Da li je vreme za strane sudije u srpskom fudbalu? Verujemo da 20.000 nije mnogo za onog ko hoće da plati

Jovanović i Simović su postali nepoželjni, ostale srpske sudije sa FIFA liste teško da bi želeli da se nađu u subotu na Marakani, tako da bi stranci možda bili i najbolje rešenje

  • 16
FK Crvena zvezda - FK Partizan Foto: Nikola Tomić

Nakon što je reprezentacija Srbije izborila plasman na Svetsko prvenstvo, a Crvena zvezda i Partizan ostvarili istorijske iskorake u Evropi koji su uticali na to da Superliga od sezone 2023/24 ima dva učesnika u Ligi šampiona, srpski fudbal je ponovo zapao u jedan (ne)očekivan ćorsokak - i to zbog suđenja!

Sve ono što je mesecima kreirano u javnosti kaom pozitivan pomak, srušilo se samo za nekoliko utakmica gde su sudije očiglednom greškama zapalili "bure baruta" u fudbalskoj Srbiji. Verovatno je na tim talasima pomenutih uspeha Orlova i večitih Sudijska komisija FSS mislila da je sve u najboljem redu, ali...

Hvalili su upotrebu VAR tehnologije, otvorili su "vrata" Stare Pazove za javnost i držali euforično konferenciju za štampu kako je suđenje besprekorno -  dajući nejasna objašnjenja i tumačeći odluke kako je njima odgovaralo. Klubovi su, s druge strane, kao nikada do sada bili korektni i šest meseci su podvodili greške sudija pod "normalne", a u upotrebu VAR-a se nisu mešali, pokušavajući da pomenutim sudijama daju vremena da se snađu sa novom tehnologijom. I zaista, atmosfera je, čini se, bila nikad bolja i povoljnija u srpskom fudbalu.

Nažalost, prolećni deo prvenstva je počeo neslavnom upotrebom ili bolje rečeno neupotrebom VAR-a. U nekim ključnim utakmicama problem je bio tehničke prirode, VAR više nije radio nego što jeste, a na nekim utakmicama (Spartak - Partizan, Čukarički - Spartak, Zvezda - Čukarički) VAR sudije su u potpunosti zakazale.

Sudijska komisija na čelu sa Dejanom Filipovićem izgleda da je potpuno izgubila kompas i da pred predstojeći 167. večiti derbi, ujedno i najvažniji meč sezone, nema kvalitetno rešenje za duel između Crvene zvezde i Partizana. Iako je Srđan Jovanović prvi pik da u subotu (18 časova) bude na centru na Marakani, u FSS se razmišlja(lo) o dovođenju stranih sudija na derbi.

Ova ideja nije nova, a podsetimo da je Zvezda nedavno tražila od FSS da mečeve crveno i crno-belih u plej-ofu sude upravo stranci. Srpski šampion je u međuvremenu pisao FSS, tražeći izuzeće Jovanovića, a ideja o stranim sudijama uopšte nije nova. Uostalom, skoro sve zemlje gde ima ovakvih problema koriste usluge stranih arbitara za odlučujuće mečeve.

Štaviše, bili smo svedoci da su naše najbolje sudije - Milorad Mažić, Dalibor Đurđević i Milovan Ristić - godinama unazad sudili najeveće mečeve u mnogim državama van Srbije. Pomenuti Đurđević je pre samo dve nedelje bio VAR sudija na derbi utakmice Kuvajtske lige između prvoplasirane i trećeplasirane ekipe. U atmosferi nepoverenja i pritisaka, veliko je pitanje ko od srpskih sudija bi mogao da odgovori iskušenju večitog derbija.

Fk Tsc - Fk Partizan Foto: Nikola Tomić

Jovanović je prethodni 166. večiti derbi odsudio bez greške i svakako je sudija sa najvećim rejtingom trenutno. Uživa i poverenje UEFA, u utorak veče će biti četvrti sudija na meču Real - Čelsi, ali posle odluke da kao VAR sudija interveniše na utakmici Spartak - Partizan, nakon čega je Lazar Lukić dodelio nepostojeći penal za crno-bele, ponovo je došao na crnu listu Zvezde. S druge strane, Novak Simović je odlukom na Banovom brdu, kada nije isključio štopera Čukaričkog Bojana Kovačevića, prosto precrtao sebe za većiti derbi.

Ostale srpske sudije sa FIFA liste, a to su Lukić, Minaković i Milanović, čini se da u ovom trenutku ni sami ne bi želeli da se nađu u grotlu Marakane pred 40.000 ljudi - u utakmici koja je u prošlosti mnogim sudijama obeležila karijeru u negativnom kontekstu.

Što se tiče VAR sobe, tamo je još gora situacija. Kako je sudijski ekspert Raka Đurović u razgovoru za Telegraf rekao, "VAR sudije nemaju iskustva a ni hrabrosti da se mešaju u odluke sudija, posebno kod onih sa većim rejtingom."

FSS, Radionica, Stara Pazova Foto: Nikola Tomić

I drugi sudijski ekspert Zdravko Jokić, u svojim analizama na TV Arena Sport je potencirao da je za VAr sudije bitno da, pre svega, imaju iskustvo, hrabrost, smirenost, kredibilitet i kvalitet. Nažalost, takvih izgleda da trenutno nema ili se baš i ne snalaze u famoznoj sobi u Staroj Pazovi. Odgovore šta je razlog tome trebalo bi da da pomenuti predsednik Sudijske komisije Dejan Filipović.

Partizan je u međuvremenu izdao saopštenje o "krađi sudija", Zvezda traži odgovore od FSS zašto VAR nije radio na meču Partizan - TSC, trener Kolubhare Dejan Đurđević kaže "da mu ništa nije jasno u fudbalu zbog načina na koji se VAR u Srbiji koristi", Napredak je među prvima ukazivao da je VAR postao sredstvo za pokrivanje grešaka sudija, dok je i Radnički iz Niša takođe imao svoja tumačenja. Iz ovog "rata saopštenjima" činis e da odjednom više nam zadovoljnih i da se fudbal u Srbiji odjednom prepoznaje po problemima - lošem terenu i još gorem suđenju.

Rukovodstvo FSS svakako mora hitno da preduzme važne korake u pripremi večitog derbija, da nađe najkvalitetnije rešenje štos e suđenja tiče i da smiri uzavrele strasti. Ako već u Srbiji nemamo sudije koje mogu da odgovore iskušenju najvećže svetkovine srpskog fudbala, onda gospodo iz Sudijske komisije priznajte to i dovedite strane sudije.

Verujemo da cifra od 20.000 evra, koliko bi otprilike koštala jedna sudijska ekipa, uključujući i stranog VAR sudiju, nije problem za onoga ko hoće da plati.

Video: Da li je igraču Čuke oprošten crveni karton? Stanojević besneo zbog odluke sudije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • РВ

    11. april 2022 | 18:38

    Ама људи није проблем у судијама и ВАР. Проблем је у лоповима и криминалцима. Тешки шљам се увукао у наш фудбал и око фудбала. То је проблем.

  • !!!

    11. april 2022 | 18:25

    nisu potrebne strane sudije, potrebno je odstraniti sav sljam iz fudbalskog saveza i klubova i procvetacemo...

  • Cro

    11. april 2022 | 18:36

    To vam je zato jer su vam sudije korumpirane ,kod nas takođe

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA