskoj trci

163. Večiti derbi Foto: Nikola Tomić

Fudbaleri Partizana i Crvene zvezde odigrali su buran derbi završen rezultatom 1:1, posle dominacije crveno-belih u većem delu meča koju su krunisali golom iz penala preko Kataija.

Crno-beli su vodili od 5. minuta golom Filipa Stevanovića, svemu je prethodio kiks debitanta na drugoj strani Strahinje Erakovića, a od tog momenta gosti su iz minuta u minut preuzimali inicijativu, bili dominantni, ali i promašivali iz dobrih šansi, da bi tek u 75. minutu, posle penala o kojem će se opet polemisati, uzeli bod koji im garantuje miran nastavak šampionata - osam bodova distancirani od najvećeg rivala.

Zvezda je konačno igrala fudbal u Humskoj, to je glavni utisak posle 95 minuta sadržajne igre. Delovala je zrelije od rivala posle dugo vremena i serije derbija u kojima je uglavnom bila u podređenoj poziciji u svakom smislu, ali ostaje i utisak da ni takva, mnogo bolja, nije uspela da porazi večitog rivala.

Crno-beli su odigrali možda i najlošiji derbi poslednjih godina, ipak bili su blizu pobede koja im je, utisak je, izmakla u finišu prvog dela igre kada je Lazar Marković pobegao Erakoviću, imao šansu meča, a onda usporio i dozvolio defanzivcu gostiju da ga osujeti pre udarca u gol Borjana.

Pogledajte oba gola u burnom 163. derbiju.

PARTIZAN – CRVENA ZVEZDA 1:1 (1:0)

(Stevanović 5 - Katai 75. p)

PARTIZAN: Stojković, Miljković, S. Marković (od 88. Vitas), Banjak, Urošević- Zdjelar, Natho (od 62. Smiljanić) – F.Stevanović (od 62. Lutovac), Suma (od 16. L. Marković), Jojić (od 88. Obradović) – Asano

CRVENA ZVEZDA: Borjan – Gobeljić (od 69. Gajić), Degenek, Eraković, Rodić – Sanogo, Gavrić (od 46. Spiridonović), Nikolić, Ben (od 69. Pavkov), Katai (od 90. Petrović) – Falčineli (od 84. Vukanović)

FK Crvena zvezda, FK Partizan, 163.veciti derbi Foto: MN Press

Važan momenat za tok utakmice desio se u 15. minutu, tada je Sanogo povredio Sumu (oko je u pitanju) i izbacio ga iz stroja, umesto Gvinejca je ušao Lazar Marković koji, ruku na srce, nije napadački kapacitet Suminog kalibra, što se i te kako odrazilo na igru Stanojevićevog tima.

Zvezda je iskoristila vrlo slabo izdanje Partizana u nastavku, ređale su se prilike pred golom Stojkovića proistekle iz velike inicijative gostiju.

Loše su akcije završavali Nikolić, Degenek, Falčineli, Katai... (sve ih možete videti ispod u tekstualnom prenosu), Partizan je imao sreće u nekoliko navrata, završio poluvreme sa savršenim rezultatom u odnosu na igru koju je prikazao.

U nastavku je viđen manje-više isti odnos snaga na terenu, Spiridonović je ušao umesto neprimetnog Gavrića, brzo spakovao Gobeljiću šansu, a ovaj pogodio stativu.

Stanojeviću je bilo savršeno jasno u kom smeru ide meč, Partizan je klecao, odbrana crno-belih samo što nije pukla, pa je posegao za dvostrukom izmenom kako bi stabilizovao sredinu terena. Uveo je Smiljanića i Lutovca, ali Zvezda je i dalje bila tim koji je igrao bolje, bolje kombinovao, stvarao šanse...

FK Crvena zvezda, FK Partizan, 163.veciti derbi Foto: MN Press

Trenutak odluke desio se u 75. minutu, sudija Simović je procenio da je bilo povlačenja pred golom Partizana, Jojić je povukao za dres Sanogoa, pa su gosti dobili šansu sa penala da dođu do egala. Katai, najbolji igrač Zvezde večeras, bio je miran, poslao loptu u jednu, Stojkovića u drugu stranu, raspalio vatru na klupi Partizana.

FK Crvena zvezda, FK Partizan, 163.veciti derbi Foto: MN Press

Besni su bili crno-beli zbog dosuđenog penala, Stanojević se okomio na glavnog arbitra, bilo je mnogo tenzije u tom momentu, pa je i ostatak meča protekao u takvom ambijentu. Nervoza se prenela na teren, na igrače, Simović je morao da smiruje fudbalere oba tima kartonima, na kraju i da isključi Sanoga koji je čitav meč igrao na granici isključenja.

TOK MEČA

90+3. minut - Crveni karton zaradio je Sanogo, još jedan njegov opasan start koštao je igrača iz Obale Slonovače isključenja.

90. minut - Pet minuta Simović je produžio utakmicu...

89. minut - U naletu je Partizan, umalo Asano da pogodi atraktivno, pokušao je petom Japanac na dodavanje Lutovca. Lopta je prošla pored stative.

88. minut - Nova dvoctruka izmena u Partizanu, u igri su Obradović i Vitas, izašli su Jojić i Svetozar Marković.

163. Večiti derbi Foto: Nikola Tomić

87. minut - Šansa za Partizan posle gužve pred golom, pokušao je "makazicama" Smiljanić. Nije bio najprecizniji.

84. minut - U igri je Vukanović, zamenio je Falćinelija...

81. minut - Zavarničilo je u Humskoj, podigla se tenzija posle penala za goste. Pavkov je "požuteo", oštro je startovao na jednog igrača Partizana, podigao klubu crno-belih na noge.

74. minut - PENAL za Zvezdu! Simović je pokazao na kreč posle duela Jojića i Erakovića. Biće mnogo polemika oko ove situacije, ali i zbog kornera koji je dodeljen gostima nakon pokušaja Kataija. Posle kornera i gužve, Simović je video povlačenje (bilo ih je nekoliko obostranih), i dodelio penal Zvezdi. Katai je bio siguran egzekutor.

69. minut - Menja i Stanković, ušli su Pavkov i Gajić, utakmica je završena za Gobeljića i Bena.

62. minut - Partizan preti posle dužeg vremena, Banjak je bio najbolji u skoku na centaršut Natha, ali je poslao loptu glavom pored stative. Stanojević mora da menja, svestan je da Zvezda ima punu kontrolu igre. Izvukao je Natha i Stevanovića, ušli su Lutovac i Smiljanić.

163. Večiti derbi Foto: Nikola Tomić

61. minut - I Gobeljić se našao u Simovićevoj beležnici, startovao je na Lazaru Markoviću, preoštro, pa je sankcionisan opomenom.

59. minut - Zvezda je, najblaže rečeno, superiorna u ovim trenucima. Ben je iskreirao akciju, pripremio šansu Katzaiju, ali je najbolji igrač gostiju loše završio akciju.

56. minut - Riskantno dodavanje defanzivne linije Partizana. Stojković je loše izbacio loptu na kraju, direktno u noge Kataiju, ali ovaj nije najbolje gađao pa je golman crno-belih stigao da ukroti taj pokušaj.

52. minut - STATIVA! Spiridonović je proturio loptu Gobeljiću kroz pukotinu u odbrani Partizana, ali je ovaj propustio da materijalizuje situaciju. Pogodio je najpre Stojkovića, a posle dobitka i stativu!

163. Večiti derbi Foto: Nikola Tomić

51. minut - Rizičan start Stojkovića, izleteo je na 35 metara od gola da prihvati loptu, međutim oklevao je pa je pod pritiskom napadača Zvezde loptu morao da izbaci u aut.

46. minut - Stanković je izvršio prvu izmenu, izašao je neprimetni Gavrić, a posle dužeg vremena u ekipi je Spiridonović.

POLUVREME

45. minut - ŠANSA za Zvezdu, Falčineli je promašio posle centaršuta Kataija. Italijan je okrznuo loptu glavom na ubacivanje Kataija, Stojković je "zaplivao", ali je lopta prohujala koji cantimetar pored stative.

44. minut - Novi udar Partizana, sada preko Asana, koji je tukao sa 20 metara - lopta je prohujala pored desne stative Borjanovog gola. Partizan se definitivno odlobodio pritiska rivala.

FK Crvena zvezda, FK Partizan Eraković u duelu sa Asanom Foto: MN Press

41. minut - Kakva šansa za Lazara Markovića, ali i koliko loša reakcija iskusnog ofanzivca! Sjajno je primio loptu Marković, u prijemu bio korak ispred Erakovića i trčao ka golu, ali je neshvatljivo usporio i dozvolio Erakoviću da ga zaustavi. Velika prilika za Partizan!

40. minut - Opasna kontra Partizana, Ben je kiksnuo i otvorio kontru crno-belima. Asano je bio u naletu, imao je skroz desno Stevanovića koji je utrčavao, ipak predao je loptu Jojiću, a ovaj veoma loše šutirao sa ivice kaznenog prostora.

35. minut - Žuti karton i za Kataija, treći za goste. Izgubio je loptu na sredini terena Zvezdin najbolji igrač, pa povukao Markovića s leđa da spreči kontra udar.

31. minut - I Sanogo je "požuteo", bio je zreo za javnu opomenu posle nekoliko rizičnih startova. Ovim poslednjim prekinuo je kontru protivnika u povoju.

163. Večiti derbi Foto: Nikola Tomić

26. minut - Zvezda daleko bolja i konkretnija od primljenog gola, ali ne ume da dovrši akcije. Sada je Falčineli bio u naletu, nešto jaču loptu je dobio, Stojković je osetio opasnost i intervenisao ispred Italijana.

22. minut - Žuti karton za Falčinelija, bio je oštar u skok duelu sa Nathom, koji je ostao da leži. Sudija Simović se odmah latio za džep i kaznio Italijana. Stanković je burno reagovao, ospovao na italijanskom.

19. minut - Nadire sad Zvezda, nižu se napadi u talasima. Blokiran je udarac Falčinelija...

17. minut - Nova velika prilika za goste, ovog puta posle prodora Kataija. Sam kao duh se ušetao uz korner liniju, nisu ga ispratili saigrači, pa je asistencija završila u nogama defanzivaca Partizana.

asano i stevanović Foto: MN Press

16. minut - Šansa za Zvezdu - posle sjajne kombinacije! Korner je izveo Katai, Sanogo je odigroa na prvoj stativi do Veljka Nikolića, ovaj bio potpuno sam, ali je katastrofalno šutirao. Nije tu bio kraj opasnosti po crno-bele, na kraju je i Degenek traljavo šutirao pored gola.

15. minut - Peh za Partizan, Suma će, kako stoje stvari, završiti meč posle kontakta sa Sanogom. Ne može dalje Gvinejac, umesto koga će na teren Marković.

8. minut - Šansa za Partizan, umalo da bude 2:0, ali je sada Eraković intervenisao kako valja i izblokirao udarac Miljkovića.

6. minut - GOL, Partizan vodi - Stevanović je strelac - 1:0! Velika greška debitanta Erakovića, gotovo je predao loptu Sumi, ovaj imao veliki prostor ispred sebe, predao loptu Jojiću, ovaj iskombinovao sa Asanom, a Stevanović na kraju matirao Borjana.

5. minut - Zvezda je iz auta pokuašala da iznenadi, Rodić je bacio do natrčalog Nikolića, ovaj, ipak, nije najbolje ubacio pred gol - izbacio je loptu u gol-aut.

2. minut - Žestoko je krenulo, žustro na obe strane, oseti se ogromna želja na obe strane da se dobije meč.

1. minut - Partizan je krenuo sa centra...

Zagrevanje pred derbi, oko stadiona i na travi Humske

16.43 - Igrači su na terenu već sat vremena, odradili su zagrevanje, sve je spremno za prvi ovosezonski sudar.

163. Večiti derbi Foto: Nikola Tomić
163. Večiti derbi Foto: Nikola Tomić

16.10 - Ispred stadiona ima policije kao da se meč igra s publikom. Reporteri Telegrafa ispred stadiona bili su u prilici i da čuju navijački bubanj, koji je očigledno odjekivao sa mesta na kojem se okupljaju navijači Partizana, koji će gledati meč iz mesta na kojem se okupljaju.

Večiti derbi Foto: Telegraf
Večiti derbi Foto: Telegraf

15.40 - Partizan je stigao na stadion, uskoro kreće i Zvezdin sa Marakane. Fudbalerima Partizana merena je temperatura pri ulasku na stadion.

15.09  - Poznate su i postave!

Potvrđene su i postave koje je Telegraf najavio! Neočekivano, postave su objavljene čak dva sata pre meča, što nije ranije bila praksa.

Partizan na teren istrčava u postavi Stojković, Urošević, Banjak, Marković, Miljković, Zdjelar, Natho, Jojić, Stevanović, Suma, Asano.

Crvena zvezda igra u sastavu Borjan, Rodić, Degenek, Eraković, Gobeljić, Sanogo, Nikolić, Gavrić, Katai, Ben, Falćineli.

FK Crvena zvezda, sastav, Dejan Stankovic Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press
FK Partizan, sastav, Aleksandar Stanojevic Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press

14.35 - Vladimir Vuletić "preti" Zvezdi preko društvenih mreža

"Crno vam se piše", napisao je Vuletić uz naslov Zvezdana Terzića iz jednog od starih brojeva Sportskog žurnala, na kom piše "Terzić: Lopovima neću da čestitam".

Ta izjava je iz 2017. kada je Partizan uzeo titulu posle odlaska Miodraga Božovića, uz čuveni tandem Leonardo - Đurđević. Na Tviteru, Vuletić je objavio snimak koji ovaj susret zove derbijem decenije.

13.59 - Kako je to izgledalo nekada?

Jedna zanimljiva priča govori o karantinu koji su imali Zvezdini asovi - Dejo, Robi, Piksi, Pančev, Belodedić i ekipa u sezoni 1989-90!

12.55 - Stanoje vs. Deki: Jedan dominirao kao igrač, drugi kao trener, sa kakvom statistikom ulaze u derbi?

Pred vama je i detaljna statistika sa derbija koje su igrali ili vodili Stanojević i Stanković!

12.31 - Eh, ta dobra stara vremena...

Stariji navijači i ljubitelji fudbala stalno potenciraju kako je sve bilo idealno u nostalgičarskim vremenima - jedna priča o Veliboru Vasoviću potvrđuje da nije baš tako.

12.28 - Ništa ne lepimo po zidovima, već hoćemo  da zalepimo pobedu na JNA

Dejan Stanković je na svoj način uzvratio na reči iz tabora crno-belih - i njemu ne manjka motiva, naročito zbog želje da se dominacija u prvenstvu kruniše u derbiju.

12.24 - Aleksandar Stanojević sa velikim nabojem najavio derbi

Stanojević iza  sebe ima dobru trenersku tradiciju u derbijima, pa ne čudi samopouzdanje, iako situacija na tabeli nije sjajna.

Imao je odgovor za Zvezdana Terzića, koji je nedavno rekao da Partizan nije rival Zvezdi, već Radničkom iz Niša, Vojvodini i drugim timovima iz Srbije.

12.17 - Sve što bi trebalo da znate o 163. večitom derbiju: Startnih 11, kvote, sudija "lak na penalima"

Partizan i Crvena zvezda se sastaju po 163. put. Praznik srpskog fudbala ovoga puta će biti oštećen zabrane prisustva publike povodom korona virusa, dok su i neki od igrača zaraženi, pa ih neće biti na terenu iz istog razloga. Pred vama su sve pojedinosti koje treba znati uoči duela.

Video: Stanković: Ne idemo na remi, već na trijumf

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane

    18. oktobar 2020 | 18:53

    Bolje mi grobari da pricamo o nasoj igri i sastavu! Penal kao suza! Nemamo napadaca,, eeeeeeej,,, pa sramota! Jojic bolje da nije ni dolazio! Prvenstvo dovidjenja!

  • Delije

    18. oktobar 2020 | 17:46

    Jel ovo nasa Zvezda koja je navodno Sampion drzave??? Jel to taj tim koji igrao Ligu Sampiona a sada Ligu Evrope?? E moj Stankovicu, nije ni cudo sto nikad u zivotu nisi radio nigde kao Trener, pa se naso u Zvezdi da se ucis?? E moj Terzo

  • Sneza

    18. oktobar 2020 | 12:46

    Naravno: JOS JEDNA POBEDA PARTIZANA💗

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA