≫ 

Večna sramota Jagodine i Borca: Ugašeni, oživeli uz novo ime, nameštaju mečeve, varali svoje igrače

Dva kluba, dva primera bruke i sramote srpskog fudbala, koje je FSS kaznio sa ukupno 10.000.000 dinara i oduzimanjem po šest bodova, poslednjih godina su punili medijske stupce samo zbog negativnih dela

  • 39
Strajk fudbalera borac jagodina Foto-kolaž: Sindikat profesionalnih fudbalera Nezavisnost, Youtube/Prva liga Srbija, Youtube/fk jagodina

Umesto da o Borcu i Jagodini u 2021. godini pričamo kao stabilnim superligašima koji su napokon izmestili epicentar loptanja u domaćim okvirima van prestonice, mi nažalost o ova dva kluba danas pričamo zbog nekih drugih, veoma ružnih stvari, o kriminalnim i nečasnim radnjama.

Disciplinska komisija FSS je u četvrtak kaznila i Borac i Jagodinu zbog nameštanja utakmica koje su čak privukle pažnju UEFA, te je po njihovom nalogu i sprovedena istraga, koja je na kraju dovela do ovakvog epiloga. Čačanima i Jagodincima je oduzeto po šest bodova, a kažnjeni su i novčano sa šest i četiri miliona dinara.

- Na sednici Disciplinske komisije FSS održanoj dana 15.04.2021. godine, kojom je predsedavao Ivan Nikolić, u vezi sa dostavljenim pisanim informacijama od strane nadležnih organa UEFA protiv GFK „Jagodina“ Jagodina i FK „Borac 1926“ Čačak, da su svojim činjenjem ugrozili i povredili itegritet fudbalskih utakmica Prve Lige Srbije FK „Trajal“ – FK „Jagodina“ i FK „Železničar“ – FK „Borac 1926“, donete su sledeće odluke:

- Kažnjava se GFK „Jagodina“ Jagodina oduzimanjem 6 (šest) bodova od onih koje je osvojio do izricanja ove kazne i novčanom kaznom u iznosu od 6.000.000 (šest miliona) dinara. Kažnjava se FK „Borac 1926“ Čačak oduzimanjem 6 (šest) bodova od onih koje je osvojio do izricanja ove kazne i novčanom kaznom u iznosu od 4.000.000 (četiri miliona) dinara - ostaće ova odluka zapisana kao večna sramota za Borac i Jagodinu, za igrače dva kluba i ljude koji ih vode.

Iako je još nekoliko mečeva bilo pod sumnjom da su namešteni, te je otud još klubova potencijalno upleteno, na kraju su samo Borac i Jagodina kažnjeni, očito zbog jasnih dokaza da su samo oni režirali ishode pomenutih mečeva. Mnogi koji poslednjih godina prate aktivnosti oba kluba reći će vam da nikako nije slučajno što su baš Jagodina i Borac opet upleteni u nečasne rabote.

Video: Čudna reakcija štopera Jagodine u meču koji je pod sumnjom da je namešten

FK Jagodina se ugasila 2018. godine, Borac Čačak godinu dana kasnije zbog nagomilanih dugova

GFK Jagodina i Borac 1926 su zapravo pravni naslednici klubova koji su ugašeni zbog nagomilanih dugova pa su bili primorani da promene pravno lice pod kojim su poslovali decenijama, i da krenu ispočetka. S tim što su Čačani preuzeli poziciju niželigaša FK Provo iz Vladmiraca kod Šapca, što je bizarnost sama po sebi, potom registrovali novi klub pod imenom Borac 1926. i nastavili da se takmiče kao da se ništa nije dogodilo. Čak nisu ni krenuli iz najnižeg ranga kao što je propisima određeno za bilo koji novi klub. Borac je sada već drugoligaš, a pre samo dve godine je praktično oformljen.

Podsetimo da su oba kluba odlukom FSS prebačena u PLS usled prekida prvenstva prošle sezone te su tako ekspresno vraćeni u savezni rang takmičenja. O navodnim nedelima i kršenju zakona u čačanskom klubu, uz priložene dokaze o malverzacijama, mnogo puta je govorio predsednik Sindikata "Nezavisnost" Mirko Poledica, ali je tužilaštvo svaki put ostalo nezainteresovano za ovaj slučaj.

borac čačak Foto: Youtube/Prva liga Srbija

Čačani su zarad opstanka kluba na fudbalskoj mapi pribegli krajnje zanimljivim mehanizmima. U momentu kada je FK Borac istupio iz Prve lige Srbije jer ne može da isplati sva dugovanja, Sportsko društvo Borac je istovremeno uplatilo milion dinara anonimnom seoskom klubu iz okoline Šapca.

Tada je Đorđe Terzić kao predsednik seoskog FK Provo iz okoline Šapca izvršio preimenovanje tog kluba u FK Borac 1926. Kako je pisao dnevni list Danas o ovom slučaju, Sportsko društvo Borac 19. jula 2019. godine je uplatilo sa svog računa milion dinara na račun FK Provo 2015, što je drugi klub u istom selu.

Svrha plaćanja prilikom ove uplate nije navedena, što izaziva dodatnu sumnju da je u pitanju kontrausluga za malverzaciju oko preregistracije FK Provo u FK Borac 1926. Zašto sportsko društvo iz Čačka uplaćuje novac anonimnom seoskom klubu iz drugog grada i zašto uopšte selo u Vladimircima kod Šapca ima FK Provo 2015 koji je klon nedavnog preimenovanog FK Prova u FK Borac 1926, pitanje je na koje će odgovor morati da daju nadležni organi.

Do danas ga nisu dali.

Jagodina osvojila Kup, pa pa se ugasila nekoliko godina kasnije

FK Jagodina, Kup Srbije Jagodina sa peharom osvajača kupa; Foto: MN Press

FK Jagodina je istu sudbinu doživela godinu dana ranije - prestala je da postoji posle 56 godina, te je tako završena era kluba koji je 2013. godine osvojio čak i državni Kup, a onda se sa godinama strmoglavio i bukvalno nestao sa fudbalske mape.

Klub pritisnut višemilionskim dugovima, tužbama bivših fudbalera platio je ceh katastrofalnoj politici koju su vodili isti klupski čelnici uz pomoć grada. Godinama je u klubu "vedrio i oblačio" Goran Milanović, čovek koji je doskoro bio i visoki funkcioner Fudbalskog saveza Srbije. Sada je prvi čovek GFK Jagodina njegov sin Vladica Milanović.

FSS je klub suspendovao i nametnuo mu zabranu registracije igrača do izmirenja dugova, kako od toga nije bilo ništa, klub je polako ali sigurno počeo da rezultatski tone u svim kategorijama.

Jagodinci su najveći uspeh u istoriji kluba ostvarili 2013. godine, kada su finalu Kupa Srbije tukli Vojvodinu. Najbolji plasman u prvenstvu ostvarili su godinu dana kasnije (treće mesto), a tri puta su igrali i u Evropi.

Međutim, nekoliko dana posle vesti u gašenju, prvi čovek kluba Goran Milanović je izjavio da je to dezinformacija, čak i najavio tužbe za medije koji su to objavili.

- Fudbalski klub Jagodina nije ugašen, ne znam ko i iz kojih pobuda je pustio tu informaciju, ali angažovali smo advokata i rešili da tužimo one koji su tu vest objavili. Putem čaršijskih priča plasirana je vest koja može da nanese mnogo štete našem klubu i sportu uopšte. Oni koji su pustili vest nisu nikog iz kluba kontaktirali da provere informaciju - rekao je za Infocentralu Milanović.

goran milanović Goran Milanović u društvu bivšeg predsednika FSS Tomislava Karadžića Foto: MN Press

Milanović je posle promenio ploču i priznao da je klub koji se takmičio 56 godina ugašen.

- Nismo pribegli gašenju kluba kako bismo izbegli finansijske obaveze. Dugove FK Jagodina ćemo vratiti kada se za to steknu uslovi. FK Jagodina će na amaterskom nivou nastaviti takmčenje u Opštinskoj ligi Jagodine - govorio je Milanović za lokalne medije u pokušaju da opravda neobranjivo.

Setimo se ovde i Milanovićeve kultne izjave iz vremena kada je ekipa uzela Kup, koja je danas, a i tada je bila, u rangu fantazije.

- Ako Bog da, bićemo i prvaci države - samouvereno je tada poručio Milanović, koji u tom času verovatno nije mogao ni da zamisli da će mu se klub ugasiti za nekoliko godina.

Nova bruka koja je odjeknula i u Evropi: fudbaleri ugašenih klubova Jagodine i Borca štrajkovali glađu

Štrajk glađu, FK Borac Čačak Bivši fudbaleri Borca i Jagodine zajednički u štrajku Foto: Sindikat profesionalnih fudbalera Nezavisnost

Fudbalski klubovi Borac i Jagodina, odnosno njihovi pravni nalsednici koji su krenuli u novi fudbalski život, u žižu javnosti su ponovo dospeli prošle godine, i opet zbog negativnih dela - dugovanja prema igračima. Pre toga, grupa bivših igrača Jagodine se obratila javnosti saopštenjem u kojem je iznela niz teških optužbi na račun rikovodilaca kluba i grada, kao najvećeg finansijera FK Jagodine.

- Obaveštavamo javnost da smo dana 28.05.2020. poslali pismo na adresu grada Jagodina kome smo dali rok od deset dana da se mirnim putem dogovorimo o isplati dugova koje FK Jagodina ima prema nama, po pravosnažnim sudskim presudama nadležnih organa. FK Jagodina bio je finansiran u najvećoj meri iz gradskog budžeta, predstavnici grada bili su u upravljačkom telu kluba, a odlukom o istupanju iz saveznog ranga takmičenja, nama i našim prodicama naneta je velika šteta - navedeno je u saopštenju grupe igrača koje potpisuju Danijel Gašić, Nemanja Arsenijević, Milan Milinković, Aleksandar Stojimirović, Vuk Mitošević, Vladimir Ilić, Stefan Nedović, Dušan Martinović, Slavko marić, Dario Damjanović, Milan Đurić, Miloš Lepović, Aleksandar Živanović, Predrag Đorđević i Slađan Mijatović.

- Grad Jagodina smatramo najodgovornijim za to što smo kao bivši igrači FK Jagodina izigrani i zbog stvaranja fantomskog kluba FK Jagodina Tabane koji je planski pravljen sa namerom da nam se napravi šteta, iako smo naš posao radili pošteno, sa uspehom i preživeli smo sa svojim porodicama težak period u klubu i životu. FK Jagodina se takmiči u petoj ligi i formalno i dalje posluje, a razlog nevedenog su prihodi koje FK Jagodina ostvaruje po više osnova od bivših igrača - Predraga Rajkovića, Aleksandra Pešića… Tokovi novca nam nisu poznati. Ako grad Jagodina ne bude ispoštovao naš zahtev, ne pozovu nas na dogovor i ne ponude rešenje u roku od deset dana, mi ćemo se okupiti ispred gradske opštine gde ćemo započeti javni protest. Mi smo obični građani, sportisti i ne želimo da bilo ko naše nezadovoljstvo dovodi u vezu sa politikom.

Kada su konačno primljeni kod gradonačelnika Dragana Markovića Palme, ponovo nije postignut dogovor, a Palma je "pokušao da im pomogne" tako što je suprugama fudbalera nudio zaposlenje u gradskoj upravi kao kompenzaciju, ali je problem što niko od njih ne živi u Jagodini.

- Sa žaljenjem mogu da konstatujem da je Grad Jagodina pogrešna adresa za realizaciju zahteva bivših igrača FK Jagodina. Neko od prisutnih igrača se požalio da mu član porodice nije zaposlen i ja sam u tom smislu ponudio pomoć. Grad Jagodina nema ni zakonsku ni moralnu obavezu da izmiri davno nastala dugovanja - rekao je Palma posle sastanka s fudbalerima.

Dragan Marković Palma, Goran Milanović Dragan MArković Palma i Goran Milanović Foto: MN Press

Negde u isto vreme štrajk su opočeli i fudbaleri Borca, pa su igrači oba kluba i zajedničkim snagama pokušali da animiraju i javnost, a pre svega instucije o svom teškom položaju, tražeći svoje zarade koje su im ostali dužni poslodavci.

Čelnici oba kluba na sve načine do sada izbegavaju da isplate novac fudbalerima, ali su u međuvremenu ugasili klubove, promenili pravna lica, i tako otežali igračima da naplate dugove.

- Pozivamo još jednom policiju i tužilaštvo da reaguju, a funkcionerima gradskih uprava Čačka i Jagodine poručujemo da žive sa svojom sramotom, upisani u istoriju kao prvi gradski funkcioneri zbog kojih su profesionalni sportisti štrajkovali glađu - poručili su tada u zajedničkom saopštenju igrači obespravljeni igrači Jagodine i Borca.

O odnosu grada Čačka prema igračima najbolje svedoči činjenica da gradonačelnik Milun Todorović nije hteo da primi fudbalere koji štrajkuju, već je samo putem saopštenja Grad poručio da nije nadležan za isplatu njhovih zaostalih zarada i da su njihovi zahtevi "upućeni na pogrešnu adresu".

Video: Ovo je meč zbog kog su Smederevo i Kabel kažnjeni zbog nameštanja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Luka

    15. april 2021 | 19:38

    Zasto kazniti klub ? Pojedince koji su ucestvovali u tome kazniti izbacivanjem iz fudbala dozivotno, sve koje su stitili takve isto tako, i zapleniti im svu imovinu koju imaju, i poslati na dugogodisnje robije. Pojedinci (a ima ih previse) koji godinama mesetare uz pomoc politicara godinama, nisu veci od klubova, to su samo prolazne pod*uzne muve koje to rade planski

  • Momak iz blokova

    15. april 2021 | 18:28

    Super kaznili ste dva kluba za nameštanje, dva nebitna kluba (osim naravno za njihove navijace u njihovin gradovima). Ali je ovo takvo pranje FSS i Zvezde, da je apsurdno kako su dva kluba zrtvovana zarad dodvoravanja UEFI. Ne kazem da Partizan ne bi trebao da se ispita, naravno podrzavam to, ali "zna se ko ovde voli da krade"

  • Neregularna sva takmicenja

    15. april 2021 | 21:58

    Zvazda ubedljivo najvise namesta utakmice u super ligi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA