Superliga krenula u kontranapad na UEFA: Traže dozvolu Evropske unije da osnuju ligu

Jasno je da ideja još nije umrla, iako će biti promena u odnosu na prvobitni predlog

  • 3
Superliga Evrope, JP Morgan, Biznis Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Pokretači novog međunarodnog takmičenja pod nazivom Superliga Evrope, koje je proletos sprečeno u poslednjem trenutku, krenuli su u novu političku ofanzivu.

Kako piše "Frankfurter Algemajne", list iz evropske ekonomske prestonice, posle činjenice da je nova liga koju je 12 top klubova Evrope proklamovalo u aprilu, a od kojih su se njih devet povukli posle nekoliko dana, nedavno dobila spor na Španskom komercijalnom sudu, usledio je novi napad. Mnogo žešći.

Grupa klubova koja je ostala verna ideji (Real, Barselona i Juventus) pokušava da pokrene sličan spor pred Evropskim parlamentom i Evropskom komisijom, kako bi pojačala pritisak na UEFA, koja im je minirala projekat.

U jednom od non-pejpera (dokument o namerama, ali bez ikakvog zvaničnog značenja) na osam strana u koje je "FAZ" imao uvid, vidi se apel delegatima i poslanicima Evropske komisije da "razmotre budućnost evropskog fudbala kroz dualnu strategiju Superlige".

Navodi se i da će najkritikovaniji deo ideje Superlige - stvaranje zatvorenog fudbalskog takmičenja - biti odbačen. Istovremeno, u predlogu koji je dostavljen poslanicima oštro se kritikuje UEFA i njena uloga u pravnom sistemu Evrope pa se ovaj potez smatra frontalnim napadom na Čeferina i organizaciju koju predstavlja.

U svakom slučaju, jasno je da ideja o osnivanju Superlige nije umrla i da je pitanje vremena kada će se opet pojaviti na meniju.

Video: Desio se Big Bang! Fudbal više neće biti isti: Sve što bi trebalo da znate o novoj Super ligi Evrope

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitez Koja

    14. oktobar 2021 | 21:53

    Mi sada u košarci nemamo klupskog prvaka Evrope već godinama.Evroliga je obesmislila takmičenje.Koliko čujem tek će ubacivanjem klubova iz Britanije,još Nemačkih i Francuskih, samo zato što su velika tržišta i može da se uzme lova.Dovode se izanđani NBA igrači i ubijaju se škole košarke.Tako će biti i u fudbalu ako budu uveli taj propast od lige.Propast je za čitav fudbal jer će se obesmisliti sportsko takmičenje, već će biti isključivo bitno ko ima veći budžet.Real, Barsa, Liverpul.. će često igrati u Šangaju, Njujorku...pred gledaocima kojima je bitno samo da se nažderu i napiju nekog đubreta, a da pri tom ni ne znaju pravila fudbala, ali je bitno da plate kartu i da mogu da se naplate žestoko TV prava.Mene ni sada ako ne igraju u košarci Evroligu Zvezda ili Partizan ne zanima da gledam, jer takmičenje je tamo neki turnir odabranih ekipa i taj pobednik će dobiti lovu i to je to.Sada i jeste draž da neki Šerif, Zvezda, Partizan,Malme.. ima šansu da se takmiči i da pobednik zaista bude najbolji u Evropi.

  • Mire

    14. oktobar 2021 | 21:51

    Drago mi je ! Treba stati na put uefi ali i fifi primili su mimo svih pravila šiptare u evropsko i svetsko takmičenje , jasno je kao dan da nijedna zemlja nemože biti članica fifa i uefa ako nije članica UN .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA