≫ 

Rat Delija i Grobara oko Tome Zdravkovića: Ovako dokazuju da je voleo i mrzeo Zvezdu!

I jedni i drugi imaju svoje argumente

  • 32
Toma Zdravkovic, Delije, Grobari Foto ilustracija: Telegraf/Facebook/Tomislav Toma Zdravković/Nikola Tomić

Film Toma o životu legendarnog pevača narodne muzike Tome Zdravkovića, izazvao je pravi bum u Srbiji i obara sve rekorde gledanosti. Tim povodom, aktuelna je i rasprava oko toga za koga je Toma Zdravković navijao.

Navijači Crvene zvezde i Partizana imaju svoje argumente u raspravi da dokažu čiji je bio Toma i da li mu je bila bliža crveno-bela ili crno-bela boja.

Navijači Zvezde izvukli su iz arhive stari snimak Tome Zdravkovića, gde se vidi kako on izgovara "Ja sam Zvezdin navijač", što je novi "dokaz" o njegovoj navijačkoj pripadnosti, a takođe u prilog daju i njegov intervju koji je objavljen u časopisu Zvezdina revija, glasilu sportskog društva Crvena zvezda, gde je na sva zvona hvalio klub sa Marakane.

Intervju je objavljen u avgustu 1990. godine u Zvezdinoj reviji broj 412 pod naslovom "Volim fudbalske boeme"

- Cenim Rajka Mitića, Džajića, Piksija i druge velikane našeg kluba koji su od Zvezde napravili ono što danas jeste. Pa bio bih lud kad ih ne bi cenio. Znači da ništa ne bih znao. A ja znam, gledao sam ih sve. Dolazio sam još na stari stadion. Onda sam gledao i pratio iz dana u dan kako se diže i raste Marakana. Danas kad dođeš u Zvezdu, imaš šta da vidiš. Svetsko fudbalsko čudo. Kažu - a Partizan? Ma kakvi, to je kao kad bismo poredili Elektronsku industriju i Filips. Gluposti... Obišao sam ceo svet, ali to što ima Crvena zvezda i kakav je ona gigant, malo klubova može da se pohvali - govorio je u intervjuu Toma Zdravković.

Posebno je obožavao drugu Zvezdinu zvezdu, Dragoslava Šekularca, koji je bio boem poput njega, ali i umetnik na terenu.

Dragoslav Šekularac Dragoslav Šekularac; Foto: MN Press

- Moje srce kuca za fudbalere hazardere koji žive pun život, baš kao što sam ga ja živeo. Oni svoj talenat ne dele “na kašičicu” već ga nemilice arče pa šta ispadne. Takvi su bili Šekularac, Srba Stamenković, Sead Sušić... a iz drugih klubova pokojni Zoran Miladinović pre svih. Ipak, za sve njih Šeki je indijanac! Čudo od čoveka. Koliko sam noći proveo sa njima u Kristal baru...

- Šta fali Šekularcu? Ostaće zapamćen kao čudo od čoveka i talenta dok je sveta i veka. Neki sad pričaju Šekularac nije odigrao ni 400 utakmica za prvi tim Zvezde, a neki tamo da im ne pominjem imena su odigrali i više. A ja sad da ti nabrajam te koji su odigrali 400 i više, ti možda i nisi čuo za njih. Dobro, ti jesi, ali moj sin od 12 godina nije. A za Šekularca? Čim počneš da se interesuješ za fudbal, čuješ za Šekularca, hteo ili ne hteo - pričao je Toma Zdravković.

Na tribini Crvene zvezde se inače i pevaju pesme na melodiju nekih legendarnih pesama Tome Zdravkovića, "Marakana moja sudbina" (na melodiju pesme "Kafana je moja sudbina") i "Nek' se Marakani vrate slavni dani" (na melodiju pesme "Ostao sam sam"), pa on živi i na tribinama Marakane i 30 godina kasnije.

Grobari vade stariji intervju Tome: "Navijam za svaki tim koji igra protiv Zvezde"

Toma Zdravković Intervju Tome Zdravkovića iz 1984. godine; Foto: Facebook.com/tomazdravkovicofficialpage

Ipak, i Grobari imaju svog "keca u rukavu", a to je stariji intervju Tome Zdravkovića, koji je deljen i na stranicu posvećenu legendarnom pevaču.

Tu je u intervjuu za muzički list Sabor 12. marta 1984. godine na pitanje "klub za koji navijam" navodno odgovorio "Svaki koji igra protiv Crvene zvezde".

Toma Zdravković je preminuo pre 30 godina, 30. septembra 1991. godine i iza sebe je ostavio pesme koje se i danas pevaju u kafanama.

Posle filma Toma o legendarnom pevaču se priča više nego ikad.

Video: Snimci kako je policija hapsila navijače po gradu pre Večitog derbija posle tuča na ulicama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sreten

    14. oktobar 2021 | 18:33

    Navijaci, budite pre svega Srbi i nemojte dozvoliti da manipulisu sa vama oni koji to nisu. Zagrljeni i partizanovci i zvezdasi kroz grad zajedno. Nek puknu dusmani.

  • ime

    14. oktobar 2021 | 18:49

    Apsolutno nebitno. Pustite čoveka da počiva u miru.

  • Zvezda

    14. oktobar 2021 | 18:26

    A zasto je uopste bitno za koga je navijao Toma Zdravkovic,svaka cast Tomi cjenim ga kao pjevaca ali za koga je navijao ne bitno skroz.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA