"Navijači, dođite i uverite se sami": Katar kaže da nije ugrozio ljudska prava radnika na stadionima

Protest zbog toga podigli su Nemačka, Holandija, Norveška i Danska

  • 4
Svetsko prvenstvo u Kataru, stadion Foto: Youtube / Printscreen

Mnogo bure podigli su protesti pojedinih nacionalnih timova povodom organizacije Svetskog prvenstva u Kataru naredne godine. Sve je krenulo od Norveške, a brzo se proširilo na Dansku i Nemačku, pa i Holandiju, što je prouzrokovalo reakciju glavnog čoveka organizacionog odbora ovog takmičenja.

Mnogi sumnjaju da su u Kataru radnicima ugrožena osnovna ljudska prava, a engleski mediji su već pominjali da je na hiljade radnika poginulo gradeći sportske objekte na kojima će se igrati predstojeći Mundijal. Naser Al-Kater negira sve te optužbe, navodeći da igrači, navijači i političari u svakom momentu mogu posetiti zemlju i uveriti se u to.

- Dobrobit, zdravlje i bezbednost naših radnika su bili u centru pažnje od kako smo krenuli sa gradnjom stadiona 2014. godine. Uvek su bila otvorena vrata građevinskoj inspekciji, revizorskim kućama i posmatračima iz Ujedinjenih nacija, kao i grupama koje se bave ljudskim i radničkim pravima. Ponosni smo na to što smo postigli zajedno i napretkom koji je ostvaren – rekao je Al-Kater.

Kontroverze oko domaćina svakako su negativno uticale na organizaciju Svetskog prvenstva, Norveška je čak rekla da će ga bojkotovati uz svoje klubove, ali iz Katara žele da pošalju umirujuće poruke.

- Navijači će biti toplo dočekani i biće oduševljeni dobrodošlicom. Turnir je sam po sebi specifičan, tako da će moći da gledaju dve utakmice dnevno u grupnoj fazi. Svih osam naših stadiona je blizu da bude završeno, tako da planiramo pravi festival fudbala – dodao je Al-Kater.

I Englezi razmišljaju da pošalju sličnu protestnu notu Kataru, što je potvrdio Hari Kejn koji je razgovarao sa svojim saigračima ovim povodom. Međutim, problem je što sama država Engleska ima memorandum o razumevanju sa ovom zemljom, tako da je protest malo verovatan. Inače, sam Geret Sautgejt, selektor ekipe je u 2019. godine posetio sa asistentom, Stivom Holandom, stadione u zemlji narednog domaćina Mundijala.

- Znam da Fudbalska asocijacija radi sa Amnestijem kako bi razrešila sve nedoumice. Moje shvatanje je da ta organizacija ne želi da se turnir pomeri, već da se radi na detaljima koji mogu da se poprave – zaključio je Sautgejt.

Video: Fudbaleri Srbije otputovali u Baku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Бане

    29. mart 2021 | 10:41

    Па то ми дође исто као и у Србији... треће лице сам у Нафтагасу 15год и кад долазе Руси да погледају како радови напредују, нареде нам да се посакривамо пар сат док су они ту... е мој свете...

  • baba smilja iz darosave

    29. mart 2021 | 18:17

    strani mediji imaju podatke da je tamo za sada nastradalo i zuvot izgubilo blizu 7000 ljudi , jedan je suvisno a 7000 ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA