≫ 

Bivši najbolji defanzivac Evrope preminuo posle 39 godina provedenih u komi

Žan-Pjer Adams umro u 73. godini, a u komi je bio posle velike greške tokom operacije

  • 5
Žan Pjer Adams, FK PSŽ Foto: Profimedia/AFP

Žan-Pjer Adams, nekadašnji francuski fudbalski reprezentativac, preminuo je u ponedeljak u bolnici u Nimu nakon 39 godina provedenih u komi!

Adams, koji je u trenutku smrt imao 73 godine, greškom anesteziologa je davne 1982. godine upao u komu, i to pred jednu rutinsku operaciju kolena.

Tokom operacije fudbaler je bio loše inhaliran, tako da je jedna cev umesto da provetrava njegova pluća, ona je blokirala put kiseoniku, te je došlo do njegove "gladi za kiseonikom" i to je izazvalo srčani zastoj.

Bolnica nikada nije uputila izvinjenje porodici, a opravdanje su tražili u činjenici da imaju premalo lekara i anesteziologa, pa je žena koja je radila kao anesteziolog morala da radi sa osam pacijenata istovremeno.

Anesteziolog koji je načinio užasnu grešku tokom devedesetih je završio na sudu i proglašen je krivim. Kazna za ovaj slučaj je jednomesečna suspenzija s posla, koja je kasnije preinačena u novčanu kaznu od 750 evra!

Svojevremeno je bio najbolji defanzivac Evrope, a  tokom njegovih nastupa za Francusku reprezentaciju štoperski tandem Adams - Tresor je dobio nadimak "Garde Noire" (Crna odbrana).

Dosta fudbalera je kasniji uspeh na Svetskom prvenstvu 1998. pripisalo upravo "Crnoj odbrani", jer su njih dvojica na taj način otvorili vrata francuske selekcije svim tamnoputim fudbalerima.

Video: Maradonin doktor u suzama: Dao sam sve od sebe

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Olja vujovic

    6. septembar 2021 | 12:32

    Zalosno sto je umro I sto je tako proveo zivot

  • Nemke

    6. septembar 2021 | 14:06

    Kakva tuga, počivaj u miru majstore!

  • S

    6. septembar 2021 | 16:11

    39 godina u komi, bez dekubita i drugih infekcija ovde posle par dana zakacis yve sto moze lezeci pacijent

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA