≫ 

Srpsko fudbalsko čudo nastavlja da dominira u Nemačkoj: Srbija želi da ga "otme" Austriji

Iz FSS poručuju da je fudbaler Štutgarta Saša Kalajdžić na spisku igrača koji bi trebalo da se kontaktiraju kako bi nastupali za Orlove

  • 2
Saša Kalajdžić Foto: AP/Tanjug

Nakon što je napravio golgetersku pauzu posle ona tri uzastopna pogotka u septembru, napadač Štutgarta Saša Kalajdžić (23) ponovo je u centru pažnje nemačke javnosti zbog partija koje pruža na terenu u poslednje vreme.

Nedavno je sa dva gola u finišu meča doneo Švabama bod protiv Union Berlina u Bundesligi, dok je u sredu veče bio jedini strelac u pobedi svog tima protiv Frajburga u Kupu (video pogledajte OVDE) - dovoljno da se ponovo "otvori priča" kako Štutgart nije pogrešio kada je ovog Srbina iz Beča 2019. doveo iz Admire.

Međutim, teška povreda već po dolasku u Nemačku uticala je na to da Kalajdžić svoj debi u dresu Švaba upiše tek u maju 2020. godine protiv HSV-a, a prvenac je usledio protiv Nirnberga mesec dana kasnije.

Kalajdžić je prošao sve mlađe selekcije Austrije, igrao je na EP do 21 godine, ali još nije debitovao za "A" tim. Upravo to daje nadu da bi Kalajdžić možda mogao da zaigra i za reprezentaciju Srbije kojoj nije promaklo da "tamo negde" postoji biser za nacionalni tim.

Nije tajna da su sportski direktor FSS, Vladimir Matijašević, i koordinator mlađih selekcija, Goran Grkinić, u poslednje vreme uložili velike napore da prošire spisak kandidata za sve mlađe selekcije talentovanim igračima iz dijaspore, a Telegraf je ovog poslednjeg kontaktirao vezano i za situaciju sa Kalajdžićem.

To što FSS i te kako razmišlja u pravcu mogućeg "angažovanja" napadača Štutgarta je i te kako ohrabrujuća stvar za naš fudbal.

- On je na našem spisku igrača koji smo ranije napravili i koje smo odlučili da gledamo i vidimo koga da kontaktiramo. Mi imamo sada čoveka u Nemačkoj s kojim sarađujemo i koji je bukvalno naš skaut, tako da ćemo sa te strane da se raspitamo o svemu, šta i kako dalje. Zvanično, niko iz Saveza još nije razgovarao ni sa njim ni sa njegovim ocem u proteklih 12 do 15 meseci, ali definitivno je u planu - rekao je Grkinić za Telegraf i dodao:

- Nas je mnogo usporila ova korona. Mi smo planirali da odemo u Nemačku, Austriju i Švajcarsku, gde najviše naše dece ima, ali nismo stigli. Ali kada ovo malo prođe, plan je da krenemo da obilazimo te zemlje gde ima naših talentovanih momaka. To nam je prioritet ubuduće, da naša deca iz dijaspore, koja imaju kvalitet, igraju za Srbiju. Da ih vratimo ako su igrali za neku drugu selekciju ili da igraju za nas ako ni za koga nisu nastupali.

Kalajdžić je, doduše, bio pozivan tokom oktobarskih mečeva sa Grčkom, Severnom Irskom i Rumunijom u "A" selekciju Austrije, ali mu selektor Franko Foda nije dao priliku da debituje.

Što ne znači da neće već prvom prilikom, a to je kada počnu kvalifikacije u martu naredne godine, jer je Kalajdžić pokazao svoj kvalitet. A do marta ima dovoljno vremena da čelni ljudi FSS naprave određene korake i preotmu Kalajdžića Austriji. Naravno, ukoliko sam napadač bude želeo da nastupa za Orlove.

To što ima srpsko poreklo nikada, doduše, nije ni krio tokom intervjua koje je davao, a svojevremeno je priznao i da mu je Nemanja Matić bio idol.

- Kada sam igrao u veznom redu, idol mi je pomalo bio Nemanja Matić iz Mančester junajteda. On je Srbin, a i ja imam srpske korene. Pokušavao sam da se upoređujem s njim - rekao je Kalajdžić u jednom intervju od pre dva meseca, kada su ga pitali šta misli o tome što ga upoređuju sa Ibrahimoviće, i Kraučom zbog visine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RS Zug

    24. decembar 2020 | 12:26

    Sasu poznajem licno i ako bog da neka izabere Austriju jer mu je dala sve,iako si patriota i tvoji roditelji izaberi Österreich zbog lopovluka i naseg saveza a nas FSS neka se pita zasto nam deca nece da igraju za svoju zemlju.

  • 534

    24. decembar 2020 | 14:09

    Trebalo bi??? Pa zar već nisu? Bojim se da je kasno sada. Klasika.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA